Annonce
BRYGGENS BASTION

Kommunen standser skandalebyggeri

Højhuset på Bryggens Bastion. Foto: Hanne Bjørton
Københavns Kommune har bedt entreprenøren, Bach Gruppen, omgående at standse byggeriet af højhusbyggeriet på Bryggens Bastion i Njalsgade.
Annonce

- Vi har sendt en standsningsmeddelelse til Bach Gruppen i dag og krævet yderligere dokumentation, udtaler Rikke Sønderriis, områdechef i Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning, i en pressemeddelelse, efter kommunen ikke har fundet nogen »konkrete forhold, der udgør en akut fare« for bygningen, men meldingen kommer på grund af mangelfulde beregninger fra Bach Gruppen.

Det skandaleramte byggeri har været forbi Teknologisk Institut, der påviser, at betonfundamentet under højhuset er langt svagere og mindre holdbart end foreskrevet. Der er også fundet rester af teglsten og plastik i betonen.

Prøverne fra Teknologisk Institut samt beregningerne fra Bach Gruppen har kommunen så sendt videre til to eksterne rådgivere for at få deres vurderingen af sagen. I en foreløbig konklusion oplyser de til kommunen, at de ikke er tilfredse med Bach Gruppens beregninger.

- Vores eksterne rådgivere har peget på, at beregningerne af bygningens statik er ufuldstændige og ikke i tilstrækkelig grad tager højde for de udfordringer med bundpladen, som betonprøverne har vist. Derfor har vi i dag standset byggeriet, udtaler Rikke Sønderriis i pressemeddelelsen.

I et internt notat til medlemmerne af teknik- og miljøudvalget fremgår det, at Bach Gruppens beregninger ikke tager hensyn til »forskydningsstyrke i bundpladen, elevatorhul i bundpladen, revner i bundpladen og risikoen for en forøgelse af disse ved svind i betonen samt formodede støbeskel«.

Annonce

Grådighed i jagten på gevinst

Gorm Anker Gunnarsen, medlem af teknik- og miljøudvalget for Enhedslisten, siger til Amager Bladet, at betonen i flere omgange har fået lov til at størkne, inden ny beton blev lagt på.

- Det sidste kan være en trussel mod pladens langsigtede holdbarhed. Sådan forstår jeg den tekniske besrivelse fra forvaltningens eksperter. Lidt kort kan man sige, at kolossen står på lerfødder og gummiben, siger han.


Måske burde denne historie om byggesjusk - og måske også om hæmningsløs grådighed i jagten på helt kortsigtede gevinster - foranledige en bredere debat om, hvordan vi dæmper hastigheden og højden i byudviklingen på vores ø og genskaber respekten for bygningshåndværk?


- Måske burde denne historie om byggesjusk - og måske også om hæmningsløs grådighed i jagten på helt kortsigtede gevinster - foranledige en bredere debat om, hvordan vi dæmper hastigheden og højden i byudviklingen på vores ø og genskaber respekten for bygningshåndværk? Hvilke unge amagerkanere vil ind i byggebranchen, hvis det er som på Faste Batteri, at arbejdet foregår? Vi skal finde tilbage til respekten for kvalitet, fastslår Gorm Anker Gunnarsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
CORONA

Smitteeksplosionen fortsætter i Tårnby

Annonce
Forsiden netop nu
FRANK JENSEN-SAGEN

Sophie Hæstorp: Vi skal ikke længere acceptere en kultur, hvor en hånd i skridtet, på røven eller brystet er ok, fordi man er kvinde

KRIMI

Helten bor i gaden med den grumme historie

Annonce