Annonce
BYLIV

Den klassiske telefonboks er tilbage: Ring til et stykke litteratur om klimaet

Simon Kabel og Morten Bøje Steensgaard fra Baggardsbaroner flankeret af Morten Rubæk fra kulturhuset. Foto: Jan Jeppesen.
Tast et nummer og få oplæst et stykke litteratur om klimaets udfordringer nu og i fremtiden fra nogle af landets brandvarme poeter og forfattere. Telefonboksen er opstillet ved havnefronten på Islands Brygge frem til august.

Kan du huske den gode, gamle telefonboks med en fastmonteret mønttelefon, hvor du kunne betale med enten mønter, telekort eller betalingskort? Fortvivl ej. Nu er den tilbage i bybilledet. Ved havnefronten på Islands Brygge er telefonboksen vendte tilbage i en lidt anden udgave.

Forlaget Baggaradsbaroner har i samarbejde med Kulturhuset Islands Brygge skabt en litteraturinstallation, der sætter fokus på klimaet. Deraf navnet klimatelefonen. Herfra kan man ringe til et stykke litteratur fra en forfatter, forsker eller journalist, så alle forbipasserende kan tilsætte en kunsternisk og litteratær oplevelse til deres spadseretur langs havnen.

- Fælles for alle de indspillede tekster er, at de handler om klimaforandringerne og de refleksioner, de vækker hos de respektive skribenter. Klimatelefonen skal således ses som litteraturens reaktion på klimaforandringerne og være et kunstnerisk indspark til debatten. Det er en metode, hvorpå litteraturen kan blive en samtalepartner med borgerne og fordre dialog, nye perspektiver og refleksion. Det er samtidig et ønske om at vise, at litteraturen både har et anliggende i klimadebatten, og at der findes mange måder at opleve litteratur på, forklarer Morten Bøje Steensgaard fra Baggaardsbaroner.

Annonce


Klimatelefonen skal således ses som litteraturens reaktion på klimaforandringerne og være et kunstnerisk indspark til debatten.


Telefonboksen døde i 2018

Telefonboksen har gennem årtier været en fast del af bybilledet, et nervebånd mellem de levende liv. Et rum for fortællinger, der siden 1934 har forbundet og separeret mennesker. Kuldsejlet kærlighed. Familietragedier. Dårlige undskyldninger. Fuldemandssnak. Men den sidste telefonboks blev erklæret død og pillet ned i 2018. Derfor kan man godt tillade sig at sige, at telefonboksen på Island Brygge er genopstået fra de døde.

Den var sidste år udstillet på bl.a. Kunsthal Charlottenborg, BogForum, Roskilde Festival og en skudefuld biblioteker. Og det er nogle af landets mest brandvarme poeter og forfattere, der bl.a. tæller vinderne af Klaus Rifbjergs debutantpris, der øser ud af deres klimaviden.

Og hvordan virker telefonboksen så?

Jo, du går ind, løfter rører, trykker på en knap og hører en oplæsning eller flere. I telefonboksen er der også eksemplarer af bøgerne, som du kan bladre i, og hvis telefonbogen er på et bibliotek, vil det være oplagt for lytteren at låne bøgerne bagefter.

Telefonboksen

Baggaardsbaroner er et dansk forslag, stiftet 2014. Med telefonboksen vil forlaget søge at promovere de danske mikroforlag og deres udgivelser og skabe en ny måde at opleve litteratur på.

Telefonboksen er støttet af Statens Kunstfond.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce