Annonce
Sommerliv

Den lille kronjuvel på voldanlægget

Den ottekantede Lille Mølle, der er fra 1669, byder på rundvisninger lørdage og søndage.  Foto: Jan Jeppesen.
Vil du være turist i din egen by kan vi anbefale juvelen på Christianshavn Vold, Lille Mølle, der byder på rundvisning i historiske lokaler - og du kan endda supplere udflugten med et besøg i restaurant Lola og afslutte med en spadseretur på volden og hilse på statuen af Christianshavnersønnen Martin Andersen Nexø.
Annonce

Bag den karakteristiske gule møllefacade gemmer sig en stor og labyrintisk bolig, fordelt over fem etager med stuer og værelser, huler, hemmelige rum, vinbryggeri og egen gildesal.

Vi er på Christianshavns Vold - nærmere bestemt på adressen Christianshavns Voldgade 52.

Her finder vi Lille Mølle, der engang var hjem for det selskabelige, kreative og rejselystne ægtepar Johanne og Ejnar Flach-Bundegaard, som indrettede det ottekantede møllehus i klassiske nationalromantisk almuestil, tilsat personlige, kuriøse og kitschede fund fra hele verden.

På Lille Mølles hjemmeside kan man få et skriv om møllens historie, og her kan man blandt andet læse, at Lille Mølle blev opført i 1669 som stubmølle og ændret til hollandsk vindmølle i 1783. Den er sammen med kastelsmøllen den ene af bare to stadigt eksisterende voldmøller. I 1890erne blev kornmølleriet afviklet, og møllen blev i mange år overladt til sit eget forfald. I 1916 blev møllen og de tilhørende sidebygninger købt af den unge ingeniør Ejnar Flach-Bundegaard, som indrettede fabrik og privat hjem.

Helt frem til 1972 var Lille Mølle beboet af Johanne Flach-Bundgaard. Manden døde i 1949, mens Johanne levede frem til 1974.

Lille Mølle placering på Christianshavns Voldanlæg er 'musik for øjet'. En omvisning på møllen varer cirka 45 minutter. Foto: Jan Jeppesen.
Annonce

Nationalmuseet

Året før Johannes død fik Nationalmuseet overdraget Lille Mølle af ægteparrets fond. Fr allerede i 1932 fandt Ejnar en blyant frem og det papir han lige havde liggende ved sin side var en sang fra en af de utallige fester. Bag på den begyndte Ejnar at skrive ned hvad han ønskede for møllens fremtid. Den skulle fyldes med kunstnere, forfattere og videnskabsmænd. Liv og glade dage skulle fylde rummene og selv begravelser skulle være en fest for at mindes de afdøde med rette i dette hjem.

Nationalmuseet forpligtede sig til at drive Lille Mølle som såkaldt interiørmuseum, men valgte at stoppe de offentlige omvisninger i 2012. I de efterfølgende år var møllen kun åben i forbindelse med særomvisninger.

Johanne og Ejnar Flach-Bundegaards Fond har nu tilbagekøbt og overtaget driften af Lille Mølle. I efteråret 2019 genåbnede møllen med forskellige, spændende kulturelle aktiviteter og omvisninger i den fredede bygning så den igen fyldes med liv.

Du kan kombinere turen med spisning på restaurant Lola, der placeret i nabobygningen. Foto: Jan Jeppesen.

Besøg Lille Mølle

Lille Mølles adresse er Christianshavns Voldgade 52.

Kom en tur med rundt i tidslommen fra 20. århundrede. En omvisning varer cirka 45 minuetter og foregår på dansk. Bemærk børn skal også have billet.

Mødesstedet er på Volden ved møllens flagstang.

På grund af begrænsede kapacitet, anbefales at du køber din billet i god tid. Hvis der er ledige pladser vil det være muligt at købe billet også via MobilePay, på Volden ved møllens flagstang fem minutter før omvisningen starter.

Lille Mølle er en fredet bygning, og derfor er besøg ikke egnet til kørestolsbrugere og gangbesværede.

Omvisningerne foregår lørdage og søndage klokken 12.00.

Website: lillemølle.dk Telefon: 27262567 E-mail: info@lillemoelle.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Løftet pegefinger

Københavns Politi inden udsigt til hedebølge: Vi er nødt til at stramme skruen

Amager

Vibeke skrev bog om sin blodprop

Amager

Én gang Fremad, altid Fremad

Bogfestival

Bogforum udsættes til 2021

Friluftsliv

Ny spejdergruppe på Fælleden

Annonce