Annonce
SPORT

Det skete i disse dage for 80 år siden: Amager Cykle Ring blev stiftet på Café Våren

Amager Cykle Rings og Amager Bladets motionscykelløb Amager Rundt var i mange år en stor folkefest på to hjul og levende reklamesøjler for øens virksomheder, som dystede om at stille med de største og bedste hold. Arkivfoto: Erik Jensen.
Amager Cykle Ring blev stiftet i 1940 og blev i mange år omtalt som talentfabrikken, der udklækkede store danske cykelryttere. Klubben var også kendt for Amager Rundt - et festligt, folkeligt og fornøjeligt motionscykelløb, der fik flere tusinde amagerkanere til at træde ekstra hårdt i pedalerne hvert år i maj.
Annonce

Stedet er Café Våren. For 80 år siden. En håndfuld cykelryttere er samlet til den stiftende generalforsamling af Amager Cykle Club. Rytterne havde gennem længere tid været på træningsture og samledes bagefter i en konfektureforretning ved Sundby Remise. Nu ville rytterne være organiseret.

I 1940 var Danmark besat at tyske tropper. Her 80 år senere er verden ramt af endnu en verdensomspændende krise, Covid-19.

Det har bevirket, at klubben, der senere skiftede navn  fra Amager Cykle Club til Amager Cykle Ring, har aflyst den tradionsrige træningslejr i Kalundborg. Også den første halvdel af sæsonen har været plaget af aflysninger.

Og nu har klubben også aflyst fejringen af 80 års fødselsdagen på grund af det nyligt indførte forsamlingsforbud på 50 personer.

Jubilæumsløbet skulle have været kørt med start og mål i Kongelunden og på en rute ad Nøragersmindevej, Tømmerupvej, gennem tunnelen til Store Magleby over Søvang tilbage til Kongelunden.

Annonce

Amager Rundt-æraen

Fremtiden ser lys ud for Amager Cykle Ring, der gennem tiderne har fostret nogle af de største danske cykelryttere. Den mest kendte er Brian Holm Sørensen. På spindesiden er det i nyere tid Amalie Dideriksen.

Ved ungdoms-DM blev det til fem DM-titler og i alt otte medaljer.

Noget tyder på, at klubben der engang blev omtalt som talentfabrikken, har endnu et kuld store ryttere på vej.

Klubbens tidligere triumfer fylder naturligvis en del i jubilæumsbøgerne, men motionscyklingen og klubbens evne til at skaffe ekstraordinære indtægter til talentudviklingen har altid været et varemærke. Og her fylder motionscykelløbet Amager Rundt en del i historieskrivningen.

I 1974 fejrede Amager Bladet avisens 100 års jubilæum med en række arrangementer på øen. Det inkluderede blandt samarbejdet med Amager Cykle Ring om afholdelsen af den første udgave af Amager Rundt. Initiativet kom til verden, da Amager Cykle Ring sendte et brev til Amager Bladets daværende chefredaktør Claus Arboe Rasmussen med opfordring til at arrangere et motionsløb i anledning af jubilæet.

Amager Bladet sørgede for spalteplads i avisen og dækkede udgifterne i forbindelse med udsendelsen og trykningen af startkort og diplomer, mens Amager Cykle Ring sørgede for arbejdskraften og øvrige materialer. Amager Cykle Rings kasserer, Herbert Helsgaun, var en af hovedkrafterne bag arrangementet sammen med Torben Helsgaun, redaktøren af bladet Amagerrytteren.

Annonce

'Gratisterne'

I årene efter 1974 oplevede motionscykelløbet en stigende succes og toppede med omkring 12.000 registrerede deltagere, hvilket hele Amager bar præg af på dagen.

Overskuddet gik til Amager Cykle Rings klubkasse og fik stor betydning for klubbens interne arrangementer.

Start og målstedet var i de første mange år ved Amagerværket, men i begyndelsen af 1990erne blev det flyttet til Bella Center og senere til Amagerhallen på Løjtegårdsvej.

Amager Rundt-distancen var den klassiske løberute på 42 kilometer, men for at gøre løbet mere attraktivt for eliteryttere og familien blev to alternative distancer indført. Endvidere blev der indført såkaldt grønne ruter på Vestamager for at dæmme op for 'gratisterne', som op gennem 1990erne havde benyttet den klassiske rute til at køre med de betalende deltagere.

Et historisk lavt antal registrerede deltagere i 2007, den 34. udgave, der skulle have været afviklet på tre ruter henholdsvis på 21, 44 og 79 km, blev aflyst tre dage inden løbet.

Der var kun registreret 400 tilmeldte deltagere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FRITID

Her er datoen for åbning af ny svømmehal

Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

POLITI

Skuddrama på Belfastvej

Annonce