Annonce
Amager

Digital ansigtsløftning på Dragør Museum: Fisker fra middelalderen vækkes til live i computerspil

Museumsleder Søren Mentz ved et lille computerspil baseret på træsnittet i baggrunden fra 1500-tallet af en sildefisker. Foto: Hanne Bjørton
Efter en gennemgribende renovering genåbner Dragør Museum på lørdag med en ny, permanent udstilling, hvor det digitale lag tilføjer fordybelse og leg.
Annonce

- Hele huset er renoveret inde og ude, prøv at komme med herud og se - der er ikke en plet, der ikke er istandsat, siger Søren Mentz og peger på bindingsværket på Dragør Museums facade.

Museumslederen har inviteret Amager Bladet til Dragør Havn, for på lørdag genåbner Dragør Museum efter to års lukning. Bygningen fra 1753 er renoveret og gennemisoleret for 5,5 mio. kroner med hjælp fra A.P. Møller Fonden, Slots- og Kulturstyrelsen og Dragør Kommune.

- Og så med arven efter Leise Blaes Schmidt, en lokal Dragørkvinde. Hun havde ingen børn og testamenterede sit hus og indbo til museet, fortæller Søren Mentz.

I november var det meste af renoveringen færdig, og så gik et stort arbejde i gang med at bygge en ny, permanent udstilling. Museet har knap 200 kvadratmeter til rådighed, så der skulle økonomiseres med pladsen.

Annonce

Fang en sild

- Vi har luget ud i antallet af genstande, men øget informationsmængden ved hjælp af digitale informationsskærme, så man kan komme et lag længere ned, siger Søren Mentz.

En stor skærm tilbyder en billedgennemgang af Dragørs udvikling fra 1600-tallet til i dag, og børnevenligheden fortsætter på fire små skærme med computerspil. I et af dem dukker fiskeren fra et træsnit fra 1500-tallet sprællevende op - han skal hjælpes til at fange flest mulige sild.

I et andet skal man forsøge at sejle et skib gennem Øresund med eller uden lods - og pludselig er et maleri på væggen overfor en del af spillet.

Annonce

Stue fra 1700-tallet

Stueetagen rummer også en klassisk malerisal med værker af kunstnere, som i 1800-tallet fandt til Dragør.

I et andet rum kan man studere Johan Blichmanns originaltegninger fra 1780'erne af de skipperhuse, han byggede her.

Og hvor der før var en snor for, så kan publikum nu komme ind i skipper Jens Eyberts (1756-1811) lille, mørke stue og se det originale indbo samt et loftsmaleri.

- Nu er der adgang og vi har helt lavpraktisk lagt lommelygter, så man kan studere loftsmalerierne, fortæller Søren Mentz.

Annonce

Breve på toiletpapir

På førstesalen finder man museets temaudstilling om søfart, familieliv og Dragørs krigshistorie.

Her er museets kronjuveler i en montre: To malerier af Eckersberg. Og i et rum for sig Peter Carlsens moderne genremaleri 'Amager 2019'.


Han blev boende derude og giftede sig og sendte så testellet hjem til sin efterladte forlovede her i Dragør. Hun endte med at tage livet af sig

Christian Aagaard, museumsinspektør


Og så er der masser af historiske genstande. Et søkortatlas fra 1700-tallet, et legetøjsskib og navigationsinstrumenter. I afsnittet om Dragør i krig ligger breve skrevet på toiletpapir, som en fiskerkone under Anden Verdenskrig smuglede ud fra Vestre Fængsel - her sad hun inde for at hjælpe danske jøder til Sverige.

(Artiklen fortsætter under fotoet)

Museumsinspektør Christian Aagaard ved en af informationsskufferne, hvor man finder bonusinformation. Her gamle logbøger fra 1888 - den ene fortæller om en indenlands sejlads, den anden om en rejse mellem Swansea og St. Croix. Foto: Hanne Bjørton

Med et klik på en infoskærm eller et kig i en skuffe hæftes bonusfortællinger på den enkelte ting, så den bliver personificeret eller endda tragisk. For eksempel historien om et testel fra Østen, som en sømand sendte hjem til Danmark.

- Han blev boende derude og giftede sig og sendte så testellet hjem til sin efterladte forlovede her i Dragør. Hun endte med at tage livet af sig, siger Christian Aagaard.

Orker man ikke det digitale, kan man også vælge det fra.

- Museet har masser af genstande, som du kan fordybe dig i, siger Christian Aagaard.

Dragør Museum, Strandlinien 4 genåbner lørdag 4. juli. Åbningstider tirsdag-søndag klokken 12-16, mandag lukket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Friluftsliv

Ny spejdergruppe på Fælleden

Bogfestival

Bogforum udsættes til 2021

Annonce