Annonce
Amager

Dragør og Tårnby: Massefyringer slår stort hul i kommunekasserne

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på pressemødet ved åbningen af det nye rådgivnings- og jobcenter i lufthavnen. I baggrunden ses blandt andre Tårnbys borgmester Allan S. Andersen. Foto: Jan Jeppesen.
Tårnby Kommune, SAS og Københavns Lufthavn har slået pjalterne sammen for at hjælpe de 22.000 ansatte i de virksomheder i og omkring lufthavnen, der er berørt af den voldsomme nedgang i flytrafikken. Og de aktuelle massefyringer i SAS kommer i den grad til at udfordre økonomien i Dragør og Tårnby de kommende mange år.
Annonce

Det er mere end en måned siden, at planerne om at åbne et rådgivnings- og jobcenter i lufthavnen blev luftet første gang. Alligevel virkede det surrealistisk, at den officielle åbning skete dagen derpå, at SAS havde afskediget af knap 1.600 medarbejdere. For var krisens omfang af nedgangen i flytrafikken ikke allerede kendt stof, så blev det banket fast med syvtommersøm denne tirsdag formiddag, hvor trekløveret Tårnby Kommune, SAS og Københavns Lufthavn inviterede pressen til et smugkig i lokaliterne på Peterdalsvej 13 - et stenkast fra de stort set tomme lufthavnsterminaler.


Det berører mig dybt at se så mange mennesker miste deres arbejde, deres levebrød og deres identitet.

Peter Hummelgaard, Beskæftigelsesminister


I små kontorer skal de mange tusinde lufthavnsmedarbejdere kunne søge råd, dåd og vejledning på et tidspunkt i deres liv, hvor deres arbejdsplads gennem 10, 20 og 30 år er blevet ramt af coronakrisen. Og det kalder på handling, forklarede Tårnbys borgmester Allan S. Andersen (S):

- I april var vi nede på én procent af den normale trafik i lufthavnen. En tredjedel af lufthavnens ansatte stod til at miste deres job, når ordningen med løntilskud ophørte. Det var en situation, vi aldrig havde kendt til før. Vi stod med andre ord i en kritisk situation. Jeg nedsatte derfor en tænketank med virksomheder og A-kassen for at få forslag til, hvordan vi kunne håndtere krisen. Tårnby og lufthavnen har gennem længere tid drøftet et offentligt/privat partnerskab for at sikre opkvalificering af de ansatte i de lufthavnsrelaterede virksomheder. Covid-19 betyder også, at der må tænkes ud af boksen for at hjælpe virksomhederne, de opsagte og kommunerne. Løsningen blev så rådgivnings- og jobcentret her i lufthavnen. Og det har hver eneste berørte person og familie fortjent, fastslog han.

Annonce

Besøget i Flyverbo

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ankom til pressemødet direkte fra Flyverbo i Tårnbyhuse, hvor han havde afleveret sin datter til pasning hos sin mor.

- Her talte jeg med tre beboere i gården, der alle har modtaget en opsigelse. Så det er på en uhyre trist baggrund, at vi står her i dag. Det berører mig dybt at se så mange mennesker miste deres arbejde, deres levebrød og deres identitet. Det er også en gruppe af ledige som ikke har prøvet at været arbejdsløse tidligere i deres liv. Det gør opgaven desto meget større. For den globale sundhedskrise har ramt luftfarten ekstra hårdt. Og vi må erkende, at det kommer til at gå noget tid, før luftfarten kommer tilbage for fuld styrke. Mange skal derfor forberede sig på, at de ikke kan vende tilbage til et job i lufthavnen lige med det samme.

Det er helt afgørende, at der bliver sat hurtigt og målrettet ind for at hjælpe de berøte mennesker. Og her kommer rådgivnings- og jobcentret til at spille en afgørende rolle, sagde Peter Hummelgaard, og ser lidt lys for enden af tunnelen:

- Der er heldigvis begyndt at komme jobåbninger i flere brancher, og måske kræver det et kort målrettet kursus for at kunne søge disse stillinger. Andre må nok indstille sig på at være ledige i længere tid. Og den tid skal bruges klogt. Til at fylde på med nye kompetencer, understregede ministeren.


Krisen i lufthavnen påvirker os meget. Vi taler om ægtefæller, der mister deres arbejde, og det er et menneskeligt aspekt som fylder meget hos os politikere.

Eik Dahl Bidstrup, borgmester, Dragør


Annonce

Dragør er presset

Dragør har via det forpligtende samarbejde med Tårnby en aktie i Tårnby Jobcenter, og det er helt essentielt for byens borgere, at de kan drage nytte af det nye center i lufthavnen, siger borgmester Eik Dahl Bidstrup (V):

- Krisen i lufthavnen påvirker os enormt meget. Vi taler om ægtefæller, der mister deres arbejde, og det er et menneskeligt aspekt som fylder meget hos os politikere. Den store udfordring for kommunen er, at jo flere arbejdsløse, desto større udgifter og færre skatteindtægter. Vi har en del udfordringer i forvejen, og nu skal vi regne med ekstraudgifter for mellem 12-20 millioner kroner om året de kommende mange år. Vi betaler i forvejen et kæmpebeløb til udligningsordningen, og jeg tvivler på, at regeringen kommer med en pose penge for at holde hånden under os. Men vi taler om Danmarks største arbejdsplads, og regeringen er nødt til at holde liv i den. Det får også betydning for en kommune som Dragør.

Dragørs borgmester uddyber, at kommunen tidligere i år måtte optage et midlertidigt lån på 15 millioner kroner, men at pengene ikke rækker i forhold til fyringerne i lufthavnen.

Eik Dahl Bidstrup vil derfor ikke afvise, at skattestigninger kan komme på tale:

- Vi er imod skattestigninger, for vi tror stadigvæk på at vi kan effektivisere og finde andre løsninger. Vi betaler rigeligt med skat i forvejen. Men det er klart, at jo mere pres der kommer, så er det et sted, hvor livremmen ikke kan holde længe. Jeg vil dog understrege, at det kun kommer på tale, hvis der kommer et øget pres fra folketinget og regeringen.

Annonce

2.000 ledige i køen

Tårnbys borgmester kan allerede tælle flere end 2.000 mennesker i ledighedskøen, og at han regner med, at cirka 4.000 skal igennem det nye rådgivnings- og jobcenter.

- Det er dybt tragisk. Og alvorligt for kommunerne. Alene en tredjedel af disse mennesker kommer fra Tårnby og Dragør. Derfor ser vi også ind i nogle år med store økonomiske konsekvenser. Aktuelt koster de mange ledige os mellem 65-70 millioner kroner, fordi der også er en række andre Covid-19 relaterede udgifter. Så jo, vi er en velstillet kommune, men også en kommune der bliver hårdt belastet de kommende år. Vi må tage bestik af situationen og vurdere hvor mange ekstra udgifter vi kan tåle ved budgetlægningen for 2021, siger han.


Aktuelt koster de mange ledige os mellem 65-70 millioner kroner, der også er en række andre Covid-19 relaterede udgifter. Så jo, vi er en velstillet kommune, men også en kommune der bliver hårdt belastet de kommende år.

Allan S. Andersen, borgmester, Tårnby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Friluftsliv

Ny spejdergruppe på Fælleden

Bogfestival

Bogforum udsættes til 2021

Annonce