Annonce
NATUR

Naturvogterne pibler frem i Dragør: Til kamp mod svineriet og efterladenskaberne

Marianne Wolff bevæbnet med gribetang ved genbrugspladsen på Bachersmindevej. Foto: Jan Jeppesen.
Dragør-borgere går nu aktivt ind i kampen for at beskytte naturen mod affald. Vi var med på turen ved Naturvogterne Dragørs forårsrengøring, hvor flere end 100 medlemmer bevæbnet med sække, gribetang og masser af entusiasme fik indsamlet 1,5 tons affald langs grøfter og stier, på fortove, cykelstier og ved busstoppesteder.

I Dragør er danskernes smid væk-kultur blevet et alvorligt problem. For naturen. Affald i alle afskygninger hober sig op overalt i takt med, vi bruger naturen mere og mere. Efter introduktionen af Amarminoen, der strækker sig fra Dragør by og langs strandstien ved Søvangs kyst, er presset på naturen eksploderet.

Derfor har Søvang-borgeren Lennart Løfberg taget initiativ til en ny upolitisk forening, Naturvogterne Dragør, der har ét formål: At værne om naturen igennem aktiviteter og oplysninger for borgere i alle aldre. Og interessen for at gi' en hånd er overvældende.

På rekordtid er Facebook-gruppen vokset til over 700 medlemmer.

10-årige Anton og mor Lene ved Søvej, hvor den første sæk blev fyldt på tre kvarter. Foto: Jan Jeppesen.
Annonce

De skider midt i naturen

Lennart Løfberg flyttede for 13 år siden til Dragør sammen med sin kone og to døtre for at nyde roen, men det var lige indtil stien gennem skoven og hen til vandet, der ligger et stenkast fra huset på villavejen, blev en del af Amarminoen. Og havde det ikke været for alt skraldet, der følger med samt de mere naturlige efterladenskaber, han finder på sine daglige rute, ville han ikke have sagt et kvæk. Men han er godt træt af, at folk ikke rydder op efter sig, og skal se på, når håndværkeren tømmer sin trailer for byggeaffald på en parkeringsplads.

Lennart Løfberg fortæller, at han er drevet af et ønske om at ville gøre en forskel for naturen. Idéen til Naturvogterne Dragør er inspireret af Natteravnene, der egentlig skulle gå og vogte lidt i naturen, men fik en helt anden mission.

Blandt støtterne i Naturvogterne Dragør er den kendte tv-vært Lene Beier og den konservative folketingspolitiker Mette Abildgaard, der begge bor i Dragør.

De er - ligesom mange andre Dragør-borgere - frustreret over små stier, der bliver trampet bredere til afføring i vejkanten. De ser også folk på vandreruten glemme, at deres tarme kommer på overarbejde efter 15 kilometer, og derfor må 'skide midt ude i naturen'.

Naturvogterne Dragør

Naturvogterne Dragør vil arbejde for at holde naturen fri for affald via fælles oprydninger, og medlemmerne tager et dagligt personligt ansvar for at fjerne det affald, som de ser på deres vej, hvad enten det er i bybilledet eller i naturen. Færdes man selv i naturen som løber, cyklist, hundelufter, går tur med barnevogn eller lignende, så håber foreningen, at medlemmerne vil hjælpe til. Lige nu flyder der f.eks. mange mundbind rundt omkring, og kommunen har ikke ressoucerne til at samle alt op. Derfor vil foreningen også arbejde for opsætning af bedre informationstavler og affaldsspande langs Dragør-strækningen af Armarminoen og samle midler til det, hvis pengene ikke kan findes kommunalt.

Blandt ideerne til arrangementer er tang- og fuglesafari, svampejagt og foredrag og videoer med personer, der har passion for naturen.

Annonce

Forårsrengøring

Lennart Løfberg og hans ligesidende naturelskere skal dog ikke frygte for manglende opbakning. Naturvogterne Dragørs første arrangement blev et vidnesbyrd om, at han har fanget noget andet i tidsånden end dét man ved første øjekast ser ude i naturen.

Søndag morgen klokken 09.00 lød startskuddet til den store forårsrengøring. Det vrimlede og piblede frem med børn, unge og voksne overalt - bevæbnet med trillebøre, sække og gribetang.

Vi møder Anton på ti år og hans mor Lene, der er ude for at samle affald ved Søvej.

- Vi har fundet dåser og hundelorteposer i fire hække og måtte skifte sække efter tre kvarter, fortæller Lene. - Der er ingen tvivl om, at Amarminoen har skabt mere affald. Der mangler skraldespande på ruten. Og de skraldespande, der står dér, er overfyldte. De burde tømmes noget oftere. For når skraldespandene er overfyldte, så flyver affaldet og spreder sig rundt omkring, konstaterer Lene.

I grøftekanten på Fælledvej møder vi Irene Storm Pedersen. Hun er begejstreret for Naturvogterne Dragør og den lokale opbakning:

- Jeg støtter sagen og synes det er fantastisk med opbakningen fra de lokale butikker, der har doneret gavekort og alt muligt andet. Jeg finder mest mademballage, tyggegummi, slikposer og hvidvinskartoner. Jeg ser gerne, vi får nogle flere skraldespande, men i bund og grund handler det om en holdningsændring, siger Irene.

Ved genbrugspladsen på Bachersmindevej er Marianne Wolff kravlet helt ind i budskadset for at få fat i affaldet.

- Jeg bor i nabolaget og ser affald på mine daglige gåture. Jeg finder meget affald af flamingo og plastik, der har ligget i årevis uden at blive fjernet. Det her initiativ er godt, for det kan flytte fokus. Jeg har i hvert fald fået langt bedre affaldsøjne på grund af Naturvogterne, forklarer Marianne, der i en senere statusopdatering melder om fund af cykellig, forlygter til en bil, masser af glasskår, cigaretskod og snusdimser.


Jeg finder meget affald af flamingo og plastik, der har ligget i årevis uden at blive fjernet. Det her initiativ er godt, for det kan flytte fokus. Jeg har i hvert fald fået langt bedre affaldsøjne på grund af Naturvogterne.

Marianne Wolff


- Men naturen sagde tak og kvitterede med duften af ramsløg og det herlige syn af små forårsbebudere, skrev hun på gruppens Facebook-væg.

Julie og hunden Columbus passer på trilllebøren, mens Julies mor samler affald på den anden side af vejen. Foto Jan Jeppesen.
Annonce

Folk er bare ligeglade

På Krudttårnsvej er Jesper, Jeanette og hunden Chucky i færd med at samle affald ved et busstoppested:

- Det er et godt initiativ, og det giver mulighed for at få luftet konen, griner Jesper.

- Folk er desværre ligeglade med, hvad de smider, og det er det mest skræmmende, fortæller Jesper, der dagligt går tur med hunden på strækningen og kunne fylde flere sække med affald.

Vi tager et sidespring til Søndre Tangvej, stien mod Rødtjørnen og Vierdiget. Her møder vi Mette og Julie, der er kollegaer. Med på turen er hunden Liva.

- Vi finder mest cigaretskodder, plastik og slikpapir, fortæller Mette.

- Jeg er overrasket over så meget affaldet fylder. Du ser jo kun lidt affald hist og her, men når du samler det hele sammen er det jo rigtigt meget, siger Julie.

- Jeg går dagligt tur med hunden og samler affald, så det er det godt initiativ, hvis det kan få andre til at gøre det samme,  supplerer Mette.

Tilbage på Fælledvej møder vi Julie, der er på besøg hos sin mor, der er i gang med at samle affald på den anden side af vejen. Forårsrengøringen markeres med flag i trillebøren, der allerede blev fyldt op til randen efter en time. En venlig bilist med trailer kom forbi og tilbød at køre den første sæk med til genbrugspladsen.

Dagens fangst bestod af en luftmadrasse, hjulkapsler, et valgskilt, flasker, dåser og mundbind.

Totalt blev der indsamlet 1,5 tons affald. En helt almindelig søndag i marts. Og på en ganske lille plet i det store danske landskab.

Irene Storm Pedersen er meget begejstret for de lokale butikkers opbakning til Naturvogterne. Foto: Jan Jeppesen.
Marianne peger ind i budskadset ved genbrugspladsen, hvor hun fandt en del plastik. Foto: Jan Jeppesen.
Kollegaerne Mette og Julie med hunden LIva havde ingen problemer med at finde efterladenskaber. Foto: Jan Jeppesen.
Jesper og Jeanette med hunden Chucky samlede affald ved busstoppestederne langs Krudttårnsvej. Foto: Jan Jeppesen.
Der blev foretaget mange knæbøjninger ved forårsrengøringen. Her indsamles affald ved containeren på Fælledvej. Foto; Jan Jeppesen.
En naturvogter måtte stille en fyldt sæk ved siden af en overfyldt skraldespand på strandstien. Foto: Jan Jeppesen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

200 kilo sprængstof afsløret på Amager

Annonce