Annonce
AMAGER FÆLLED

Efter hundrede års fravær: Vildhesten er tilbage på Amager

Man kan ikke klappe de vilde heste og de må ikke fodres, men der er låger ind til områderne, hvor hestene går, og med tiden vil besøgende i naturen kunne se den lille flok på afstand. Foto: Københavns Kommune.
På Amager Fælled er fire unge heste af racen Exmoor-pony sluppet ud i det store naturområde, hvor de sammen med kvæget skal græsse og pleje naturen. Det er hundrede af år siden, at der senest var vildheste på Amager.
Annonce

Det er flere hundrede år siden, de sidste flokke af vilde heste krydsede over sletter og gennem skove i Europa, men de senere år er små flokke af vilde heste blevet genintroduceret til flere naturområder rundt om i Danmark, og nu kommer de også til København. Her skal de afgræsse dele af Amager Fælled, så sollyset kan nå ned til jordoverfladen og på den måde fremme artsrigdommen af planter og dyr.


Jeg er sikker på, at det vil få endnu flere københavnerne til at vove sig ud på Amager Fælled og opdage, at man kan opleve fantastisk, vild natur helt tæt storbyen,


- Da jeg var barn, var vilde heste noget, man så på fjernsyn. Nu har vi vilde heste få kilometer fra storbyen - det er simpelthen fantastisk. Jeg er sikker på, at det vil få endnu flere københavnerne til at vove sig ud på Amager Fælled og opdage, at man kan opleve fantastisk, vild natur helt tæt storbyen, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), i en pressemeddelelse.

Annonce

Skal ikke slagtes

Det er Københavns Kogræsserlaug, der har hentet de vilde ponyer til Amager. Foreningen har siden 2015 haft en flok kvier af racen skotsk højlandskvæg gående på Amager Fælled. Om efteråret slagtes nogle af kvierne, og kødet deles af laugets medlemmer, mens andre kvier får lov at overvintre. Hestene derimod skal ikke slagtes.

- Vildhestene æder nogle af de græsser, som vores skotske højlandskvæg går uden om, og de kommer til at gå der hele året. Det at fælleden bliver afgræsset året rundt, har været en stor succes for naturen og har skabt en øget blomsterrigdom og biodiversitet, fortæller bestyrelsesmedlem i Københavns Kogræsserlaug, Kirsten Heering.

De fire vildheste er alle hopper af racen Exmoor-pony og kommer fra den store flok vilde heste, der siden 2006 har græsset på Langeland. Her har hestene året rundt klaret sig på naturstyrelsens arealer med minimal menneskelig indblanding.

Fortidens vilde heste

Danmark er der fundet knogler fra vilde heste, som er op til 11.500 år gamle, dengang var hestene et attraktivt bytte for jægere. Vildhestene regnes egentlig for steppedyr, men i Danmark har de også levet i den danske urskov. Det menes, at de sidste af Europas vilde heste forsvandt omkring 1870. Nyere undersøgelser viser, at Exmoor-ponyen er den race, der genetisk ligger tættest på den oprindelige vildhest.

En exmoor-pony er ca. 130 høj, med en bred krop og muskuløse sorte ben. Pelsen er brunlig og vinterpelsen består både af uldhår og dækhår. Faktisk er vinterpelsen så tyk, at der kan ligge sne på ponyens ryg uden at det smelter. Ponyerne på Sydlangeland kommer fra Tærø ved Møn, hvor de har levet vildt siden 1964.

Annonce
Annonce
JUL

Julemanden fra Tårnby: Jeg er arbejdsløs

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
JUL

God weekend og tak for kaffe og brunkager

KULTUR

'Det skulle være den anden ungdom med fede fester, fri sex, cool karriere, søde, frække og gradvist mere selvstændige børn, og en barm, der stadig vækkede begejstring hos det modsatte køn. Troede vi.'

LEDER

Lad ikke vores butikker dø: Køb dine julegaver lokalt

BYLIV

Så er der døgnåbent på genbrugspladsen

Annonce