Annonce
Byudvikling

Færre dømte blandt beboerne: Hørgården er sluppet af ghettolisten

Michael Hedegaard Jensen er sekretariatsleder i Partnerskabet - den boligsociale helhedsplan i Urbanplanen - her i boligafdelingen Hørgården. Foto: Hanne Bjørton
1. december offentliggjorde regeringen sin liste over ghettoområder, og Hørgården er ikke længere et af dem. Antallet af ghettoområder i København er halveret fra seks til tre.
Annonce

- Hørgården ligger jo og kravler lige hen over målstregen for flere af de kriterier, der er stillet op nu, så jeg forventer ikke, at Hørgården er på listen om fire år.

Sådan sagde sekretariatsleder for Partnerskabet (den boligsociale helhedsplan i Urbanplanen), Michael Hedegaard Jensen, i maj 2018, da Hørgården kom på regeringens såkaldte ghettoliste.

Og han fik ret. Regeringen opsummerer hvert år 1. december, hvilke boligområder i Danmark, der er på ghettolisten, og i år udgår Hørgården på grund af et fald i andelen af dømte blandt beboerne, forklares det i et notat fra Transport- og Boligministeriet.

- Ja, jeg siger jo ikke noget, uden at jeg kan holde det. Så vi er glade, og det bliver beboerne også, når det går op for dem de næste dage, siger Michael Hedegaard Jensen.

Procentandelen af dømte efter bestemte typer kriminalitet er i Hørgården 2,19 procent, og kriteriet udløses først, hvis andelen er over 2,27 procent.

Annonce

Vi skal helt fri

En anden grund til, at Hørgården har været på ghettolisten, er at andelen af beboere, som alene har en grunduddannelse, er over 60 procent.

Efter de nye tal i ministeriets notat ligger Hørgården lige på vippen, nemlig 60,8 procent. Men det tal er baseret på årene 2018-2019.

I forårs- og sommermånederne i år har Partnerskabet gjort en stor indsats for at opsøge beboere, der har en uddannelse med sig fra et andet land, som de bare aldrig har fået registreret og godkendt i Danmark - men det er så sket nu.

- Og det får først effekt til næste år, så jeg tør også godt love, at vi kommer under det kriterie, siger sekretariatslederen.


Vi skal sige helt farvel til ghettolisten, ikke bare på gensyn

Michael Hedegaard Jensen, sekretariatsleder, Partnerskab i Urbanplanen


Er et boligområde på ghettolisten i fire år i træk, kommer området i stedet på den såkaldte hårde ghettoliste, og det kan betyde store ændringer som tvungne fraflytninger, som det er sket i Mjølnerparken på Nørrebro.

Men det fremtidsscenarie har Hørgården fået godt på afstand nu.

- Og vi skal sige helt farvel til ghettolisten, ikke bare på gensyn. For vores boligsociale indsats, kommunens indsats og hele boligselskabet 3Bs indsats fortsætter. Der kommer til at ske ting, så vi ikke vipper ind og ud af listen de næste år.

- For eksempel er vi i gang med at snakke med afdelingen om, at der er steder på matriklen, hvor man kunne lave privat byggeri. Det skal afstemmes med beboerne, og hvad de vil være med til. Men det bliver nemmere nu, hvor vi ikke har den hårde ghettoliste hængende over hovedet længere, siger Michael Hedegaard.

Annonce

God dag for København

Fra politisk hold er der også glæde over, at antallet af ghettoer i København er blevet halveret fra seks til tre.

- Det er grundlæggende en god dag for København. Det er det, fordi vi har områder, der har været inde i en positiv gænge, så de ikke længere er på ghettolisten, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Hun glæder sig især over, at der er blevet sat ind over for, hvem der bor i områderne. Og at der er blevet gjort en indsats for, at flere får registreret deres uddannelse.

- Vi har forsøgt os med en række planer i over 20 år, og der er intet sket. Havde det ikke været for den trussel, der ligger i ghettoloven, så tror jeg ikke, at vi havde været, hvor vi er nu, siger borgmesteren.

Ghettoområder

Ved et såkaldt ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

Over 40 procent skal være uden for arbejdsmarkedet eller ikke være under uddannelse. Målt over to år.

Andelen af beboere, som er dømt for forskellige former for kriminalitet, skal være mindst tre gange over landsgennemsnittet. Målt over to år.

Andelen af beboere, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

Gennemsnitlig bruttoindkomst for skattepligtige i området er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

De københavnske familier betaler

CORONA

Første plejehjemsbeboer er smittet

112

Redningsaktion i Kastrup: 60-årig mand død

Annonce