Annonce
NAVNE

Femoghalvfjerds med Anne Marie Helger: Christianshavns farverige og rapkæftede furie

Anne Marie Helger. Foto: Yilmaz Polat/Ritzau Scanpix.
Annonce

Anne Marie Helger, Christianshavn, fylder i dag, fredag 12. februar, 75 år.

Forleden gik en drøm i opfyldelse for Anne Marie Helger. På hendes initiativ får Danmark sit første kostumemuseum, et såkaldt kostumarium. Det skal ligge i en tidligere værftskantine på Frederiksø i Svendborg og blive et udflugtsmål for studerende inden for teater, film og skrædderi. Men også for alle andre, der interesserer sig for kostumer.

Museet skal rumme et arbejdende kostume- og broderiværksted og skiftende udstillinger. Fast skal det være muligt at se nogle af de kostumer, som Anne Marie Helger har optrådt i. Der er mange at vælge imellem, for hun elsker kjoler - allerhøjest de kulørte og overdådige. Sådan en havde hun på ved et arrangement for Nelson Mandela, da han besøgte Danmark i 1992.

Men der skal også være noget at grine ad. Under nedlukningen i foråret 2020 satte hun toiletruller i det lange grå hår og fik på den måde fortalt, hvad hun syntes om dem, der havde været i supermarkedet for at købe toiletpapir:

- Rul håret op på store toiletpapir papillot spoler. Det gir smukke karantæne krøller. Hvad gør folk der lever i et hamsterhjul når lokummet brænder? De hamstrer. Det gør hamstere. Kærligst Toiletpapir-papillotøsen.

Anne Marie Helger, der er opvokset i Charlottenlund, blev 1965 optaget på Aalborg Teaters elevskole. Men hun sprang fra året efter, da hun fik mulighed for at optræde på Jomfru Ane Teatret i den nordjyske by.

Siden blev hun en del af teatergruppen Solvognen, der blev kendt for sine aktions- og gadeteaterforestillinger i 1970erne.

Det er også blevet til flere filmroller, blandt andet i Erik Clausens »De Frigjorte«. For den fik hun 1994 en Robert for bedste kvindelige birolle.

Hun har dyrket teatermonologen i selvproducerede forestillinger som Herman Bang-novellen Irene Holm (1999) og portrættet Sarah Bernhardt (2002). Og så kender rigtig mange hende fra tv i spiddende kvindeportrætter som fru skibsreder Percy Plask-Plaskenskjold eller den farveløse normaldansker Connie Knudsen.

Hun har altid brugt sit fag politisk, ikke mindst i makkerskabet med skuespiller Peter Larsen - de lærte hinanden at kende for over 30 år siden i miljøet omkring den alternative teaterscene Solvognen på Christiania.

Senest optrådte de i 2014 med forestillingen Discount Drama: Halløj på falderebet på Nørrebro Teater.

Anne Marie Helger er kulørt i sin optræden, sit sprog og ikke mindst i klædedragten. I 2012 udgav hun bogen Råberober, der gav et indblik i tekst og billeder i Helgers pangfarvede kjoler og kostumer, ofte kreeret af haute couture-skrædder Lars Andersen.

I forordet stod der: »Se Helgers kjoler/de er bare for meget/Alt hvad hun ejer/er kikset ligesom dem/Det er, fordi hun er rådden, rød og kvajet/ og fordi hende Helger, hun er slem.«

Det politiske og sociale engagement kan man følge med i på den farverige furies Facebook-side.

Anne Marie Helger har siden 1990 været gift med overlæge Jeppe Helweg. Fra et tidligere forhold har hun datteren Johanne Emilie Helger Lund, der er tøjdesigner og kostumier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONA

Opslag om coronatvang i skolerne vækker opsigt: Advokat anerkender straffeloven kan komme i spil

Debat

Amager skal ikke drukne i lufthavnsparkering

Annonce