Annonce
Amager

Flere partier i Tårnby vil have undersøgt støj- og luftforurening tæt ved lufthavnen

- Foto: Arkivfoto: Michael Paldan

Tårnbys byråd behandler i morgen tirsdag et forslag fra Venstre, Konservative, Radikale, SF og Enhedslisten om to års uvildig måling af luft- og støjforurening i institutioner i støjzonen. Måske er der også brugbare Google-målinger.

Annonce

På byrådsmødet i Tårnby tirsdag aften skal der drøftes et forslag fra Venstre, Konservative, Radikale, SF og Enhedslisten, som stiller et skarpere fokus på støj- og luftforurening tæt ved lufthavnen end tidligere set i Tårnby.

De fem partier stiller forslag om, at der i to år opstilles både støj- og partikelmålere op i udvalgte kommunale institutioner inden for støjzonen.

Målingerne skal sikre en uvildig indsamling af data om støj- og partikelforurening både fra lufthavnen, men også Øresundsmotorvejen og andre transportbelastende kilder.

Annonce

Dialog skal kvalificeres

Ifølge forslaget skal byrådet hvert halve år forelægges analyser af data fra målingerne. Datagrundlaget skal kvalificere dialogen med lufthavnen i forbindelse med dens planlagte udvidelse og danne grundlag for politiske beslutninger om ændringer i lufthavnen og større omlægninger af vejnettet.

Der er ikke fremlagt en eksakt økonomi for målestationerne, men partierne skønner, at en ramme på 1-1,5 millioner kroner over to år passer meget godt.

Forslagsstillerne mønstrer syv ud af byrådets 19 medlemmer, men også Dansk Folkeparti (tre mandater) i Tårnby har vist interesse i at foretage målinger.

Debatten mellem DF og forslagsstillerne har på Facebooksiderne Tårnby på Tværs og CPH uden udvidelse (borgergruppe, der er modstandere af lufthavnens udvidelse) endnu ikke udmøntet sig i en enighed om forslaget - snarere en diskussion om, på hvilke punkter man er uenig, samt hvem der kom først med ideen om målinger.

Annonce

Måske Googlemålinger

Der kan også være lavthængende frugter at plukke.

29. oktober fortalte vi i Amager Bladet om et samarbejde mellem Københavns Kommune og Google, der i sine fotovogne havde kørt rundt i de københavnske gader med målerudstyr til registrering af partikelforureningen i luften.

Vi skrev i billedteksten, at denne kortlægning af luftforureningen ikke omfattede Tårnby Kommune, men Amager Bladet erfarer fra debatten i Facebookgruppen Cph uden udvidelse, at Google også har lavet målinger i Tårnby.

Vi fangede i dag Google Danmarks kommunikationschef Jesper Vangkilde på telefon, mens han var til et heldags-event og derfor ikke kunne bekræfte de forlydenderne.

»Jeg har ikke lige her et præcist overblik over, hvilke ruter vores Airview-biler har kørt, men helt generelt offentliggør vi oplysninger om luftmålinger i samarbejde med de kommuner, vi har aftaler med, så byplanlæggere, politikere og forskere kan planlægge byen på en grønnere måde.«

»Hele projektet er lavet for, at vi skal have mere viden, om den luft vi indånder, og er der interesse fra andre kommuner end København, vil vi meget gerne samarbejde,« siger Jesper Vangkilde.

I avisen 29. oktober bragte vi et kort over Googles målinger i Københavns Kommune, der viste en høj koncentration af partikler på flere villaveje mellem Englandsvej og Amagerbrogade, tæt på kommunegrænsen til Tårnby. I fugleflugtslinje to-tre km fra lufthavnen.

Det er endnu ikke helt afklaret, hvad de høje koncentrationer i dette område skyldes.

»Det er stadig på analysebasis, men det peger i retning af, at de høje partikelkoncentrationer stammer fra maskiner, der har foretaget gravearbejde i området,« oplyser Cph Solutions Lab i Københavns Kommune, som har samarbejdet med Google om de københavnske målinger.

Kvaliteten af målingerne valideres af forskere på Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet og universitetet i Utrecht, Holland. Googles Airview-biler har siden november 2018 kørt i de københavnske gader, og målingerne forventes at vare til marts 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

Måge og reje størrelse XL i strandparken

Annonce