Annonce
Amager

Flertal i Dragør for hjemsendelsespolitik for flygtninge

Annonce

FLYGTNINGE. S, DF, V og K vedtog 11. marts i Dragørs Social- og Sundhedsudvalg, at kommunen skal have en hjemsendelsespolitik for flygtninge. Sagen er til behandling i byrådet på torsdag.

DRAGØR: Et flertal i Dragør Kommunes Social- og Sundhedsudvalg (S, DF, V og K) godkendte 11. marts DF’s forslag om, at kommunens forvaltning skal lave et oplæg til en hjemsendelsespolitik - kun Liste T stemte imod.

DF’s motivering for forslaget var dels, at der i konstitueringsaftalen med S og V står, at »vi skal arbejde med at få flygtninge til at rejse hjem«, ligesom der i budgetaftalen med samme partier er indskrevet en besparelse på 306.000 kroner årligt på baggrund af den mindreudgift, der forventes ved repatriering af flygtninge.

Dels har Dansk Folkeparti ladet sig inspirere af Greve Kommune, der i oktober 2018 vedtog en Integrations- og Hjemsendelsespolitik.

Ikke en del af aftale med Tårnby

Det er jo staten, der giver og inddrager opholdstilladelser. Hvad er det konkret, Dragør Kommune kan gøre for at fremme hjemsendelser?

» Som den første kommune i landet, har Greve Kommune vedtaget en kombineret integrations- og hjemsendelsespolitik for flygtninge og indvandrere, som skal sætte øget fokus på hjemsendelse i form af frivillig repatriering. Fremover skal flygtninge og indvandrere i Greve have en snak med kommunen om, hvordan de på et tidspunkt kan vende tilbage til deres hjemland. Derfor vil vi gerne have en politik med inspiration i det arbejde man har lavet i Greve. Og naturligvis tilpasset Dragør,« siger forslagsstilleren Anne Funk, der sidder i byrådet i Dragør for Dansk Folkeparti.

Dragør indgik i 2007 i et forpligtende samarbejde med Tårnby Kommune. Det var forudsætningen for, at Dragør kunne forblive selvstændig efter kommunalreformen, selvom Dragør har under 20.000 indbyggere.

I aftalen om det forpligtende samarbejde fremgår det, at Tårnby blandt andet udfører opgaver for Dragør på integrationsområdet. Aftalen omhandler alene danskundervisning og erhvervsrettet aktivering med henblik på uddannelse og beskæftigelse.

En hjemsendelsesindsats er jo ikke en del af den aftale. Vil I så tilkøbe det hos Tårnby Kommune, der jo ikke har en hjemsendelsespolitik, eller skal det udføres af medarbejdere i Dragør Kommune?

»Vores medarbejdere har jo også kontakt til borgerne. Jeg må indrømme, der er ikke klarhed omkring, hvordan det skal udføres i forhold til det forpligtende samarbejde, som lægger nogle bånd på, hvad vi kan. Jeg foreslår, at forvaltningen i første omgang laver et udkast til en hjemsendelsespolitik. Jeg ved, at andre kommuner også er i gang med at se på en hjemsendelsespolitik, og så kommer Tårnby Kommune måske også med på et tidspunkt,« siger Anne Funk.

Hun medgiver, at Dragør Kommune hverken har store problemer eller et højt antal flygtninge (se fakta nederst).

»Men det hober sig op, der er mange flygtninge i Sydeuropa, og man ved ikke, om der kommer en stor flygtningestrøm på et tidspunkt, og så er det godt at have lavet en politik i forvejen,« siger Anne Funk.

Intet krav til kommunerne

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog 21. februar i Folketinget en udlændingepolitisk lovpakke, der ændrede fokus fra integration af flygtninge til hjemsendelse.

Der ligger ikke noget krav i aftalen om, at landets kommuner skal have en hjemsendelsespolitik.

Helsingør Kommunes byråd havde i februar også et forslag om en hjemsendelsespolitik på dagsorden, men der var ikke flertal for ideen.

Dragørs byråd behandler sagen ved sit møde på torsdag.

FAKTA: Flygtninge og familiesammenførte i Dragør 2015-2019

2015: Dragør Kommune modtog 31 visiterede flygtninge samt 22 personer via familiesammenføring

2016: 27 visiterede flygtninge samt 7 personer via familiesammenføring

2017: 7 visiterede flygtninge samt 15 personer via familiesammenføring

2018: 4 visiterede flygtninge samt 5 personer via familiesammenføring

2019: Der er hverken visiteret flygtninge eller modtaget personer via familiesammenføring

Kilde: Dragør Kommune marts 2019

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

Måge og reje størrelse XL i strandparken

Amager

Juleoptoget hænger i en tynd tråd

Amager

Fælledbyggeri i høring til efteråret

Amager

Atletikklub hurtigt ude af startblokken

Annonce