Annonce
Amager

Fredens Havn: Minister mangler 26 millioner

Erdkehlgraven sidste tirsdag. Foto: Martin Sørensen.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vedkendte sig på et samråd torsdag statens ansvar for at rydde den ulovlige bådkoloni 'Fredens Havn' - men han mangler 26 millioner kroner. Overborgmester Frank Jensen (S) var tirsdag på sejltur i området, og han kræver handling.

De godt 60 både og skibsvrag i Erdkehlgraven langs Refshalevej, som blev dømt ulovlige af Kystdirektoratet for tre år siden, har nu fået flere politikere til at reagere. Den såkaldte ’Fredens Havn’ er stadig hjemsted for flere husbåde, men nu lægges der kræfter i at få ryddet det fredede område fra både Københavns Rådhus og Folketinget:

Torsdag havde Peter Skaarup (DF) i sin rolle som formand for Folketingets retsudvalg kaldt både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i åbent samråd, hvor han appellerer til, at de går ind i rydningssagen.

Miljøministeren slog da også fast, at det er statens ansvar at løse problemet. Det er egentlig Kystdirektoratets opgave, men her vurderer man, at regningen vil løbe op i 26 millioner kroner, da man ikke har materiel til at hale vragene op af vandet. Indtil videre har man derfor satset på en fredelig løsning, hvor brugerne selv ville fjerne husbådelejren, så det ikke bliver skatteyderne, der kommer til at hænge på regningen.

Konservatives Jakob Næsager i Københavns Borgerrrepræsentation har allieret sig med partiets gruppeformand for folketingsgruppen Anders Johansson, og de vil prøve at få en rydning af området på finansloven. Peter Skaarup mener dog ikke, at staten skal hænge på hele regningen, men vil også have København på banen:

»Jeg glæder mig over, at begge ministre – justitsminister Søren Pape Poulsen og Fødevare- og miljøminister Jakob Ellemann-Jensen - tog afstand fra Fredens Havn, og begge lovede handling. Faktisk lovede miljøminister Jakob Ellemann-Jensen at stille sig i spidsen for at få fjernet den flydende koloni af sunkne og synkefærdige både i Københavns Havn.

Hvis betegnelsen ’grøn, miljøvenlig og verdens bedste storby’ skal give mening, så må København tage ansvar og få fjernet de vrag, der skæmmer det naturskønne område. Vi kan ikke have, at nogle borgere bare slår ned, hvor de har lyst og får lov til at blive boende, fordi myndighederne skubber ansvaret rundt mellem sig.

Så jeg ser frem til, at det uhumske område bliver ryddet, så det igen bliver til glæde for alle – og ikke bare for de få beboere, der har valgt at trodse landets love og de mange henstillinger om at flytte og rydde op efter sig.

Jeg håber også, at Københavns Kommune begynder at ændre praksis med at udstede folkeregisteradresser til folk, der bor i en ulovlig beboelse, netop som vi har set med beboerne i Fredens Havn,« siger Skaarup til City Avisen.

Frank Jensen til søs

Også overborgmester Frank Jensen (S) melder sig nu i koret af poltikere, som vil finde en endelig løsning på situationen: Tirsdag var han på Holmen for at besigtige den ulovlige havn. Han kræver nu, at staten hurtigst muligt sætter oprydningen i søen.

De mange både, pontoner og vrag vuggede i solskinnet, mens Jensen og en lille flok naboer til Erdkehlgraven sejlede forbi. Københavns hjemløse-team anslår, at der bor omtrent 30-40 personer mere eller mindre permanent - også med børn - og flere mere sporadisk.

»Tilbage i 2016 vedkendte daværende justitsminister Søren Pind sig, at det her var en opgave, staten skulle få løst. Nu vil jeg bare opfordre ministrene til, at de endnu en gang tager ansvaret på sig og får det løst,« lød det fra overborgmesteren.

Annonce

Ø: »Klapjagt«

Enhedslisten på rådhuset mener dog ikke, at havnen skal ryddes: Ulrik Kohl, som er medlem af teknik- og miljøudvalget, mener, at det ligner en klapjagt på de hjemløse:

»Der trænger gevaldigt til at blive ryddet op i de vrag, der ligger der, mens der selvfølgelig også skal gøres noget ved affaldsproblemet. Men de mennesker, der bor der, de er ikke menneskeligt affald, der skal ryddes,« siger han til TV2 Lorry.

Annonce
Indland

Første spadestik taget til Københavns gigantiske udvidelse: Nu bliver Lynetteholmen til virkelighed

Annonce
Alarm112

Kæreste nægter at have dræbt 24-årig kvinde fundet i bil

Annonce
Alarm112

Politiet undersøger dødsfald nær Amagermotorvejen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Politiet rykkede ud til flere knivstikkerier i forbindelse med nytåret i København

Alarm112

Mand er død efter drukneulykke i havn

Alarm112

Bagmand i narkosagen Goldfinger får mere end 19 års fængsel

Indland

Nævn afviser klager over byggeriet på Amager Fælled

Alarm112

Kvinde kommer alvorligt til skade i voldsom ulykke i København

Erhverv

Omikron skaber usikkerhed om vinterens flyrejser

Annonce