Annonce
Natur

Frilufts-fitness og godt for naturen: Tag ud og slå med le

Amager Skovhjælpere er vant til at slå med le. Bjarke, der har været skovhjælper i 11 år, har otte års erfaring med leen. Foto: Hanne Bjørton
Kalvebod Fælled har fået sit eget le-laug, der slår med le hver torsdag. Du kan også teste dine høsteevner lørdag 24. oktober hos Naturcenter Amager.

Indtil slutningen af 1800-tallet var leen det dominerende høstredskab, men i de senere år har det fået et comeback. Høslætlaug, hvor folk slår græs med le og får sig noget stille frilufts-fitness i pagt med naturen, er begyndt at brede sig over det ganske land.

Nu også her på Amager, hvor den frivillige forening Kalvebod Fælled Le-Laug foreløbig kan mønstre otte medlemmer, fortæller Mads Madsen, der er primus motor i det nye laug.

Han er også direktør for Amager Skovhjælpere, en socialøkonomisk virksomhed, der styrker udsatte borgeres tilknytning til arbejdsmarkedet. Skovhjælperne har i mange år brugt leen til naturpleje.

- Mens en kratrydder sprutter og hvæser, kan vi gå og snakke samtidig, når vi bruger leen. Måske kan vi ikke nå at lave helt det samme, men det er ikke sådan markant langsommere end kratrydderen. Faktisk har Skovhjælperne denne sæson slået hele den eng, der ligger oppe ved golfbanen, dels med le, dels med en særlig tohjulet traktor, man skubber foran sig, fortæller Mads Madsen.

Mere biodiversitet

Ud over at den, der svinger leen, selv får rørt sig, er le-slåningen også godt for naturen, fortæller han.

- Man kan sige, at vi efterligner dyrenes græsning, men dyrene spiser det hele, og det presser også de små urter og orkideer. Når vi slår med le, er det mere nænsomt for urter og orkideer, så det øger biodiversiteten og giver plads til ny plantevækst, der tiltrækker flere og sjældne insekter såsom perlemorsommerfugle.

Her er Philip fra Amager Skovhjælpere i gang med en vigtig disciplin - at skærpe eller 'spidse' leen. Foto: Hanne Bjørton

Græsser og planters vækst er på lavt blus i de køligere måneder, vi nu har foran os.

- Her når det bliver efterår og vinter, mødes lauget lige så meget for at spidse værktøjet. Alt efter hvilket græs man slår, skal leen faktisk slibes hvert femte minut, men det tager kun et kort øjeblik, så er man klar igen. Det er et sofistikeret værktøj med forskellige blade - det er ikke bare noget gammelt rustent værktøj, der står inde i morfars skur, siger Mads Madsen.


Måske kommer det af en interesse for, hvordan Bonderøven lever, og så vil man gerne spørge til, tale om og prøve at slå med le.

Mads Madsen, Kalvebod Fælled Le-Laug


Kalvebod Fælled Le-Laug mødes hver torsdag klokken 16.30 på Naturcenter Amager, Granatvej 3, hvorfra man går sammen over engen og slår med le i et par timer. Man kan ringe til Mads på 60650044, hvis man ikke lige kan finde lauget derude.

- Og så har vi et weekendarrangement lørdag 24. oktober klokken 10-13 på Naturcenter Amager. Det er nemlig FN-dag, hvor vi lægger vægt på FNs verdensmål nummer 15 'Livet på land'. Vi har haft fem-seks arrangementer, og nogle dage er der kommet 50 deltagere. Måske kommer det af en interesse for, hvordan Bonderøven lever (tv-serie på DR om bonderøven Frank Erichsen og det enkle liv, red.), og så vil man gerne spørge til, tale om og prøve at slå med le, siger Mads Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

En tung beslutning: Dragør Marked er aflyst

Annonce