Annonce
AMAGERLIV

Hele venstre side af kortet var grønt, og vi troede, at den halvdel af øen var fredet

Klaus Reinhold med et eksemplar af 'Den Omvendte Garage', der side for side indeholder muntre oplevelser fra et langt liv som taxichauffør, buschauffør og skolelærer. Foto: Jan Jeppesen.
Tidligere taxichauffør, skolelærer og buschauffør Klaus Reinhold underholder med gode anekdoter og fortællinger fra en nomadetilværelse på Amager. Omdrejningspunktet er et marketenderi og en garage i en kolonihaveforening på Kongelundsvej.
Annonce

En morgen vågnede Klaus Reinhold til lyden af en undulat, og en kvinde der førte en meget lang samtale med fuglen. Først troede han, at det var en drøm, men så gik den uhyggelige sandhed op for ham. Undulaten og kvinden boede i naboopgangen. Væggene stødte sammen og var meget tynde. I fire et halvt år havde Klaus aldrig hørt en lyd fra nogen eller noget i ejendommen. Nu hørte han pludselig dem alle. Det måtte betyde, at alle havde hørt alt, hvad han og Helle havde foretaget sig gennem årene. Diskrete havde de aldrig været. Klaus blev flov. Og pludselig forstod han de bedrevidende nik og overbærende smil, når han mødte sine naboer i opgangen, på gaden eller hos bageren.

Ægteskabet med Helle endte med en skilsmisse. Helt udramatisk. Hun mente, der måtte være noget i vejen med Klaus. For nu havde de gennem fire år forsøgt at få et barn. Uden held.

- Jeg købte et træhus i parcelhusforeningen 'Fredsduen'. En forening stiftet lige efter den anden verdenskrigs slutning. Duen lå på Kongelundsvej i den del, der stadig befinder sig i København, eller Sundby, som de lokale foretrækker at sige. I Duen kan man passe sig selv, men man kan sandelig også være social. Duen har nemlig en marktender med nogle få fødevarer og alt i øl, vin og spiritus, forklarer Klaus Reinhold i bogen 'Den Omvendte Garage', der er et kalejdoskopisk tilbageblik over et liv med muntre oplevelser som taxichauffør, buschauffør og skolelærer.

Klaus Reinhold

'Den Omvendte Garage' er Klaus Reinholds første roman. Handlingen tager udgangspunkt i forfatterens fiktive liv i en kolonihaveforening på Kongelundsvej.

Vi møder en gruppe voksne, der tager på ferie sammen og udover en kvindelig plattenslager, møder de en mand, der er ekspert i whisky og lærer mændene at få smag for de ædle dråber. Det fører til dannelsen af en forening og så tager begivenhederne fart.

Klaus Reinhold har tidligere bidraget med historier til Amager Bladet om blandt andet Sundby Boldklub og Højdevang Sogns Plejehjem. Han er i dag medlem af BK Amager og skriver referater fra herreholdets kampe.

Klaus Reinhold er 69 år og gift med Jette - deraf navnet på busselskabet 'Jettes Bus'.

'Den Omvendte Garage' kan købes på Saxo. Prisen er 169,95 kr. Du kan også kontakte forfatteren på Facebook-siden 'Den Omvendte Garage'.

Annonce

Elskede livet i Garagen

Det indlysende spørgsmål: Hvorfor hedder bogen 'Den Omvendte Garage'?

Klaus Reinhold løfter sløret i bogens indledning:

- Da jeg flyttede ind i Duen, lå der over for marketenderiet en lille grund med et bjælkehus og en garage. Huset blev beboet af Jungersen - en tidligere købmand fra det gamle Nørrebro, der følte det som sin opgave at følge med i embedsføringen af marketenderiet, hvorfor han da også besøgte dette flere gange og luftede sine meninger om varelageret og varernes placering på hylderne, til stor irritation for fru Astrid, der bestyrede butikken.

Garagen havde i længere tid givet ly til tørstige sjæle, der købte øl og andre drikkevarer i marketenderiet for at konsumere dem i fællesskab med alle.

Jeg elskede livet i Garagen. Her kunne jeg søge trøst oven på skilsmissen og min ufrivillige barnløshed. Her blev alle problemer debatteret, store som små. Her levedes livet efter fyraften for os, som arbejdede, og livet i almindelighed for dem, der ikke gjorde.

Så en lørdag morgen skete det uundgåelige. Garagen var ufremkommelig på grund af en bil. Denne tid brugtes nemlig hver lørdag til at spille på 'døde duer' og til at samle penge ind til fælles lottokuponer. Næsten umuligt at gennemføre med en bil i garagen.

Et forslag var at flytte endevæggen, så den blokerede indgangen. Det endte med, at vi købte nogle bjælker til at stive indgangen af med, med det uheldige til følge, at det var vanskeligt at komme ind og nyde fællesskabet, men da der jo var en hensigt med afstivningen, blev det tålt. Efter at have etableret afstivningerne, var det dog forholdsvis nemt at flytte endevægge, da den bestod af vandrette brædder. Den omvendte garage var en realitet.

Annonce

Halvdelen af kortet var grønt

Klaus Reinhold har boet det meste af sit liv på Amager. Som ung studerende i 1972 kørte han for Amager Taxi og lærte hurtigt gade- og vejnavne og placeringer, thi et stort kort over Amager blev hængt op på væggen.


Hele venstre side af kortet var grønt og vi troede, at den halvdel af øen var fredet. Især da den projekterede motorvej til Saltholm blev aflyst. Men vi skulle blive klogere.


- Hele venstre side af kortet var grønt, og vi troede, at den halvdel af øen var fredet. Især da den projekterede motorvej til Saltholm blev aflyst. Men vi skulle blive klogere, forklarer han.

I 1978 blev taxien udskiftet med et vikarjob på Korsvejens Skole, og den sommer startede han 'verdens mindste vognmandsforretning.

I en lille folkevogn kørte han varm mad fra Højdevang Sogns Plejehjem ud til pensionister i hele Sundby-området - alle ugens syv dage. I efteråret fik han et vikarskema til Tårnby Skole, hvor han underviste fra kl. 08.00-10.35, og da han først skulle møde på plejehjemmet klokken 11.00 var der ingen stress.

Reinhold blev en meget afholdt vikar, og rygtet om den dygtige vikar kom til Tårnby Rådhus, hvor man opfordrede ham til at uddanne sig til en rigtig skolelærer, da ledigheden blandt lærerne var vokset.

I 1980 sad unge Reinhold på bænken på aftenseminariet i Skovlunde og kæmpede sig igennem fire år med madudbringning, vikarjob og aftenstudier.

Klaus Reinhold er meget tilfreds med bogen og afslører, at der kan være flere bøger på vej. Foto: Jan Jeppesen.
Annonce

Uforglemmeligt Elkjær-mål

Han blev færdig som lærer i 1984 og fejrede det hos en ven - den aften, hvor Danmark spillede imod Belgien ved EM-slutrunden i Frankrig. Bagud 0-2 var stemningen på nulpunktet, men så vendte kampen og Elkjær scorede sejrsmålet til 3-2.

- Jeg husker ikke meget fra min eksamen, men fodboldkampen glemmer jeg aldrig.

I 1992 - også et år, hvor der var EM-slutrunde - og den nok så berømte i Sverige - stoppede han med madudbringningen. Han fik i stedet en kontrakt med plejehjemmet om at køre gæster i bus til og fra plejehjemmet. Det blev startskuddet til Jettes Bus som han ejede i næsten 28 år, før pensionen bankede på døren.

- Coronaen har fuldstændig ødelagt busbranchen, men når man ikke kan køre bus kan man jo skrive bøger, konstaterer han.

Redaktøren modtager et signeret eksemplar af bogen. Foto: Jan Jeppesen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FRITID

Her er datoen for åbning af ny svømmehal

Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

POLITI

Skuddrama på Belfastvej

Annonce