Annonce
Sundhed

Hospital vil sende førstegangsfødende hjem otte timer efter fødsel: Politikerne sagde nej

PR-foto: Ulrik Jantzen
En ændring i praksis og en besparelse på 3,3 mio. kroner på Amager og Hvidovre Hospitals fødeafdeling blev onsdag afværget i regionens sundhedsudvalg. - Det er ikke en besparelse, vi har pålagt dem, siger udvalgsformand.
Annonce

Onsdag sagde et enigt sundhedsudvalg i Region Hovedstaden nej til, at førstegangsfødende med ukomplicerede fødsler fra april 2021 skal udskrives inden for otte timer fra Amager Hvidovre Hospitals fødeafdeling i Hvidovre, i stedet for at blive på barselsafsnittet i et-to døgn.

Formand for regionens sundhedsudvalg, Christoffer Buster Reinhardt (K), fortæller, at oprindeligt fik politikerne sagen præsenteret sådan, at førstegangsfødende fremover skulle kunne vælge imellem to ligeværdige tilbud: At komme hurtigt hjem eller at blive på Hvidovres barselsafsnit et par døgn.

- Jeg var selv lige kommet tilbage fra barsel, da vi i slut november nu fik præsenteret det som om, at førstegangsfødende fra april 2021 som hovedregel skal udskrives inden for otte timer efter fødslen. Jeg synes ikke, det rimede på to ligeværdige tilbud, og derfor har vi bedt om, at sagen blev taget op igen nu, siger formanden.

I sagsakterne beskrives det, at Amager Hvidovre Hospital kan spare 3,33 mio. kroner ved at sende førstegangsfødende tidligere hjem.

- Men det er ikke en besparelse, vi har pålagt dem. Det lyder som et ønske om omprioritering fra hospitalets side. Det her har aldrig været et politisk ønske, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Annonce

Kan ikke forsvares

Førstegangsfødende får ikke samme tilbud på alle regionens hospitaler. For eksempel tilbyder Herlev Hospital og Nordsjællands Hospital et valg mellem ambulant fødsel eller at man bliver et eller to døgn på barselsafsnittet.

På Rigshospitalet kan raske førstegangsfødende efter ukomplicerede fødsler ikke vælge at blive på hospitalet 24 timer, men sendes hjem cirka fire timer efter fødslen.


Jeg kan hverken forsvare eller forklare, hvorfor der skal være forskel på, hvad man får tilbudt

Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for sundhedsudvalget


- Jeg blev selv far i august, og vi havde to gode døgn på Nordsjællands Hospital. Jeg kan hverken forsvare eller forklare, hvorfor der skal være forskel på, hvad man får tilbudt. Jeg kan ikke tale på hele udvalgets vegne, men jeg vil i hvert fald arbejde for, at der skal tilbydes det samme alle steder, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Det synspunkt er det lokale medlem af sundhedsudvalget, Finn Rudaizky (DF) fra Christianshavn, enig i.

- Vi kan ikke have forskellige regler alt efter, hvad overlægerne ønsker eller hvor direktionen presser på for besparelser, siger han.

Finn Rudaizky tror ikke på, at planerne på Hvidovre Hospital nu er skrinlagt.

- Nej, jeg tror, udvalget var så enige, fordi det er valgår. Bare vent, den sag dukker op igen, men vi vil stemme imod, fordi det går imod mødre og børns interesser. Og det vil give en skævvridning i betjeningen, for dem der har mange penge, vil selv kunne købe sig til ydelser, mens dem der ikke har, vil blive dårligere stillet, siger Finn Rudaizky.

Nybagte forældre bliver i følge sagsakterne ikke overladt helt til sig selv ved ambulante fødsler. Inden udskrivelse sikres det, at forældrene er klar til at tage hjem og at kvinden selv kan lægge barnet til brystet og amningen foregå korrekt. Der tilbydes også opfølgning i hjemmet efter behov.

Amager og Hvidovre Hospital har haft gode erfaringer med videokonsultation for ambulante førstegangsfødende under COVID-19, hvor man kan se og fornemme trivsel hos kvinde og barn, hedder det i sagsakterne.

Annonce

Kritik fra Mødrehjælpen

Den socialhumanitære organisation Mødrehjælpen, der rådgiver og støtter gravide og børnefamilier, er ikke så venligt stemt over for hospitalets ønske om ambulante fødsler.

I et debatindlæg på Altinget.dk onsdag morgen beskrev Mødrehjælpens direktør Ninna Thomsen, at organisationen de seneste måneder har modtaget over 18.000 underskrifter og 1.200 personlige fødselsberetninger fra hele landet om familier, der ikke bliver inddraget i fødslen og nybagte mødre, der sendes hjem, før de er klar til det.

- Værst ser det ud i Region Hovedstaden, hvor næsten hver fjerde kvinde ikke føler sig ordentlig hjulpet i gang med amningen. Regionen skiller sig samtidig ud, fordi fødselsforberedelsen med årene er beskåret til at udgøre to informationsmøder, der mest minder om et foredrag og altså ikke har meget med reel forberedelse at gøre. Det undrer os derfor, at regionen nu vil skære yderligere - helt præcist 3,3 millioner kroner, skriver Ninna Thomsen i debatindlægget.

Amager Bladet forsøger at få et interview med Amager og Hvidovre Hospital.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Amager skal ikke drukne i lufthavnsparkering

Annonce