Annonce
Amager

Kamp mod fælledbyggeri er langt fra opgivet: 10.000 underskrifter og 120.000 kroner samlet ind

Fakkeldemonstration i december 2019 mod byggeriet Vejlands Kvarter. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Amager Fælleds Venner har gang i flere initiativer i kampen mod byggeriet Vejlands Kvarter. Men tror mest på en klage, der skal sendes til EU.
Annonce

4. februar tog Amager Fælleds Venner sammen med Fiskerhavnens Venner og Danmarks Naturfredningsforening København initiativ til en underskriftsindsamling, der beder Københavns Borgerrepræsentation om at gennemføre en vejledende folkeafstemning om byggeplanerne på Amager Fælled og Stejlepladsen i Sydhavnen.

Søndag tikkede underskrift nummer 10.000 ind og i skrivende stund nærmer tallet sig 10.500. Arbejdet fortsætter - foreningen vil på gaden og indsamle underskrifter, når corona-restriktionerne lempes, fortæller talsmand for Amager Fælleds Venner, Steffen Rasmussen.

- Fordi der er mange, man ikke kan nå via sociale medier. Vi bliver nærmest kimet ned af følgere, som siger: Hvad skal vi gøre, hvis vi ikke er på nettet, hvordan kan vi skrive under.

Kun underskrifter fra københavnske borgere videregives til Borgerrepræsentationen, og derfor beder initiativtagerne om, at man oplyser sit postnummer i underskriftindsamlingen.

Jeg har løst talt op, at cirka 1.400 underskrifter er fra borgere uden for kommunen.

- Ja, men som vi også har pointeret, hvad med alle, der bruger Amager Fælled og Stejlepladsen, som ikke bor i Københavns Kommune, har de ikke noget at skulle have sagt? Vi skiller dem fra, men vi kommer til at fortælle, at andre interessegrupper også har noget at ville sige her, siger Steffen Rasmussen.

Borgerrepræsentationen afgør, om der bliver en vejledende folkeafstemning, men her sidder det flertal, som har stemt for lokalplanen. Så de kan let sige: Det her er allerede uddebatteret.

- Det kan de vælge at gøre. Det her er også et signal fra vores side om, at rigtig mange borgere ønsker, at vi skal gøre noget ved det her problem, og det er en frontløber til kommunalvalget i november.

Annonce

Tror mest på EU-sag

Amager Fælleds Venner samler også penge ind til sit arbejde. På en uge er indsamlingen nået op på 120.000 kroner.

Hvad er det, der koster penge?

- At få advokater til at hjælpe os i klagesagerne. Vi kan komme med en masse punkter, men hvis det ikke har relevans for, hvad man kan klage over, så er det spildt arbejde. Selve klagerne koster 1.800 kroner i gebyr – vi klager over lokalplanen, miljøkonsekvensrapporten og  tillægsrapporten, så det skal ganges med tre. Vi arbejder på at aflevere noget selv i samarbejde med nogle frivillige advokater, og så har vi en betalt advokat, som også afleverer nu.


Klagen over overtrædelse af EUs habitatdirektiv er nok en af de rigtig stærke. Den der peger på, at der er en trussel mod stor vandsalamanders levested på Amager Fælled.

Steffen Rasmussen, Amager Fælleds Venner


Hvilket af de initiativer, som I har i gang nu, tror I kommer til at batte for alvor?

- Klagen over overtrædelse af EUs habitatdirektiv er nok en af de rigtig stærke. Den der peger på, at der er en trussel mod stor vandsalamanders levested på Amager Fælled, siger Steffen Rasmussen.

Den klage bliver både indbragt for Miljøklagenævnet og for EU.

- Så alle de ting til sammen gør, at udgiften til advokater stiger, siger Steffen Rasmussen.

Koster det penge at klage til EU?

- Klagen som sådan mener jeg ikke koster noget, men det gør den efterfølgende sagsbehandling og kommunikation mellem vores advokater og dem vi klager til. Og hvis det så kommer op i en retssag, så er det et helt andet niveau, siger Steffen Rasmussen. Der er godt tilfreds med, hvor hurtigt det er lykkedes at samle 120.000 kroner ind.

- Det viser, at vi har en meget stor støtte til det her projekt, og det viser også, at rigtig mange mennesker har et behov for, at der skal være mere debat om, hvorvidt bebyggelse af vores grønne arealer overhovedet er det vi ønsker i København, siger talsmanden.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONA

Dagens coronatal 28. februar: Fart på smittespredningen i København, men Dragør har kun fire personer smittet

LEDER

Amager Fælled-fadæsen vil klæbe til SF

CORONA

Opslag om coronatvang i skolerne vækker opsigt: Advokat anerkender straffeloven kan komme i spil

Debat

Amager skal ikke drukne i lufthavnsparkering

Annonce