Annonce
SAMLERMANI

Kim er kongen af øletiketter

Kim har et helt særligt forhold til Bryggeriet Neptun i Silkeborg. De mange flasker på hylderne vidner om bryggeriets storhedstid. Foto: Jan Jeppesen.
60-årige Kim Kjelstrup er ubestridt indehaver af en af Danmarks største samlinger af øletiketter- og effekter. I hjemmet på Nøragersmindevej er alle værelser, køkken og stue enten fyldt med ringbind, flasker, glas, vimpler, plakater, kapsler eller fotografier.
Annonce
Man er ikke i tvivl: Bryggeriet Neptun i Silkeborg er Kim Kjelstrups hjertensbarn. Foto: Jan Jeppesen.

Kim Kjelstrup er glad for øl. Nej, han er ingen drukkenbolt. For det er etiketterne på ølflaskerne, der får promillen i vejret på humørbarometret. Han er nemlig den stolte ejer af en kæmpe samling af danske øletiketter - alle sirligt og snorligt placeret på rad og række i ringbind på hylderne i et af værelserne i huset på Nøragersmindevej. Stuen, gæsteværelset og køkkenet byder også på et virvar af effekter - lige fra hatte, fotografier og kapsler til plakater, glas og emblemer.

Det er en mand med stor erfaring for etiketternes baggrund, former og farver, der tager imod Amager Bladets udsendte.

I 33 år har Kim Kjelstrup beskæftiget sig med danske øl, og når den nu forhenværende medarbejder i Nordea Kredit gør regnskabet op, er der brugt flere tusinde timer og adskillige tusinde kroner på at få samlingen så komplet som muligt. De mest værdifulde øletiketter kan købes eller sælges for over 2.000 kroner, men Kim Kjelstrup erkender, at han næsten er for nærig til at sælge ud af arvesølvet.


Jeg kan finde på at sætte mig ned og rode lidt eller køre rundt og snakke med de mange nye bryggerier, der gerne vil være fri for at blive bombarderet med breve. Det hænder, at bryggerierne har en tom rulle rulle med etiketter, som bare står og venter på skøre mennesker som mig.


- Der kommer en dag, hvor det bliver nødvendigt, men ingen af mine børn ønsker at arve samlingen, så hele molevitten ender nok hos en lokalhistorisk forening, fortæller Kim, der kan fremvise ringbind med flere end 50.000 danske øletiketter.

Annonce

Fik leveret en halv bondegård

Interessen for at samle etiketter fik han for 33 år siden.

Forældrene var udstationeret i Egypyten, hvor faren var telefonmontør. En dag mødte forældrene en australier, der havde arvet nogle etiketter fra bryghuset på Lolland Falster.

- Jeg var på ferie dernede, da min far fortalte mig om etiketterne, og han foreslog, at jeg skrev til bryghuset, når jeg kom hjem. Det gjorde jeg så, og der gik ikke lang tid, før jeg fik returneret en halv bondegård af etiketter ind gennem døren. Jeg tænkte, at så kunne jeg også skrive til andre bryghuse og bede om etiketter. Det gik forrygende. Svendborg Bryghus besvarede dog min henvendelse med et stort men. Bryghuset havde nemlig et samarbejde med en samlerforening, som blev prioriteret først, forklarer Kim Kjelstrup.

- Jeg kontaktede foreningen for at blive medlem og der gik ikke lang tid, så var jeg sekretær i foreningen og redaktør af medlemsbladet.

Annonce

Formand for foreningen

Efter nogle år som aktiv samler måtte han drosle ned for aktiviteterne. Kim Kjelstrup mødte sin daværende kone og fik børn. Kontakten blev bevaret, idet han blev formand for foreningen.

- Det blev dog for meget med kone og børn, så formandsperioden varede kort - lige ind til sidste år, hvor jeg tog imod valget som formand, griner Kim Kjelstrup.

Samlingen af etiketter kommer fra både tidligere og nuværende bryggerier som Thor i Randers, Odin i Viborg, Urban i Aalborg, Faxe, Wibroe og Amager Bryghus.

Samlingen er garneret med vimpler, ølglas, bøjler, trykplader fra gamle kataloger, reklamebøger og askebægre.

Annonce

Neptun er hjertensbarnet

Kim Kjelstrup er stolt over hele samlingen, men fremhæver bryggeriet Neptun, der er hans hjertensbarn. Det er meget synligt, når man ser alle de vimpler, ølglas, bøjler, trykplader fra gamle kataloger, reklamebøger og askebægre.

- Neptun lukkede i 1990, men jeg har sikret mig 300 fyldte flasker. Det vil dog ikke være klogt at drikke en flaske, for så kommer du til at sidde på tønden hele dagen, griner Kim Kjelstrup, og viser den ældste øletiket i samlingen: Lager Øl, Silkeborg Aktiebryggeri fra 1883-1891.

Samlingen indeholder også flere etiketter fra Kastrup Bryghus i perioden 1845-1905. Her kan man blandt andet se, at flere aftappere havde adresse på Amagerbrogade.

- Det fortæller, at Kastrup Bryghus har levet i bedste velgående frem til 1905, hvor bryggeriet blev forenet med De Forenede Bryggerier.

Annonce

Skøre mennesker som mig

Kim Kjelstrup bruger meget tid på samlingen, men understreger, at det er en ren afslapning:

- Jeg kan finde på at sætte mig ned og rode lidt eller køre rundt og snakke med de mange nye bryggerier, der gerne vil være fri for at blive bombarderet med breve. Det hænder, at bryggerierne har en tom rulle rulle med etiketter, som bare står og venter på skøre mennesker som mig.

Vil du se Kims samling, så giv ham et kald på telefon: 29 26 92 08.


Kim Kjelstrup viser de mange ringbind som indeholder flere end 50.000 danske øletiketter. Foto: Jan Jeppesen.
Den klassiske Classic-etikette fra Tuborg har også fået en meget synlig placering i samlingen. Foto: Jan Jeppesen.
Samlingen fra bryggeriet Neptun indeholder reklamekampagner og store fotografier. Foto: Jan Jeppesen.

Kim Kjelstrup

Kim Kjelstrup er 60 år. Efter 35 års ansættelse er han blevet opsagt i Nordea Kredit. Nu er han gået i gang med at tage kørekort til buskørsel. Han håber kørekortet er i hus inden jul og vil gerne bruge kortet til at køre Flex-Trafik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Nyt kunstinitiativ: Oplev lyden af corona

Annonce
Forsiden netop nu
DENGANG

Chokoladeeventyret på Prags Boulevard

Corona

Corona-ensretning ophæves i København

CORONA

Smitteeksplosionen fortsætter i Tårnby

Annonce