Annonce
Kunst

Kofoeds Skole får kæmpestor kobbercigar som rygerum

Det gule skelet til den otte meter høje cigar kan lige anes i stilladset. Foto: Hanne Bjørton
Et otte meter højt rygerum - en cigar med mavebælte og glød i toppen - rejser sig lige nu hos Kofoeds Skole.
Annonce

Skal et rygerum nødvendigvis være et kedeligt skur? Nej, er svaret på Kofoeds Skole. Her er to kunstnere ved at skabe en kæmpecigar på højkant, som skolens elever fra december kan bruge som udendørs rygerum.

- Mange socialt udsatte er stadig rygere, og der er vel næppe nogen befolkningsgruppe, som føler sig mere udskammet og marginaliseret end rygere. Se foran kontorbygninger, hvordan folk må stå i skjorteærmer og fryse i regnvejr, når de skal ryge. Det kan vi gøre bedre, siger forstander på Kofoeds Skole, Robert Olsen.

Før rygerummet kom på tale, ønskede Kofoeds Skole sig egentlig bare et nyt kunstværk efter skolens omfattende ombygning, hvor skolen åbnede butikker ud til Nyrnberggade og fik en ny indgang i Holmbladsgade.

Skolen kontaktede Ny Carlsbergfondet, som sagde ja til at finansiere et kunstværk, og de koblede kunstnerduoen Randi & Katrine - Randi Jørgensen og Katrine Malinovsky - på projektet. De har en humoristisk og fortællende tilgang til deres værker.

Annonce

Glødende vartegn

- Vi blev inspireret af, at mange af skolens elever er rygere. Vi arbejder selv lige ved Amagerbanen, hvor der sker et skift fra gammel industri til boliger, og vi blev interesserede i, hvad de forandringer betyder samfundsmæssigt og i forhold til rygere, fortæller Katrine Malinovsky.


Rygerum er normalt ikke noget, der bliver investeret i at gøre æstetisk, så vi ønskede at skabe noget overdrevet kostbart fuld af håndværksmæssige detaljer

Katrine Malinovsky, kunstner


Så opstod ideen om et rygerum, og kunstnerne holdt møder med rygerne blandt skolens elever for at få input til ideen.

- Rygerum er normalt ikke noget, der bliver investeret i at gøre æstetisk, så vi ønskede at skabe noget overdrevet kostbart fuld af håndværksmæssige detaljer som en gestus til de mennesker, der går på skolen. Men også som en kommentar til omgivelserne - den bliver et vartegn, som stikker op og kan ses både fra Holmbladsgade og fra det nye boligbyggeri i nærheden, siger Katrine Malinovsky.

Arbejdstegninger til rygerummet - den nederste del af cigaren. Foto: Randi & Katrine

Byggeriet er gået i gang for nylig, og resultatet bliver en otte meter høj cigar beklædt med kobber og med mavebælte og glød i toppen.

- Øverst bliver der træ i grå nuancer, der kan ligne aske, så det bliver en lidt røget cigar. Ud af åbningerne øverst kan belysningen ses, og det giver indtryk af en cigarglød. I bunden bliver der masser af udluftning og god cirkulation. Cigaren får to indgange - der er tænkt over trygheden, når man går ind i et lille rum - man kan hurtigt komme ud igen. Og der bliver en disk ved vinduerne med barstole, så man kan sidde og kigge ud, fortæller Katrine Malinovsky.

Rygerummet forventes færdigt i starten af november og bliver officielt indviet 9. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FRITID

Her er datoen for åbning af ny svømmehal

Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

POLITI

Skuddrama på Belfastvej

Annonce