Annonce
Coronasmitte

Kommuner skal stå for flere kviktests: En millionudgift og vi ved ikke om der er kompensation, siger borgmester

Arkivfoto: Jens Thaysen
Når samfundet så småt åbner, bliver kommunerne bedt om at skrue massivt op for kviktests af frontpersonale og skoleelever.

For to uger siden fik kommunerne opgaven med at foretage kviktests for coronasmitte af de medarbejdere på skolerne, som underviser de tilbagevendte 0.-4. klasses elever.

I regeringens nye teststrategi lægges der op til, at en genåbning af samfundet vil kræve massivt flere tests. Kommunerne forventes to gange ugentligt at kvikteste skolernes elever og ansatte samt kommunens frontpersonale.

Det bekymrer Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup (V), at der ikke er omtalt nogen finansiering.

- Det er en kæmpeopgave vi står overfor, og det kommer til at dreje sig om et stort millionbeløb. Så det er noget af et ansvar, vi bliver pålagt uden at vide, om der bliver en kompensation af udgiften, siger borgmesteren.

Eget personale poder

Dragørs økonomiudvalg skal 25. februar forholde sig til, hvordan testopgaven skal håndteres.

Forvaltningen anslår, at der bliver brug for et testteam på 12 personer i marts, hvis 5.-10. klasses elever vender tilbage på skolerne 1. marts, og der derfor skal gennemføres 2.500 ugentlige tests. Der bliver behov for 20 personer i perioden april-juli, hvor de ugentlige tests estimeres til 4.000.

I øjeblikket udfører syv podere efter en oplæring kviktests af lærerne i de små skoleklasser. Poderne er fundet blandt kommunens hjemsendte personale i vej- og gartnerafdelingen samt i svømmehallen.

- Vi har spurgt rundt blandt de af vores medarbejdere, der er hjemsendt, om de ville påtage sig opgaven med at pode, og det har en del frivilligt tilkendegivet, at de gerne ville, fortæller direktør i Dragør Kommunes forvaltning, Mads Leth-Pedersen.


Der bliver selvfølgelig en stigende efterspørgsel, når alle kommuner skal bruge testpersonale, men mit bedste bud er, at dem kan vi godt finde

Mads Leth-Pedersen, direktør i Dragør Kommune


Skolerne er desuden blevet bedt om at finde to podere hver, og så er man oppe på det nødvendige antal i marts.

Men i takt med, at de hjemsendte medarbejdere skal tilbage i det daglige job, når samfundet genåbnes, skal der findes nye hænder.

Forventningen er, at der ansættes nye podere tidsbegrænset, og at der søges via Tårnby Jobcenter. Selv om det samme behov for ekstra arbejdskraft samtidig vil opstå i alle andre kommuner, ser direktøren det ikke som et problem at skaffe hænder.

- Det gør jeg ikke, og det er en personlig vurdering. Testcentrene har kunnet ansætte studerende og ledige til opgaven. Der bliver selvfølgelig en stigende efterspørgsel, når alle kommuner skal bruge testpersonale, men mit bedste bud er, at dem kan vi godt finde, siger Mads Leth-Pedersen.

Annonce

Rigeligt med ledige

I sagsakterne fremgår det, at opgaven med podninger betyder, at andre opgaver nedprioriteres, blandt andet i sundhedsplejen, som har det sundhedsfaglige tilsyn med testningen, og på skolerne, hvor man skal bruge tiden til de mange tests.

Formand for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Nicolaj Bertel Riber (S), ved endnu ikke, hvilke konkrete opgaver det vil berøre i sundhedsplejen.

- Nej, men jeg forestiller mig, det må være noget med at rykke besøg og begrænse telefontid, men det skal også ske på en forsvarlig måde i forhold til det sundhedsmæssige, siger han.

Nicolaj Bertel Riber mener heller ikke, at det bliver et problem at hverve folk til testteamet.

- Nu sidder jeg jo selv i en A-kasse, og behovet for testpersonale er jo langt overgået af antallet af arbejdsløse, så det bliver ikke noget problem, især ikke her i Dragør og Tårnby. Der bliver mere en tidsfaktor - der bliver et par uger, hvor der bliver pres på med oplæring, siger udvalgsformanden.

Kommunernes Landsforening har orienteret om, at omkostninger forbundet med testopgaven indgår i forhandlingerne om Corona-kompensation til kommunerne.

De anførte tal for ugentlige tests er baseret på, at alle elever og ansatte siger ja til testning. Det er endnu uklart, om der bliver stillet krav om testning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

En tung beslutning: Dragør Marked er aflyst

Annonce