Annonce
Amager

Kreativt kraftcenter for psykisk syge: Så er der trykket start på Maskine Maskine

Søren Talbot Dixen er en af primus motorerne hos Maskine Maskine Amager. Foto: Hanne Bjørton
I det gamle Skt. Elisabeth Hospital er en etage forvandlet til værekstedet Maskine Maskine Amager for psykisk syge mennesker. En eksplosion af kreativitet, der gerne vil være national rollemodel.
Annonce

Amager har fået et nyt, kreativt kraftcenter, Maskine Maskine Amager (MMA), som giver et frirum til psykisk syge mennesker.

Initiativtagerne Søren Talbot Dixen og Nikolaj Brie Petersen, henholdsvis tidligere og nuværende patient, søgte om og fik i starten af 2019 stillet en hel etage i det gamle Skt. Elisabeth Hospital til et væreksted - en hybrid mellem et være- og et værksted.

En almennyttig fond driver stedet sammen med brugerne - eller maskinisterne, som de kalder sig. I fredags var der officiel åbningsfest for Maskine Maskine Amager efter halvandet års hårdt arbejde med opbygningen.


Man skal ikke bare tænke ud af boksen, men også engagere dem, der lever uden for boksen

Søren Talbot Dixen


- Vi har bygget en lille maskine, som skal hjælpe den store maskine som en motor eller en slags katalysator og bidrage med energi og kampgejst og vilje, håb, fællesskab, indsigt, kraft og glæde. Medicin kan ikke stå alene, og af alle store fjender så er rastløshed og ensomhed nogle af de største. De må og skal aktivt bekæmpes, og derfor skal der værksteder til. Og så er det smart, hvis de fungerer efter patienternes stil og dagsorden, så folk, der ellers ikke har lyst til at komme nogen steder, gerne vil deltage alligevel. Man skal ikke bare tænke ud af boksen, men også engagere dem, der lever uden for boksen, sagde Søren Talbot Dixen i sin 'åbningsgaletale', som han kaldte den.

Annonce

Modigere psykiatri nu

Åbningsgæsterne blev vidne til flere koncerter og maskinisternes gigantiske kunstudstilling i alle rum, der fjerner fornemmelsen af at traske rundt i tidligere hospitalsgange og -stuer.

Fra udstillingen hos Maskine Maskine Amager. Foto: Hanne Bjørton

Ud over kreative værksteder huser Maskine Maskine Amager også et bogapotek med bøger omhyggeligt indsamlet eller doneret.

Huset tilbyder hold med grafik, maling, skak, madlavning, yoga, virtual reality, cykelreparation, og hvad der ellers måtte dukke op af kreative indslag undervejs.

Fra udstillingen hos Maskine Maskine Amager. Foto: Hanne Bjørton

Maskine Maskine Amager samarbejder med Psykiatrisk Center Amager, Region Hovedstadens Psykiatri og Københavns Kommune.

Fra udstillingen hos Maskine Maskine Amager. Foto: Hanne Bjørton

Deres øjne er rettet mod stedet, og det er håbet, at det kan give inspiration til lignende væreksteder rundt omkring i landet.

- I har styrket og modnet Psykiatrisk Center Amager og Region Hovedstadens Psykiatri. Vi har en modigere og mere åben psykiatri, end før I kom til, sagde centerchef Hallur Thorsteinsson fra Psykiatrisk Center Amager i sin åbningstale.

Læs meget mere om Maskine Maskine Amager på mmamager.dk.  

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FRITID

Her er datoen for åbning af ny svømmehal

Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

POLITI

Skuddrama på Belfastvej

Annonce