Annonce
Debat

Lynetteholm: En dårlig idé til 80 milliarder kroner

Lynetteholm. Diverse materialer fra Kystlandskabsrapporten. Copyright for visualiseringer: COWI, Arkitema, Tredje Natur

Læserbrev: Netop nu forsøger vores politikere, med skønmalerisk-spin og et ønske om så lidt debat og borgerinddragelse som muligt, at gennemtrumfe et prestigeprojekt som vil få afgørende betydning for hele vores by i de næste mange årtier. Du har måske hørt om projektet eller set det markedsført med lækre photoshoppede billeder, hvor fredelige får på romantisk vis går og græsser på grønne vidder. Projektet hedder Lynetteholm og jo mere jeg har sat mig ind i sagen, jo mere lyder det som en dårlig idé. En dyr idé. En forurenende og larmende idé. Og ikke mindst, en udemokratisk idé.

Projektet blev oprindeligt igangsat af den tidligere overborgmester Frank Jensen (S) og den tidligere statsminister Lars Løkke (V) som blev enige om at det ville være en god idé. Inspirationen har velsagtens været det faktum, at Københavns kommune tjener penge på at aftage jord fra byggeprojekter i kommunen. Så hvad ville være smartere, end at flytte den jord ud i havet, bygge en ø og så sælge de nye grunde? På overfladen lyder det smart, men noget tyder på, at man måske alligevel godt har haft en fornemmelse af, at idéen bliver mere og mere problematisk, jo længere man graver sig ned i dens essens. I hvert fald kan vi konstatere, at man har forsøgt at få Lynetteholm kørt igennem den bureaukratiske proces så hurtigt som muligt, med så lidt borgerinddragelse og så lidt mediebevågenhed som muligt. Derfor kommer det heller ikke som nogen stor overraskelse, at man nu prøver at få sat projektet igang inden kommunalvalget i 2021, for man skulle jo nødigt risikere, at det kunne blive et tema i valgkampen.


Annonce

Jo mere jeg har sat mig ind i sagen, jo mere lyder det som en dårlig idé. En dyr idé. En forurenende og larmende idé. Og ikke mindst, en udemokratisk idé.


Hvad skulle så være idéen med at bygge en ø ude i havet? Lynetteholm bliver primært markedsført på at den skulle skabe klimasikring og boliger. Lad mig forklare, hvorfor jeg er skeptisk overfor disse løfter.

For det første er klimasikring er noget det er tvingende nødvendigt at vi får, da verdenshavene stiger pga klimaforandringerne. Den del betvivler jeg ikke. Men ifølge fagbladet Ingeniøren vil Lynetteholm projektet komme til at koste omkring 80 milliarder i alt (hvis man tæller tilhørende infrastruktur som fx en ny motorvejstunnel og flytning af et rensningsanlæg, som iøvrigt slet ikke er finansieret pt), mens Stormflodsplanen udarbejdet af Københavns kommune i 2017, anslår at kystsikring på den ene side af hovedstaden ville koste 3,5 milliarder. Således må man kunne estimere at hele hovedstaden ville kunne sikres for i omegnen af syv milliarder – selv hvis vi runder det op til 8 milliarder, taler vi stadig kun om 1/10 af Lynetteholmens budget.

For det andet er der absolut heller ikke tvivl om, at vi har boligmangel i København. Men det vi mangler er ikke endnu flere dyre boliger; de vi mangler er i den grad billige boliger og det lader ikke til at Lynetteholmen bliver en løsning på det punkt.

Dette er blandt andet fordi at finansieringen af dette enorme projekt hviler på salget af grunde på øen. Her taler vi om et projekt der først er færdigt om et halvt århundrede og hvem ved, hvordan boligpriserne vil se ud til den tid? Det virker mildest talt optimistisk med denne sælg-pelsen-før-bjørnen-er-skudt-taktik. Således vil det være bidende nødvendigt, at indbringe så store summer for grundene som muligt, hvilket gør det svært for selv den mest altruistiske bygherre at lave billige boliger på Lynetteholm. Det er sandt at 1/4 af boligerne vil være almene, men af disse er det foreskrevet lokale regler at 50 procent af disse skal være over 95 m2. Så er vi nede på potentielt 1/8 billige boliger og det anser jeg ikke som et overbevisende incitament.

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Politi: Spritbilist stak af efter ulykke med såret kammerat

Annonce
Annonce
Alarm112

Varevogn kørte galt på bro - person er i kritisk tilstand

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Bygherre kærer beslutning om byggestop på Amager Fælled

Indland

Amager Fælleds Venner indsamler millioner til byggestop

Mest læste

Alarm112

Bygherre overvejer næste skridt efter nederlag om Amager Fælled

Alarm112

Byggeri på Amager Fælled stoppes - hvis venner skaffer to millioner

Alarm112

Landsret stadfæster: Skal ikke betale coronabøder

Retssag

Anklager kræver bøder for brud på opholdsforbud betalt

Alarm112

Øresundsbroen var spærret efter uheld

Annonce