Annonce
Månedens Buket

Månedens Buket: Mette Gjøl er de hjemløses beskytter

Mette Gjøl modtager Månedens Buket for sin parathed til at hjælpe og lytte til hjemløse, arrangere spisearrangementer for dem og indsamle tøj til dem. Foto: Hanne Bjørton
AmagerLIV skyder serien Månedens Blomsterbuket i gang, hvor læserne kan indstille personer, der gør en særlig indsats. Vi tager selv teten her første gang og peger på et helt særligt menneske.

Mette Gjøl fra Dragør gør noget, der falder de færreste af os ind. Hun kommer i snak med hjemløse borgere, spørger direkte hvad de mangler, og skaffer det.

- For syv år siden sad jeg i en bus på vej hjem til Dragør fra jobbet i Rødovre Centrum. På Christianshavns Torv skulle jeg skifte bus, og så sad der en gammel grønlænderfyr på torvet, som af en eller anden grund bare mindede mig om min far, da han blev syg. Næste dag tog jeg tæpper og tøj med til ham, fortæller Mette Gjøl.

Episoden tændte et fortsat brændende engagement i den nu 53-årige dragører. Hun bruger tid og kræfter på at hjælpe hjemløse borgere med tøj og mad. Og hun er klar til at lytte og give råd, når noget brænder på.

Annonce

Derfor har AmagerLIV udpeget Mette Gjøl som den første modtager af vores Månedens Buket. En anerkendelse til personer, der uselvisk gør en indsats ud over det sædvanlige for andre mennesker.

- Tak for blomsterne, de er bare så flotte, udbryder hun, da vi overrasker hende med buketten.

- Jeg er bare glad for, at hjemløseområdet får noget opmærksomhed. Der er så mange svigt i samfundet, siger Mette.

Andres hjælpsomhed

Hun kan fortælle bogstaveligt talt i timevis om udsatte mennesker, hun har mødt og hjulpet.

For eksempel fyren Jesper, der for nogle år siden slog lejr i udkanten af marken, hvor der var Dragør Marked.

- Jeg spurgte ham, hvad han manglede, og han svarede, at han godt kunne bruge en primus. Så sagde jeg: Mangler du ikke et bad og noget rent tøj? Og jo, det kunne han rigtig godt tænke sig. Så henter jeg dig i morgen klokken 10, sagde jeg så til ham. Og så fik han bad og vasket alt sit tøj, fortæller Mette.

Primussen skulle Jesper bruge til en tur til Falster, hvor han oprindeligt kom fra.

- Jeg lavede et opslag på Facebook, om nogen havde en primus, og det var der heldigvis. Der var også en, som donerede 150 kroner, og så købte jeg proviant til Jesper til hans tur. Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skulle gøre uden Facebook og folks hjælpsomhed, siger Mette.

Annonce

Sætter grænser

Hun kender også en hjemløs mand, der bor under Østerport station.

- Jeg mødte ham på Kanal Bodegaen til et arrangement. En eller anden gut tilbød at tage ham hjem dagen efter og give ham et bad, mad og rent tøj, men gutten brændte ham bare af næste dag, og så overtog jeg. De ved, at hvis jeg siger, at jeg kommer med en sovepose, jamen så står jeg der! siger Mette.

Og så var der en pige et sted i Nordjylland, der levede på gaden, havde fået en bolig, men manglede penge til depositum.

- Der er tit problemer, når en hjemløs får en bolig, fordi de hverken har penge til depositum eller møbler. Jeg sendte hende penge og opfordrede til en indsamling på Facebook. Jeg har aldrig mødt hende, men jeg har talt i telefon i mange timer med hende. Når jeg har gjort, hvad jeg kan, så lukker jeg den - ellers bliver jeg ædt op, siger Mette.


Men der var regler, for han er jo en gadebums: Du får sofaen, jeg vasker dit tøj, der er altid mad i køleskabet, men du får ikke nogen penge af mig. Hvis du mangler penge, må du sælge Hus Forbi

Mette Gjøl


På trods af, at hendes nære familie frarådede det, har hun også haft en ung hjemløs boende. Emil på omkring 27 år, der havde boet på gaden i 10 og var løbet sur i det. Mette tilbød, at han kunne ringe, hvis det gik helt i smadder for ham.

- Og så ringede han selvfølgelig lige en uge efter, at jeg havde haft en blodprop i hjernen, siger hun og vender øjne. Hun følte sig dog frisk nok til at byde ham velkommen.

- Men der var regler, for han er jo en gadebums. Jeg sagde til ham, at jeg accepterer ikke stoffer, og lad være at komme, hvis du er stiv, for jeg har også en søn boende. Du får sofaen, jeg vasker dit tøj, der er altid mad i køleskabet, men du får ikke nogen penge af mig. Hvis du mangler penge, må du sælge Hus Forbi, fortæller Mette.

Demonstrativt gik hun med Emil hen foran supermarkedet og hjalp ham med at sælge hjemløseavisen for at skaffe ham penge. Det er snart to et halvt år siden, Emil flyttede igen, men Mette har stadig kontakt med ham.

- Og sidst jeg talte med ham fortalte han stolt, at nu boede han hos sin lillebror og var holdt op med at tage stoffer. Så bliver man altså bare glad, fortæller hun.

Annonce

Bruger Facebook

De seneste to år har Mette Gjøl været med til at kokkerere ved en årlig julefrokost på Rådhuspladsen for hjemløse, sidste år som hovedansvarlig.

Hun understreger, at det altså ikke er noget hun gør helt alene. Igen via Facebook finder hun frivillige, som hjælper med madlavningen.

- Folk er så flinke til at stille op. Og Sydstrandens Slagter tilbød at låne mig deres ovn, da jeg skulle lave lasagne til 100 udsatte på Christianshavns Torv. Han har også doneret kød, og Morells Brød og Kager på Bryggen har også været gavmilde. Og så er der også Strikke-Helle, der sidder og strikker sokker til mine hjemløse. Så kommer folk og afleverer garn hos mig, fortæller Mette.

Annonce

Giver noget energi

Men hvorfor gør hun det - bruger så mange timer på at hjælpe mennesker, hun ikke kendte før.

- Den her taknemmelighed, man mærker, det giver mig rigtig meget. Og folk her i Dragør er så venlige og opmærksomme og giver mad, tøj og ting - det er så fantastisk, og det giver noget energi.

- For eksempel, da jeg skulle forbi med juleboller til Reden (værested på Vesterbro for kvinder i misbrug og prostitution, red.), Hus Forbi og morgencafeen på Theklavej i Nordvest, da havde jeg også 50 raflegaver med til Hus Forbi. Og folk havde kommet med så meget: Hjemmestrikkede huer og sokker, slik, mundbind og alt muligt andet - igen, jeg kunne ikke gøre det uden Facebook, siger Mette.

Flere har sagt til hende, at hun burde være tilknyttet en humanitær organisation.

- Men så kunne jeg jo ikke lave spontane ting, som da jeg lavede svensk pølseret til nogle skæve boliger ude ved Vigerslev Allé, hvor der var en fyr, jeg hjalp. Han fortalte, at der var to, som han aldrig havde set vise følelser før, de var så rørte, og der var 20, som fik mad den dag, og det var jo bare 10 pakker pølser og nogle kartofler, siger Mette.

Har du et bud på, hvem der næste gang skal modtage Månedens Buket - det kan både være for den store eller den lille uegennyttige indsats - så skriv til buket@amagerliv.dk og fortæl om hvem og hvorfor.

Månedens Buket - hvem skal have den på Amager

Månedens Buket er et skulderklap og en varm anerkendelse. En tak til en eller flere, der gør noget ud over det sædvanlige for andre. En uegennyttig indsats, den ekstra meter eller det, der reddede dagen.

Vi glæder os til at uddele mange buketter og skulderklap i fremtiden, så fortæl os hvem du mener skal overraskes med blomster, tak og blitzlys, og hvorfor - så sørger vi måske for en flot buket. Skriv til: buket@amagerliv.dk

Månedens Buket uddeles i samarbejde med Bristol Blomstergaard, der har doneret buketten.

Annonce
Annonce
Alarm112

25-årig indlagt med hovedtraume efter sammenstød med cyklist

Annonce
Annonce
Oplevelser og kultur

Dansk festival scorer Metallica til koncert i 2022

Annonce
Forsiden netop nu
CORONA

Dagens coronatal 19. maj: Dragør og København står for dagens hop

Erhverv

Madanmeldere kårer Alchemist til Europas bedste restaurant: To andre københavnske restaurant med i topfeltet

Erhverv

Københavns Lufthavn forventer en lidt mere normal sommer

CORONA

Dagens coronatal 18. maj: Små udsving i smittetallene

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

CORONA

Dagens coronatal 17. maj: Sydamager holder skansen, københavnske smittetal falder

Alarm112

30-årig stukket flere gange i ryggen ved Amager Strandpark

Indland

Dragør Kommune opfordrer privatansatte til hjemmearbejde

CORONA

Dagens coronatal 16. maj: Sydamager holder smittetallene i ro. I København går det stik modsat

Den muntre klumme

Birger lister til Ø og Lillemor shopper klude på Fjæsbuk

Indland

Coronaramt Dragør beder forældre holde små børn hjemme

CORONA

Dagens coronatal 15. maj: Københavnske smittetal fortsætter med at stige

Indland

Dragør tæt på kritisk grænse - borgmester venter nedlukning

CORONA

Dagens coronatal 14. maj: Antallet af smittetilfælde falder en smule

Alarm112

Ekstra Bladet dømmes for iscenesat indbrud - undgår straf

CORONA

Dagens coronatal 13. maj: Smittetallene fortsætter med at stige i København og Tårnby

Alarm112

71-årig dømt for at stikke bartender ihjel på Christiania

CORONA

Dagens coronatal 12. maj: Smittetallene stikker af i Tårnby

Musik

Copenhell får besøg af Kiss til næste års musikfestival

Erhverv

Coronavirus giver trecifret milliontab hos Københavns Lufthavn

CORONA

Dagens coronatal 11. maj: Tårnby runder et incidenstal, der er over 200

Annonce