Annonce
Samfund

Mariannes møde med Vågetjenesten: - Vores samfund har så meget at lære af frivilligheds-danmark

Marianne Aunel med barnebarnet Caroline. Privatfoto
Marianne Aunel var overvældet over, hvor tillidsvækkende Vågetjenesten var, da de i efteråret 2019 sad hos hendes mor i dennes sidste timer. - De havde alle sammen sådan en ro, fortæller hun.

I efteråret 2019 sagde Marianne Aunel fra Dragør et sidste farvel til sin mor, der blev 90 år. Mor og datter boede ved siden af hinanden i et parcelhuskvarter og var meget tætte.

Men et hoftebrud havde svækket moderens helbred, og de sidste fire år gik det baglæns. Mariannes mor fik en kræftdiagnose og var meget af tiden indlagt på hospitalet eller på aflastningsophold på plejehjemmet. Et langt og tungt forløb svækkede også Mariannes tillid til sundheds- og plejevæsenet

Hun oplevede især svigt i kommunikationen. Tre gange oplevede familien, at der ikke som lovet kom en hjemmeplejer for at få moderen lagt til rette i hjemmet efter en af de hyppige hospitalsindlæggelser. Og en opringning hjalp ikke - der kunne først komme hjælp næste dag.

- Den der afmagt – jeg kan simpelthen ikke forstå, at det ikke er mere struktureret, og at der ikke er det her håndslag på, at når hospitalet siger til den ældre, at når du kommer hjem, så går der max en halv time, før der kommer en, så kommer der også en. Sundhedsvæsenet skal også basere sig på, at mange ikke har pårørende, der bor tæt på. Jeg er ikke i tvivl om, at personalet er presset, men der må bare ikke ske de alvorlige fejl, siger Marianne.

Annonce

De havde en ro

Til sidst nærmede livet sig sin afslutning for den 90-årige kvinde, der ikke længere ville være indlagt - hun ville hjem.

Der blev arrangeret en hospitalsseng i hjemmet, og sygeplejerskerne informerede om Vågetjenesten, som Marianne ikke havde hørt om før. Hun besluttede sig for at ringe til dem.


De indgød så meget tillid, så man sagde: Jamen nu går jeg, og så er min mor og huset dit.

Marianne Aunel


Hvorfor var du villig til at vise vågerne den tillid efter det forløb, som du havde oplevet?

- Jeg tænkte faktisk først på det lang tid efter. Den første aften var det lige som hvis man skulle aflevere sit barn til nogle fremmede. Jeg følte også, at jeg svigtede. Men de havde jo alle sammen en ro – jeg ved ikke, hvordan de har valgt dem ud. De indgød så meget tillid, så man sagde: Jamen nu går jeg, og så er min mor og huset dit. Det handlede også om, at man var træt – det var dejligt at kunne sove. Og jeg kunne jo komme derind på tre minutter, fortæller Marianne.

Vågerne sidder ved den døende i tre timer, og så er der vagtskifte. Men inden udveksler de oplysninger om, hvad de pårørende har sagt, og hvad der er sket hos den døende.

- Om morgenen fik jeg en mundtlig rapport fra dem. Nogle af dem er 80 år, og de cykler frem og tilbage syv kilometer. Og kan kapere og rumme og strukturere det hele. Og så kan det godt være, at andre mennesker siger: Det er fordi, de ikke er pressede på tid. Men så skal vores samfund bare lære noget af de her frivillige mennesker. Hvordan kan man få fokus på, at noget fungerer så godt, og andet kan slet ikke fungere, siger Marianne.

Hvad betød det for dig at være til stede, da din mor døde?

- Jeg var glad for, at jeg fik mulighed for at sige farvel. Når det nu skal være, var det jo perfekt, at man har sovet. Jeg var der sammen med min niece, så vi var begge to friske til at håndtere det, man så skal håndtere. Jeg var så privilegeret, at mit arbejde fritstillede mig de sidste 10-12 dage, siger Marianne.

Hun har anbefalet Vågetjenesten til andre - blandt andet til hr-afdelingen på hendes arbejdsplads.

- Jeg har givet dem nogle af deres pjecer, og de kan bruge Vågetjenesten som et værktøj, der gør, at ansatte ikke bliver helt slidt op af sådan et forløb. Jeg var jo klar til at genoptage mit arbejde med det samme, uanset om man skulle arrangere det ene og det andet. Så Vågetjenesten gør jo hele samfundet en tjeneste, siger Marianne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

200 kilo sprængstof afsløret på Amager

Annonce