Annonce
Coronakrise

Milliardbeløb til coronaramte områder: Regeringen vil række Tårnby en hånd

Beskæftigelsesminister, og nu også ligestillingsminister, Peter Hummelgaard Thomsen (S), på sit ministerkontor. Foto: Hanne Bjørton
Vi har talt med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om regeringens udspil om at yde to mia. kroner til områder, der er særligt ramt af coronakrisen. Tårnby for eksempel. Og så fik vi en status fra jobcentret i lufthavnen.
Annonce

For godt to uger siden kom regeringen med et udspil til finanslovsforhandlingerne om at øremærke penge til at skabe økonomisk tryghed og sikre arbejdspladser oven på coronakrisen.

Et af elementerne i udspillet var nærmest skræddersyet til Tårnby og Dragør, der har ligget øverst i arbejdsløshedsstatistikkerne, efter coronakrisen har lukket lufthavn og luftfart ned til et minimum.

Nemlig en ramme på to milliarder kroner til målrettede omstillingsindsatser i 2021 og 2022 i de områder af Danmark, der lige nu er hårdest ramt af krisen. Vi har taget en snak med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) om udspillet.

Omstilling af virksomheder er en del af udspillet, hvordan kunne det foregå i lufthavnen?

- Vi vil se på, i dialog med lufthavnen, om der er nogle faciliteter, som ikke vil blive brugt i lige så vid udstrækning de næste år. Kan de bruges til noget andet, som så kan skabe nogle arbejdspladser? Bare et tænkt eksempel, uden at vide, om det er muligt: Der skal jo være et EU værnemiddelslager i Nordeuropa. Er der noget kapacitet i Tårnby eller lufthavnsområdet, som vi ved ikke kommer til at blive brugt de næste år, så kunne det måske blive der.

- Eller kan vi i den her ekstraordinære situation give muligheder for Tårnby og Dragør, som de ellers ikke har haft i mange år og måske heller ikke ville få, for at lave erhvervsområder tæt op af lufthavnen? Jeg kan ikke love, det kommer til at ske, men det er noget vi lige nu drøfter, og alle i vores regering er fuldstændig klar over den meget vanskelige situation Tårnby og Dragør står i, siger Peter Hummelgaard.

Annonce

110 procent dagpenge

En anden del af udspillet er omskoling og opkvalificering af lønmodtagerne, og det arbejde er sat i gang i det nye jobcenter i lufthavnen. Hvilke andre muligheder er der?

- Rigtig mange af dem, der kommer i jobcentret i lufthavnen, er ufaglærte, som har været det samme sted i mange år. Og der har vi givet muligheden for, at hvis du går i gang med en faglært uddannelse inden for nogle af de områder, hvor vi mangler arbejdskraft, så kan du få 110 procent i dagpenge under din uddannelse, hvor du normalt skulle nøjes med 80 procent.


Navnlig i lufthavns-, rejse- og oplevelsesbranchen, der er man jo fuldstændig underlagt den her modbydelige virus’ luner.

Peter Hummelgaard Thomsen (S), beskæftigelsesminister


Hvad kan det være for fagområder?

- For eksempel VVS’er, elektriker, industritekniker. Vi kommer også til at udvide det til nogle af omsorgsgrupperne i den offentlige sektor, hvor vi ved, at vi mangler arbejdskraft. Det kunne være, at folk hurtigere kunne blive fængselsbetjente, for eksempel folk, der har været i security. Med noget omskoling kunne de komme til at arbejde i vores kriminalforsorg, hvor vi mangler folk.

Tilmeldte ledige i Dragør og Tårnby sammenlignet med ledige i hele landet. Tallene på den lodrette akse er indeks, hvor ledigheden i uge 10 (normalen før coronanedlukningen) er indeks 100. Ledigheden i hele landet er i uge 46 indeks 120. I Tårnby indeks 170 og Dragør indeks 190. Kurvediagram: Beskæftigelsesministeriet

De to milliarder, som er regeringens udspil, er minkbranchen tænkt ind i det, eller er det et kapitel helt for sig?

- Alt det man diskuterer lige nu med ekspropriation af minkbranchen, det er helt for sig selv. Men nogle af de to milliarder vil selvfølgelig også gå til lokalsamfund i Nordjylland og andre steder, hvor alt har været indrettet efter, at der har ligget en, to eller tre store minkfarme. Lige som det også vil gå til mange af borgerne på Amager, som er hårdt ramt, fordi de arbejder i og omkring en arbejdsplads, som er rigtig hårdt ramt af coronakrisen.

Annonce

Restauranter ramt

Har du andre eksempler på steder, hvor en stor virksomhed lider og derfor påvirker det lokalsamfundet.

- Ja, også Billund, både på grund af lufthavnen, men også Legoland, som er en stor arbejdsplads, der har været nødt til at holde lukket. Og selv om København er en stor kommune med mange arbejdspladser, så har hotel- og restaurationsbranchen været underdrejet. Mange ufaglærte arbejder på hoteller og i restauranter, og de skal i højere grad hjælpes med opkvalificering til at kunne tage nye job, indtil restauranter kan holde længere åbent, og hotellerne kan tage imod gæster fra udlandet igen.

Det her er regeringens udspil - er de øvrige partier lydhøre overfor forslaget?

- Jeg tror i hvert fald, at der bredt i hele Folketinget, men selvfølgelig ikke mindst blandt regeringens støttepartier, er en meget stor forståelse for og velvilje til at se på, hvordan vi kan gøre mest muligt for de områder i Danmark, der er ramt af ledighed, fordi de har nogle virksomheder eller industrier, der har gjort dem særligt følsomme overfor coronakrisen. Og ikke mindst for at hjælpe flest mulige af de lønmodtagere, der er kommet i klemme.

- Der er ikke nogen af os, der har ønsket den her situation, og navnlig i lufthavns-, rejse- og oplevelsesbranchen, der er man jo fuldstændig underlagt den her modbydelige virus’ luner.

Indsatser i jobcentret i lufthavnen

26 virksomheder i Københavns Lufthavn (CPH) har opsagt i alt 4.194 ansatte i perioden 25. marts til 2. oktober. Fire virksomheder har varslet behov for at opsige op mod yderligere 500 medarbejdere.

Alle opsagte medarbejdere tilbydes to ugers jobsøgningsforløb ved anden aktør, der er fysisk placeret i jobcentret i lufthavnen (JC CPH). Op til otte ugers opkvalificeringsforløb. En personlig jobformidler i hele forløbet.

Status til og med uge 46:

·1.936 opsagte og orlovspersoner har takket ja til at deltage i et tilbud i JC CPH, hvilket svarer til 46 procent af de opsagte

·1.898 er visiteret til et to ugers jobsøgningsforløb hos anden aktør

·1.453 af de visiterede er i gang med en aktivitet

·752 af de visiterede har et aktivt CV på jobnet.dk, hvilket svarer til 39 procent (indsatsen samt et aktivt CV er frivillig for afskedigede under opsigelsesperioden)

·256 personer er kommet i job, hvilket svarer til 13 procent af de visiterede

I forbindelse med indsatsen samarbejder Jobcenter Tårnby med over 50 øvrige bopælskommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONA

Første plejehjemsbeboer er smittet

112

Redningsaktion i Kastrup: 60-årig mand død

112

Person reddet ud af brændende lejlighed

Annonce