Annonce
Byudvikling

Nu skal byrådet beslutte sig: Vil Dragør på verdensarvslisten eller ej

Skal Dragør fortsat søge om optagelse af den gamle by og havnen på Unescos verdensarvliste? Det skal byrådet tage stilling til torsdag. Arkivfoto: Michael Paldan

For tre år siden ansøgte Dragør Kommune om at få den gamle by og havnemiljøet optaget på Slots- og Kulturstyrelsens tentativliste - et vigtigt skridt mod at komme på UNESCOs liste over verdensarv - og fik senere samme år et ja fra styrelsen.

En frivillig arbejdsgruppe havde i flere år arbejdet fra idéplan til udformningen af den grundige ansøgning, et over 100 sider langt prospekt, bakket op af et enigt byråd.

Men før den videre ansøgningsproces til UNESCO kom i gang, blev der i 2020 sat en bremse på sagen. I den offentlige debat blev der stillet tvivl om, hvorvidt UNESCO-emblemet ville sande byen til i turister, trafik- og parkeringsproblemer, samt om byens udviklingsmuligheder ville blive stækket.

Annonce

I december 2020 besluttede økonomiudvalget at sætte en høring i gang for at inddrage borgerne. De steder i Danmark, som allerede er på verdensarvslisten - Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Jelling Monumenterne, Christiansfeld, Stevns Klint, Vadehavet og Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland - blev desuden spurgt til deres erfaringer.

Dog uden noget entydigt svar at guide sig med. Hos nogle glæder man sig over den ønskede større turisttilstrømning, mens andre har oplevet både problemer og modstand fra borgerne.

Høringsprocessen er slut, og på torsdag 22. april skal byrådet så tage stilling til, om ansøgningsmaterialet til UNESCO skal sendes til Kulturministeriet eller ej. I forvaltningens oplæg nævnes det, at hvis man ikke ønsker at færdiggøre ansøgningen, må Dragør Kommune som konsekvens også bede om at blive taget af Slots- og Kulturstyrelsens tentativliste.

Sagen blev behandlet i økonomiudvalget 14. april, men sendt videre til byrådet uden anbefaling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce