Annonce
Byudvikling

Ny meningsmåling: Flertal af københavnere synes byggeri på Amager Fælled skal droppes

Bevar Amager Fælled, var slagordet i 2016, hvor fotoet stammer fra. Budskabet har slået rod blandt københavnerne, viser en Epinion-undersøgelse. Arkivfoto: Michael Paldan
I en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Danmarks Naturfredningsforening mener 71 procent af de adspurgte københavnere, at politikerne bør droppe byggeriet på Amager Fælled – også selv om kommunen må finde anden finansiering til metrobyggeriet.

76 procent af københavnerne er enten helt uenig eller delvis uenig i beslutningen om at bygge Vejlands Kvarter på Amager Fælled. Og 71 procent mener, at politikerne helt bør droppe byggeriet – også selvom kommunen må finde midler til metrobyggeriet på anden vis.

Det fremgår af en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening. Målingen er foretaget blandt vælgerne i København med et repræsentativt udsnit på 552 respondenter.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding udtaler i en pressemeddelelse, at hun ikke er overrasket over, at opbakningen til den grønne dagsorden er stor hos vælgerne:

- Den her måling viser, at den politiske beslutning om at bygge på Amager Fælled og dermed skære ned på de grønne områder i København, er fuldstændig i modstrid med de ønsker, der er blandt vælgerne om at bevare naturområderne i byen og på Amager Fælled. På bare 10 år har hver enkelt borger mistet 14 procent af de grønne områder, og det går simpelthen den helt forkerte vej. Jeg tror, at folk tænker ”nok er nok” – nu skal være slut med at sælge ud at byens natur.

Epinion har også direkte spurgt vælgerne, hvilken betydning byggeriet på Amager Fælled har for deres kryds ved kommunalvalget til november, og 82 procent svarer, at de omstridte byggeplaner vil gøre det ’mindre sandsynligt’, at de vil stemme på et af partierne bag aftalen (Socialdemokratiet, Radikale, SF, Venstre, Konservative og DF).


Jeg tror, at folk tænker ”nok er nok” – nu skal være slut med at sælge ud at byens natur

Marie Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening


Målingen viser, at 60 procent af socialdemokraternes vælgere svarer, at beslutningen om byggeriet vil have betydning for deres kryds, og tre fjerdedele svarer, at den vil gøre det 'mindre sandsynligt' at stemme på partiet til kommunalvalget.

For Radikale Venstre og SFs vælgeres vedkommende svarer henholdsvis 81 procent og 96 procent, at beslutningen gør det mindre sandsynligt, at de vil stemme på partierne til kommunalvalget.

Blandt de borgerlige vælgere svarer 41 procent, at beslutningen har betydning for deres kryds til november. Hele 84 og 83 procent af DF's og Nye Borgerliges vælgere er imod byggeriet på Amager.

81 procent af de adspurgte mener, at ’Politikerne i Københavns Kommune bør gøre langt mere for at sikre mere natur og flere grønne områder i København’

Men langt det overvejende flertal af byboerne foretrækker ikke desto mindre at bo i byen. På spørgsmålet om, hvor enig man er i, at man 'overvejer at flytte ud af byen, fordi der mangler natur og grønne områder', svarer blot 28 procent, altså lige lidt over en fjerdedel, at de er helt eller delvist enige.

Hovedbeslutninger om fælledbyggeriet 2016-2021

Januar 2021: Politisk godkendelse i teknik- og miljøudvalget og i økonomiudvalget af lokalplanforslag og kommuneplantillæg med udbygningsaftale for Vejlands Kvarter.

August 2020: Politisk godkendelse af, at lokalplanforslag og miljørapport for byggeriet sendes i offentlig høring i otte uger til og med 22. oktober.

November 2019: S, Rad., SF, V, K, DF og LA vedtager startredegørelsen for byggeriet Vejlands Kvarter.

August 2019: By & Havn og PensionDanmark udskriver arkitektkonkurrence for Vejlands Kvarter. Fire måneder senere udråbes Henning Larsen Architects som vinder.

Oktober 2018: S, Rad., SF, V, K, DF og LA i Folketinget åbner Ørestadsloven og godkender de nødvendige affredninger og fredninger for at flytte byggefeltet.

September 2018: Som en delaftale i budgetforhandlingerne beslutter S, Rad., SF, V, K, DF og LA et alternativt byggefelt ved Vejlands Allé samt tre mindre byggefelter ved Stejlepladsen i Sydhavn, ved Selinevej og en fortætning i Ørestad.

September 2017: Flertallet for at bygge syd for Grønjordssøen smuldrer blot et par måneder før kommunalvalget - nu er der i stedet flertal for at undersøge alternative placeringer.

Foråret 2017: Politisk behandling af lokalplanforslaget for byggeriet udsættes, da der først skal udarbejdes en VVM-redegørelse (vurdering af virkninger på miljøet).

Februar 2017: Startredegørelsen for byggeriet syd for Grønjordssøen godkendes politisk af S, K, V og LA.

December 2016: Folketingspolitikere forlanger på et borgermøde, at Borgerrepræsentationen skal vedtage en alternativ placering af byggeriet, før man vil overveje at åbne Ørestadsloven for at ændre på fredninger.

Efteråret 2016: Et stort mindretal bestående af Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale er modstandere mod at bygge syd for Grønjordssøen.

Oktober 2016: Vinderforslaget fra tegnestuen Vandkunsten for byggeriets masterplan præsenteres næsten samtidig med, at Danmarks Naturfredningsforening afleverer 28.041 underskrifter imod byggeriet. Antallet af underskrifter vokser siden til over 40.000.

Maj 2016: Danmarks Naturfredningsforening advarer imod, at der bygges på arealet syd for Grønjordssøen, fordi det indeholder den sidste rest oprindelig natur i København.

April 2016: By & Havn prækvalificerer fem arkitektteams til en konkurrence om masterplanen for Amager Fælled Kvarter. Den sidste del af det Ørestad, som er besluttet ved lov i 1994.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
BYLIV

Husgavle efterlyses til kunstprojekt

Annonce
Forsiden netop nu
BUTIKSLIV

Ny Føtex ansatte medarbejdere på speeddating og lokker med Laudrup-vine og masser af delikatesser

POLITI

Flere tilskadekomne efter sommerhusbrand

Annonce