Annonce
CORONA

Opslag om coronatvang i skolerne vækker opsigt: Advokat anerkender straffeloven kan komme i spil

Skelgårdsskolen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.
Straffelovens paragraf 150 kan komme i spil, hvis skolen tvinger elever til at få foretaget en coronatest eller foretager en vaccination uden forældrenes samtykke, siger advokat. Tårnby Kommunes forvaltningschef for Børne- og Kulturforvaltningen, Henriette Krag, understreger, at det til enhver tid er sundhedsmyndighederne og lovgivningen, der sætter rammerne for skolernes ageren i forhold til elever og corona.

En kvinde skrev forleden et Facebook-opslag med forslag til en skabelon til forældre med børn i skolealderen. I skabelonen, der kan sendes til skoleledere, bliver der gjort opmærksom på, at eleverne hverken må tvinges til at gå med mundbind, få foretaget en coronatest eller blive vaccineret uden forældrenes samtykke. I modsat fald vil skolelederen blive meldt til politiet efter straffelovens paragraf 150, der kan give fængelsesstraf i op til tre år.

Amager Bladet har kontaktet advokat Per Justesen fra Ret&Råd Advokater København, der har et indgående kendskab til, hvordan straffesager behandles af politiet og ved domstolene.

Per Justesen vurderer, at at paragraf 150 godt kan anvendes i forhold til, at skolen tvinger skolebørn til at bære mundbind, udfører en coronatest eller foretager vaccination af barnet uden forældrenes samtykke, men han understreger:

Annonce

- Bestemmelsen vil kunne finde anvendelse, men selvsagt ikke hvis der er vedtaget de fornødne regler, som hjemler tvang, eller der foreligger en situation, som på anden måde bevirker, at forholdet ikke har karakter af stillingsmisbrug.

Advokaten henviser også til, at voldsbestemmelsen kan blive taget i brug, hvis skolen foretager vaccination uden forældrenes samtykke. I så fald er tale om et angreb mod en anden persons legeme.


Bestemmelsen vil kunne finde anvendelse, men selvsagt ikke hvis der er vedtaget de fornødne regler, som hjemler tvang, eller der foreligger en situation, som på anden måde bevirker, at forholdet ikke har karakter af stillingsmisbrug.


- Men det kommer helt an på lovgivningen. Regeringen kan jo lovmæssigt indføre krav om mundbind, vaccinationer eller fremvisning af coronatest. Og skolen har altid mulighed for at bortvise en elev uden forældrenes samtykke, hvis kravene ikke er opfyldt, siger Per Justesen.

Han uddyber, at paragraf 150 er en bestemmelse om ulovlig tvang og en kvalificeret bestemmelse af paragraf 155 om stillingsmisbrug.

- Læreren eller pædagogen skal altså have forsæt til at misbruge sin stilling, og det forsæt vil næppe være tilstede, hvis der foreligger en ordre eller lignende.

Der findes to trykte afgørelser om paragraf 150, som har ført til domfældelse. Begge handler om politifolk som blufærdighedskrænker kvinder, og det har de næppe fået ordre til, siger Per Justesen.

Læs også: I bliver straffet, hvis I tester mit barn for corona


Vi følger lovgivningen

Tårnby Kommunes forvaltningschef for Børne- og Kulturforvaltningen, Henriette Krag, vurderer, at forældrenes bekymring kan skyldes kravet til to gange ugentlig kviktest for elever i Nord- og Vestjylland, der er indført efter den delvise genåbning af skolerne.

- Men det er ikke relevant for os, og det kan tidligst komme i spil 15. marts eller efter påske, siger Henriette Krag, og understreger, at forældrene trygt kan sende deres børn i kommunens skoler.

- Hvis et barn udviser symptomer på sygdom, så skal de jo ikke komme i skole. Og hvis der er mistanke om sygdom, så bliver barnet bedt om at gå hjem og tale med sine forældre. Forældrene vil også blive kontaktet. Vi har lavet en beredskabsplan, så hvis eksempelvis en mor ringer og fortæller, at hende barn er konstateret smittet, så skal klassen sendes hjem. Og det bliver kommunikeret med forældrene.

Henriette Krag forklarer, at næsetest eller andre former for test ikke vil kunne blive gennemført uden frivillighed, når man er under 15 år. Under alle omstændigheder vil det kræve samtykke fra forældrene.

- Skolen er ikke en sundhedsmyndighed. Det vil være bestemmelser og lovgivning, der sætter rammerne for området, som kommunen skal følge, understreger forvaltningschefen.

Vi har stillet tre konkrete spørgsmål til Henriette Krag. Og her er spørgsmål og svar:

Hvad er proceduren, når en skolelærer har mistanke om, at elev har corona?

- Forældre kontaktes.

Hvad er proceduren, hvis en elev møder op og fortæller, at han/hun har corona?

- Elever må ikke komme i skole, hvis de har corona. Hvis det teoretisk skulle ske, så kontaktes forældre og elever sendes hjem så de kan booke test med deres forældre. Hvis en elev i klassen har corona så vil alle nære kontakter blive hjemsendt til to test.

Og hvad er proceduren, hvis skolen vælger at bortvise en elev på grund af mistanke om corona?

- Elever bortvises ikke, men hvis et barn har symptomer på Covid-19 så kontaktes forældre og elever sendes med det samme hjem eller bedes afhentet, så de kan komme til test eller blive hjemme i syv dage.

Annonce
Annonce
Alarm112

Øresundsbroen var spærret efter uheld

Annonce
Annonce
Indland

Borgmester vil gå byggeri på Amager Fælled efter i sømmene

Annonce
Forsiden netop nu
Oplevelser og kultur

Store festivaler fejrer fuld genåbning med koncertdag i september

Alarm112

Ung mand stukket med kniv under større slagsmål på Amager

Alarm112

Kvindelig fodgænger indlagt efter påkørsel på Amager

Alarm112

To tog kørte sammen: Ingen InterCity-tog til Københavns Lufthavn

Alarm112

57-årig bankmand taget med vanvidsfart i demobil: Leasing-firma kæmper for at få beslaglagt Volvo tilbage

Alarm112

To mænd sigtes for kidnapning: Ville torturere offer

Alarm112

Fire mænd er fængslet efter knivstikkerier i København

Alarm112

Tre personer stukket med kniv under slagsmål: To af dem er sigtet for drabsforsøg

Alarm112

Tre personer sigtes for at efterlade hårdt kvæstet 19-årig cyklist efter påkørsel

Alarm112

Ung kvinde blev ramt af flugtbilist og er i kritisk tilstand

Alarm112

25-årig indlagt med hovedtraume efter sammenstød med cyklist

Oplevelser og kultur

Dansk festival scorer Metallica til koncert i 2022

Annonce