Annonce
Amager

Skytsengel for børn med et misbrug

NETVÆRK. Anja Engmann fra Tårnby trækker på egne erfaringer med sønnens hashmisbrug i sit knap to år gamle projekt ’Bag Facaden’ - en gratis rådgivning for familier, hvis børn og unge har et skadeligt forbrug af rusmidler.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

TÅRNBY: Da Rasmus var 11 år, røg han ud i et hashmisbrug. Et mareridt begyndte for hans mor, Anja Engmann fra Tårnby. Hun oplevede, hvordan det er at føle sig handlingslammet i en situation, hvor der virkelig er brug for handling.

De erfaringer, og hvordan hun håndterede problemerne, giver hun videre i ’Bag Facaden’, et projekt hun startede for knap to år siden, hvor hun yder gratis rådgivning og støtte til familier, hvis børn har et skadeligt forbrug af rusmidler.

»Jeg har set alle de mure, man har svært ved at bryde igennem. Jeg havde meget kontakt med kommunen, men jeg fik ingen hjælp til at håndtere min søns misbrug. Og jeg vidste, at vi ikke var de eneste, som stod i den situation. Men jeg ønsker ikke at pege fingre ad nogen, da jeg ved det er en kompleks opgave. Derfor ønsker jeg et samarbejde mellem det private, offentlige og frivillige. Så vi i fælleskab bedre kan løfte. Så formålet med Bag Facaden er at dække de huller, som åbenlyst er der. Give sparring til kommuner, til det frivillige og offentlige relationsarbejde, og rådgive familierne,« fortæller Anja Engmann.

Tabu og skamfuldt

Hun står ene kvinde til rådighed 24 timer i døgnet for de foreløbig 10-12 deltagende familier, hvis de har brug for rådgivning og støtte.

Og for nylig blev Bag Facadens første netværksgruppe af forældre stiftet som forening i Tårnby med det formål, at man mødes en gang om måneden for at tale med nogen, der sidder med samme problem.

»Det har været rigtigt svært at få fat i familierne, fordi det er så meget tabu at ens barn har et misbrug. Men første gang en familie deltager, er de enormt lettede: »Jeg troede, jeg var alene,« siger de. Du er først noget, når du er i en relation til andre mennesker.«

»Og omverdenen er hurtige til at sige, at »det er jeres egen skyld.« Der er meget mistillid fra andre forældre, og det er enormt ekskluderende - fordi et barn med et misbrug er ikke en, man gerne ser sit eget barn hænge ud med. Men vi har alle et ansvar - man skal hellere spørge ind til, hvad man kan gøre, i stedet for at dømme,« siger Anja Engmann.

En ledetråd for hendes rådgivning er de erfaringer hun selv gjorde sig, og ikke mindst de fejl, hun begik:

»Jeg jagtede min søn rundt i byen og sagde: »Jeg skal nok finde dig.« Men jeg fandt ud af, at det var en forkert måde at håndtere det på. Han sagde bare: »Rend mig i røven« og ville ikke være hjemme. Hvis man ikke har de rigtige værktøjer til at trænge igennem og ikke giver en helhedsorienteret støtte, risikerer man at skubbe sit barn længere ud i misbruget.«

I stedet besluttede hun at acceptere sønnens valg af hash for at blive hans medspiller i at komme af med misbruget.

»Jeg syntes ikke, det var fedt at vide, at han røg, og jeg har taget mange tudeture i badet alene om aftenen, men jeg holdt op med at optrappe konflikten, for så gik han jo bare. Jeg droppede de løftede pegefingre, men bad ham være åben og ærlig. Jeg vil gerne vide hvad der sker, sagde jeg til ham.«

Glem ikke succeshistorierne

I 2013 deltog Anja Engmann og sønnen Rasmus i dokumentar-programmet ’En barndom i hash’ på DR, hvor to familier med børn med misbrugsproblemer blev fulgt. Rasmus var i døgnbehandling på det tidspunkt.

»Man fulgte os og så alle de dagligdags problemer. Og det var da lidt sårbart at se sin egen familie på tv.«

Var Rasmus bevidst om, at han kunne hjælpe andre familier ved at være med?

»Det har han været i perioder, ja. Vi har siden holdt et foredrag sammen på Dansk Center vedr. Alle Afhængigheder. Og en af de ting, han fortalte om, og som han især husker fra forløbet, var et møde hos kommunen, hvor de sagde: »Vi er glade for, at du er holdt op med at ryge hash - ellers havde vi ikke kunnet hjælpe dig.« Det gjorde indtryk på ham, for det var jo præcis på grund af hashmisbruget, at han sad der, og præcis dét kunne de ikke hjælpe med,« siger Anja Engmann.

Rasmus er nu 18 år, han er stoppet med at ryge hash og er under uddannelse.

»Da han kom hjem fra døgnbehandlingen, stod der et arbejde i en tømrervirksomhed klar til ham, med mulighed for læreplads. Nu er han på Teknisk Skole, og det går godt. Man skal ikke glemme succeshistorierne - de fleste kommer godt ud på den anden side, man skal bare have redskaberne til, hvordan man holder sammen på sin familie. Man skal jo også kunne passe sit arbejde, selv om man tit ikke får sin nattesøvn,« siger Anja Engmann.

Bag Facaden kom op at stå med hjælp fra Center For Socialt Ansvar - et privat netværk af frivillige organisationer, der arbejder med samspillet mellem det private-frivillige-offentlige og har til formål at skabe mere velfærd for færre midler.

»Jeg fik god støtte af CFSA. Jeg prøvede at få noget orlov fra mit daværende job for at kunne starte projektet op. Det ville de ikke give mig, så jeg valgte at sige op og kaste mig ud i forskelligt læsestof og kurser i kommunikation og en uddannelse som projektleder, for at få noget basal viden,« siger Anja Engmann.

Der er brug for flere mentorer

I dag har hun et deltidsjob i lufthavnen for at have en fast indkomst, og så er hun i gang med en uddannelse som certificeret coach med speciale i afhængigheder. Ud over det frivillige arbejde med Bag Facaden er hun også formand for Natteravnene i Tårnby.

Du havde rigeligt med udfordringer i din egen familie - hvorfor påtage sig alt det frivillige arbejde?

»Jeg så jo min egen søn gå til grunde, og der var ingen, der troede på ham. Jeg ønskede ikke, at nogen anden skulle stå i den samme situation. Og bare det at yde den lille støtte i en familie, som jeg kan give, gør en kæmpe forskel,« siger Anja Engmann.

Men selv om Bag Facaden endnu er hendes enmandshær, forsøger hun at hverve mentorer til familierne.

»Det behøver ikke være nogen, der selv står i samme situation. Det vi søger er mennesker, der brænder for at gøre en forskel i en hårdt prøvet families liv. Mentorerne skal ikke behandle, men støtte og guide. Og de vil blive klædt godt på via Bag Facadens sparringspartnere,« siger Anja Engmann.

Vil du være mentor eller vide mere om Bag Facaden - se Facebooksiden ’Bag Facade Familienaetvaerk’, skriv til bagfacaden2012@gmail.com eller ring til Anja Engmann på 50409641.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
LEDER

Amager Fælled-fadæsen vil klæbe til SF

Annonce