Annonce
Sommerliv

Snart adgang til nyt naturområde på Prøvestenen

Frank Lambert og Rasmus Steenberger fra Amager Øst Lokaludvalg viser Amager Bladet rundt i naturområdet på Prøvestenen, som lokaludvalget har skaffet publikum adgang til. Foto: Hanne Bjørton.
Københavnerne får, foreløbig i år, adgang til et nyt, vildt naturområde på Prøvestenen til traveture, blomsterplukning, urtesankning, picnics og fisketure. Kan de besøgende finde ud af at holde området rent, er der måske også åbent til næste år.
Annonce

For 10 år siden var her bare grus. Den sydlige del af Prøvestenen blev anlagt og designet til en lystbådehavn med moler og bassiner med dybt vand, men på grund af finanskrisen blev planerne skrinlagt.

Siden har området ligget brak, mens selvsået natur - græsser, urter, grøftekantsblomster, hyld - er skudt op af jorden og farver i sommertiden alting grønt med blomsternes pletvise gul, lilla, rød og pink.

- Det der er en musevikke, og der er gederams, som man også kalder fattigmandsasparges, fortæller Frank Lambert.

Han og Rasmus Steenberger, begge fra Amager Øst Lokaludvalg, er taget til Prøvestenen Syd med Amager Bladet - og vi går forsigtigt, fordi højt og lavt synger lærker og vogter på deres reder.

- Derfor skal man helst bruge trampestierne i yngleperioden, siger Frank Lambert.

Annonce

Aftalen er på plads

Lige nu er der hegn om Prøvestenen Syd, men lokaludvalget har længe arbejdet på at få en aftale med grundejeren By & Havn om at få området åbnet for borgerne.

- Lokaludvalget må ikke have driftsopgaver, og derfor har vi dannet foreningen 'Prøvestenens Natur- og Fritidsforening', der skal være paraplyorganisation for aktiviteterne herude, siger Rasmus Steenberger.


Og så appellerer vi til, at man både samler eget affald og det man støder på, og tager det med ud.

Rasmus Steenberger, Amager Øst Lokaludvalg


Vi er tæt på Amager Strandpark, og alligevel et stykke derfra. Her er en formidabel udsigt ud over Øresund til Middelgrundsfortet, Flakfortet, Saltholm, Sverige og Sydøstamager.

I første omgang ønskede By & Havn at konvertere Prøvestenen Syd til erhvervsområde, men fik nej fra politikerne, da kommuneplanen blev behandlet tidligere i år.

Og nu er aftalen i stand. En låge til hegnet er bestilt, og når den er installeret ved Prøvestensbroen, bliver der fri adgang.

Annonce

Supergodt fiskested

Der er allerede nogle få, der bruger naturområdet. Blandt andre Det Maritime Ungdomshus, der padler hertil ad vandvejen.

- Det har også spredt sig blandt lystfiskere, at det er rigtig godt at fiske her, fordi der er god strøm. Og så kan mange godt lide, at stedet her ikke er som Amager Strandpark, men at det er så råt og uberørt, siger Frank Lambert.

Frank Lambert og Rasmus Steenberger fra Amager Øst Lokaludvalg viser et af de gode fiskesteder på Prøvestenen Syd, som nogle lystfiskere allerede har fundet frem til. Foto: Hanne Bjørton

Om vinteren, når det tynder ud i bevoksningen, afsløres en del affald, fordi område og moler er vindfang for, hvad der måtte flyve rundt. En af forudsætningerne for den offentlige adgang er, at området ikke sander til i affald.

- Det er vores opgave at gå med en buskrydder og sørge for, at det hele ikke vokser til i krat, men også at holde affaldet nede. Vi sætter ved indgangen et stativ med poser, som folk kan tage med ind. Og appellerer til, at man både samler eget affald og det man støder på, og tager det med ud. Vi evaluerer sammen med By & Havn efter sommeren, og hvis folk er nogle svin, får vi nok ikke lov at have adgang til næste år, siger Rasmus Steenberger.

- Sporløs færden, det er et anerkendt begreb i friluftskredse. Man efterlader kun fodspor, når man færdes i naturen, siger Frank Lambert.

Der er dog ingen garantier for, at naturområdet bliver permanent.

- Det kommer helt an på, hvad der sker med Lynetteholmen. Der har jo været snak om, at lystbådehavnen Lynetten, eller Margretheholms Havn, som den hedder, skal flytte herhen, hvis der skal transporteres jord den vej, når Lynetteholmen skal etableres, siger Rasmus Steenberger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Friluftsliv

Ny spejdergruppe på Fælleden

Bogfestival

Bogforum udsættes til 2021

Amager

Én gang Fremad, altid Fremad

Annonce