Annonce
Klumme

Vi vil skærme amagerkanere mod luftforurening

Dorte Grastrup-Hansen fra Miljøpunkt Amager er ude med AirNode luftmåleren ved Islands Brygge metrostation. Foto: Miljøpunkt Amager

Klumme: Måske har du allerede læst om Ink Littler i Amager Bladet eller på Ama’rLIV? I uge 8 gik hun og fem andre borgere rundt i Ørestad City og i området ved Islands Brygge Metro med en lille boks – en AirNode - der måler lokal luftforurening.

Det er første step i et ambitiøst pilotprojekt ’Thrive Zone Amager’ hos Miljøpunkt Amager, som skal minimere den luftforurening, amagerkanerne udsættes for. Vi vil teste, om man kan indrette indbydende byrum, som samtidig skærmer mod luftforurening. Fordi godt et ud af ti for tidlige dødsfald i København er relateret til luftforurening.

Vi undersøger først luftforureningen ved at kombinere Googles AirView-luftmålinger med borgerinddragelse - nemlig data fra de lokale borgeres bevægelsesmønstre og mobile forureningssensorer. Udover de borgere, der har gået rundt med AirNodes, har vi også indsamlet viden via et såkaldt maptionaire, som 650 borgere i skrivende stund har udfyldt.

Annonce

Andet step er at skærme amagerkanerne mod luftforurening. Dels ved at etablere nye ruter, der leder væk fra veje med høj partikelforurening, dels ved at teste, om man kan bruge tæt begrønning som partikelbarriere for at holde en del af den skadelige luftforurening ude, samtidig med at man skaber attraktive opholdsrum.

Projektgruppen, som udover miljøpunktet består af flere eksperter med forskellige fagligheder, vil etablere to testbyrum på Amager, der forventes at stå færdige til sommer. Hvordan de kommer til at se ud, er endnu ikke afgjort, for borgerinddragelse er et helt centralt element i processen.

Projektet er en god her-og-nu løsning, mens Københavns Kommune arbejder på højtryk politisk for at få begrænset brugen af fossildrevne køretøjer, der står for en stor del af udledningen af de ultrafine partikler.

Allerede nu kan du skærme dig mod eller bidrage til mindre luftforurening ved at følge tre gode råd 1) sluk din brændeovn, 2) lad bilen stå og 3) vælg en renere rute. Du kan læse mere om kampagnen ’Ren luft redder liv’ her https://renluft.kk.dk/

Hvis projektet bliver en succes, håber vi, at idéerne kan udbredes til resten af byen og på sigt også internationalt.

Projektet er støttet af ICLEI Action Fund og slutter ultimo 2021. Du kan læse mere om projektet på miljøpunktets hjemmeside http://miljopunkt-amager.dk/thrive-zone-amager/. Her kan du også finde en rapport fra Aarhus Universitet om luftforurening i Københavns Kommune. Vil du følge med i projektet, så tilmeld dig Miljøpunkt Amagers nyhedsbrev.

I efteråret 2020 blev der sat fem kommunale luftmålestationer op på udvalgte steder i byen, blandt andet ved Backersvej/Formosavej. På https://erluftensund.kk.dk/ kan du tjekke målinger fra de fem luftmålestationer og læse mere om luftforurening i København

Hvem er Miljøpunkt Amager

Miljøpunkt Amager er et lokalt miljøcenter som har til opgave at fremme miljøhensyn og bæredygtig udvikling på lokalt plan. Miljøpunktet er en selvejende fond med egen bestyrelse. Hovedparten af vores driftsmidler kommer fra Amager Øst Lokaludvalg og Amager Vest Lokaludvalg.

Miljøpunkt Amager dækker de områder på Amager som hører under Københavns Kommune. Vi har kontor i Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3, 4. sal. Hjemmeside www.miljopunkt-amager.dk.

Annonce
Annonce
Alarm112

Ville købe våben ved Field's - blev i stedet anholdt af PET-agent: 26-årig får ti års fængsel for forsøg på terror

Annonce
Annonce
Indland

Alle borgmesterposter på plads: De Konservative tager Dragør

Annonce
Forsiden netop nu
Oplevelser og kultur

Store festivaler fejrer fuld genåbning med koncertdag i september

Alarm112

Betjent tiltalt for at filme død mand: Det var bare humor

Alarm112

Motorvej på Amager spærret efter anmeldelse om kast fra bro

CORONA

Dagens coronatal 19. maj: Dragør og København står for dagens hop

REGIONSRÅDSVALG

Lars Gaardhøj fortsætter som formand i Region Hovedstaden

CORONA

Dagens coronatal 18. maj: Små udsving i smittetallene

Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Alarm112

Afdød fundet i udbrændt skurvogn - en mand er fængslet

CORONA

Dagens coronatal 17. maj: Sydamager holder skansen, københavnske smittetal falder

CORONA

Dagens coronatal 16. maj: Sydamager holder smittetallene i ro. I København går det stik modsat

Erhverv

Københavns Lufthavn får første overskud siden coronaens start

Den muntre klumme

Birger lister til Ø og Lillemor shopper klude på Fjæsbuk

Alarm112

Tre er anholdt for at stikke mand flere gange med kniv

CORONA

Dagens coronatal 15. maj: Københavnske smittetal fortsætter med at stige

Indland

Tårnby krydser som sjette kommune coronagrænse

CORONA

Dagens coronatal 14. maj: Antallet af smittetilfælde falder en smule

Databedrageri

Biblioteksbrugere fik afluret koder og misbrugt deres NemID

CORONA

Dagens coronatal 13. maj: Smittetallene fortsætter med at stige i København og Tårnby

Alarm112

Røveri, hærværk, vold, tyveri, voldtægt af en 14-årig pige og mere til: Hundredvis af lovbrud koster to fængselsdomme og én udvisning

Retssag

Tiltale: 27-årig mand fra Amager voldtog fire kvinder

CORONA

Dagens coronatal 12. maj: Smittetallene stikker af i Tårnby

Annonce