Annonce
Billund Ugeavis

10 år som præst i Billund: - Kirken og kristendommen er ikke bare en boble

Solvej Paabøl Andersen nyder sit arbejde som præst i Grene Sogn. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Solvej Paabøl Andersen kan se tilbage på 10 år som præst i et aktivt sogn - et embede, hun som ung aldrig troede, hun skulle ende i.
Annonce

Billund: I 20 år har Solvej Paabøl Andersen været præst, og de 10 af dem har været i Billund.

- Her er en nærhed, men samtidig er sognet af en sådan størrelse, at ting kan lade sig gøre. Aktivitetsniveauet er højt, siger Solvej Paabøl Andersen.

For der sker mange ting i Grene Sogn. Babysalmesang, studiegrupper og korhold, for bare at nævne et par af de aktiviteter, der foregår i det kirkelige regi.

- Kirken og kristendommen er ikke bare en boble, men en del af og en stemme i det omgivende samfund. Selve gudstjenesten er et anderledes rum at være i, end det, vi kender. Det synes jeg, den skal blive ved med at være, i stedet for at konkurrere med andre underholdningstilbud, siger Solvej Paabøl Andersen.

Solvej Paabøl Andersen

53 år

Bor i Varde med sin mand, der er præst i byen

Har selv to voksne børn på 24 og 27 år, der er flyttet hjemmefra

Har været præst i 20 år

Har været præst i Billund i 10 år

Når hun ikke er i kirken, læser hun mange bøger, går til spinning eller bruger tid i sit og mandens sommerhus

Annonce

Ville ikke være præst

Det var ellers langt fra meningen, at Solvej skulle ende med at blive præst lige som sin far.

- Min far blev præst, da jeg var omkring 15 år, og jeg kan huske, at jeg tænkte, at det skulle jeg i hvert fald aldrig blive, siger Solvej Paabøl Andersen.

Så da gymnasiet var ovre, begyndte hun at læse fransk på Handelshøjskolen, for teologi var i hvert fald ikke noget, hun skulle. Dette ændrede sig dog.

- Jeg indså, at jeg bare var mere interesseret i at bruge sproget på andre måder og om andre ting end det forretningsmæssige. Jeg vil hellere tale om at være et menneske med alt, hvad det indebærer, sådan som litteraturen og teologien gør det.

Gennem sin far fik hun øjnene op for, at præstegerningen var andet end at stå på en prædikestol, og hun indså, at selvom hun var endt med en kandidat fra Handelshøjskolen, måtte hun alligevel læse teologi. Så det gjorde hun.

- Teologi handler også i høj grad om sprog og formidling. Jeg kan lide at formidle det, der står i biblen. Ikke bare sige det, der står, for det er jo ikke et museum, men gøre det forståeligt, forklarer Solvej Paabøl Andersen.

Annonce

Coach

75 procent af tiden er Solvej Paabøl Andersen præst i Grene Sogn. I resten af tiden er hun coach.

- Jeg er først og fremmest præst, men så tager jeg også ud til præster i Ribe Stift og taler med dem i håbet om, at de undgår at sande til eller brænde ud, forklarer Solvej Paabøl Andersen, der også har en 1-årig coachuddannelse med i bagagen.

Samtalerne er til for at afhjælpe, at præsterne søger væk fra Folkekirken.

- Hvis det er, fordi præsten vil prøve noget nyt, er det jo fint, men hvis det er, fordi vedkommende er ked af at være i Folkekirken, skal vi prøve at hjælpe vedkommende, siger Solvej Paabøl Andersen.

Netop at hjælpe og forbedre er der også fokus på i Billund.

- Der er altid udfordringer. Hvordan gør vi for eksempel kirken mere relevant for forskellige grupper? Vi kan altid gøre mere, siger Solvej Paabøl Andersen, der selv har et mål, hun vil arbejde hen imod:

- Jeg vil gerne vise, at til en gudstjeneste kan vi alle være sammen uanset, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Det er måske ikke alt til gudstjenesten, vi forstår, men det behøver man heller ikke for at få noget ud af det.

Solvej Paabøl Andersen er 53 år og bor i Varde, hvor hendes mand er præst. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Rådyrene må være jaget ud

Billund Ugeavis

Et værdigt ældreliv!

Billund Ugeavis

Erhvervschefen fylder 50 år

Annonce