Annonce
Billund Ugeavis

ABC Lavpris vil dække kundernes behov for alle dagligvarer - den formel har fungeret i 40 år

Direktør Torben Tobiasen og administrerende direktør Ejvind Okholm glæder sig over, at ABC Lavpris i dag er repræsenteret i 14 danske byer - og flere er på vej. Foto: Mikkel Jezequel
Siden fætrene Henning og Esper Tobiasen stiftede ABC Lavpris for 40 år siden, er det gået hurtigt fremad for den succesrige butikskæde. Kæden satser på forskellige kerneområder, men den har også fokus på for eksempel energi og genbrug.

Tarm: Man bliver næsten overvældet af overfloden, når man går gennem ABC Lavpris' centrallager i Tarm.

Varerne tårner sig op i velordnede "bjergkæder". Her et bjerg af dåser med hakkede tomater; lidt længere nede ad gangen en mur af majsdåser; på den anden side en gigantisk stabel af poser med hundemad. Det bliver ved og ved...

- Når vi har tilbud, skal folk være sikre på, at de altid kan få varen. Det kræver, at vi har et stort lager, både her i Tarm og ude ved de enkelte butikker, siger direktør Torben Tobiasen, mens han viser rundt.

Annonce

ABC Lavpris, dagligvarekæden med de vestjyske rødder, er kommet langt, siden fætrene Esper og Henning Tobiasen i 1981 købte et minimarked i Videbæk. Det første år var omsætningen på 10 millioner. I dag omfatter kæden 14 butikker, og i 2022 forventes omsætningen at blive på 1,6 milliarder. Det første år var der fem ansatte, i dag omkring 800.

Ekspansionen fortsætter også. I 2022 åbner en butik i Fredericia. Også på vestjysk hjemmebane planlægger koncernen en ny butik: Der er købt jord i Ringkøbings nordlige udkant, og når det planlægningsmæssige er på plads, er ABC Lavpris klar til at sætte spaden i jorden.

Godt købmandsskab

Man kan altså roligt sige, at de sidste 40 år har været en succes for ABC-kæden, der stadig ejes af de to Tobiasen-familier; Henning Tobiasen ejer halvdelen, og Esper Tobiasens tre børn, Pia, Lea og Torben, ejer den anden halvdel.

- Vi har altid haft den grundholdning, at når kunderne har en god oplevelse ved at handle i ABC, så kommer resultaterne. Butiksrammerne skal være i orden, vareudbuddet skal være godt, der skal være p-pladser nok, og kunderne skal have en god betjening, siger Torben Tobiasen.

Overskriften på det, Henning og Esper skabte i 1981, hed "godt købmandsskab", og det er stadig det, det handler om. Kunderne skal føle, at de får noget for pengene, og at de får en ordentlig behandling.

Ejvind Okholm, direktør ABC.

Administrerende direktør Ejvind Okholm, der står for den daglige drift af hele virksomheden, fastslår, at der såmænd ikke er nogen hemmelig formel for succesen.

- Overskriften på det, Henning og Esper skabte i 1981, hed "godt købmandsskab", og det er stadig det, det handler om. Kunderne skal føle, at de får noget for pengene, og at de får en ordentlig behandling, fastslår han.

Annonce

Dagligvare-fokus

Der er dog nogle områder, ABC Lavpris har særligt fokus på.

- Vi er kendte for, at vi har varen. Når vi har tilbud, er der ikke udsolgt midt i ugen; så har vi varen, så længe den er på tilbud, siger Torben Tobiasen.

- Vi holder os også til dagligvarer, forstået som de varer - mad og alt det andet - der indgår i den daglige husførelse; det satser vi på, og det er vi gode til.

Målsætningen er, at ABC Lavpris kan dække minimum 95 procent af en gennemsnitlig dansk families forbrug i løbet af en uge, og at alle indkøb kan klares her.

Derfor er udbuddet af varer i ABC Lavpris væsentligt højere end i en typisk discountbutik, hvor antallet af forskellige varenumre typisk ligger på mellem 1000 og 2000. ABC har mere end 5000 forskellige dagligvarer på hylderne.

ABC Lavpris

ABC Lavpris-kæden blev grundlagt i 1981, da fætrene Esper og Henning Tobiasen gik i kompagniskab. I fællesskab købte de et minimarked i Videbæk, som bar navnet ABC-Super - senere ændret til ABC Lavpris.

Siden den beskedne start har ABC Lavpris udviklet sig til en succesrig kæde af lavprissupermarkeder med lige nu 13 butikker i Jylland og en på Fyn. I 2022 åbner også et supermarked i Fredericia.

ABC-kæden ejes stadig af de to Tobiasen-familier; Henning Tobiasen ejer halvdelen, og Esper Tobiasens tre børn, Pia, Lea og Torben, ejer resten.

ABC Lavpris har en målsætning om at dække minimum 95 procent af en gennemsnitlig dansk families forbrug i løbet af en uge, og at alle indkøb kan klares her. Derfor har ABC mere end 5000 forskellige dagligvarer på hylderne.

Et særligt fokusområde har en fremtrædende plads i ABC Lavpris' butikker, understreger Ejvind Okholm.

- Vi har altid haft et stort og godt udvalg af frugt og grønt, siger han.

ABC Lavpris modtager hver dag flere leveringer af frisk frugt og grønt fra nogle af de største grossister herhjemme. Desuden leverer et stort antal lokale producenter frisk frugt og grønt til lokale ABC butikker.

Torben Tobiasen og Ejvind Okholm har ingen planer om at ændre på en forretningsstrategi, der har fungeret godt i 40 år.

- Vi tror på det, vi gør, og vi holder fast i det, vi tror på, siger Ejvind Okholm.

Annonce

Fokus på energi og genbrug

Men det er ikke det samme, som at ABC Lavpris ikke har øje for udviklingsområder. Noget, kæden har særligt blik for, er det miljømæssige fodaftryk, den sætter.

- Vi har hele tiden haft fokus på energibesparelser og genbrug. Vi indsamler papir og pap, som vi leverer til Skjern Paper, der genbruger det. Vi presser også plastic og sender det til genbrug. Ni forskellige steder i landet leverer vi overskudsvarme til fjernvarmeværker, og vi sætter solceller op på den nye butik i Fredericia, siger Ejvind Okholm.

- Vi har også skiftet til LED-lys, dels fordi det er godt for miljøet, dels fordi det giver en bedre bundlinje på den lange bane. Vi er også begyndt at opstille ladestandere til elbiler.

Med ibrugtagningen for nylig af en ny pantautomat i ABC Lavpris i Tarm, tog kæden også et kvantespring fremad, når det gælder behandling af pantflasker:

ABC Lavpris Erhvervspris 2021


I Tarm er det slut med at lægge én dåse eller plastikflaske på båndet ad gangen. I stedet kan kunderne hælde en hel sæk med flere end 100 plastikflasker og dåser direkte ind i den hurtigt tællende maskine uden at røre ved panten. Glasemballage afleveres i en særskilt automat lige ved siden af.

Annonce

Stadig flere butikker

Bare få år efter, at Henning og Esper Tobiasen havde åbnet ABC Lavpris i Videbæk, havde fætrene fået mod på at åbne nye butikker. I 1984 åbnede de i Gram i Sønderjylland; bestyreren var i øvrigt Ejvind Okholm.

Siden gik det slag i slag. Et halvt år efter Gram åbnede ABC Lavpris en butik i Tørring, og i 1987 prøvede fætrene for første gang kræfter med en større by, idet de åbnede butik i Lundgårdscentret i Herning. I dag omfatter ABC Lavpris altså 14 butikker, mens den 15. er på vej i Fredericia.

At ABC Lavpris har et godt ry, får Torben Tobiasen og Ejvind Okholm tit beviser på.

- Vi får jævnligt henvendelser med forslag om, at vi etablerer os i den eller den by. Men det er ikke sådan, at vi har en plan for, hvordan vi vil udvide, og vi sidder ikke og analyserer på de enkelte byer. Vi følger meget vores egen mavefornemmelse, siger Torben Tobiasen.

Annonce

Fremtiden

- På langt sigt er vores strategi, at vi skal have flere butikker. Vi vil gerne vækste med en ny butik hvert andet år, måske hvert tredje år. Men vi skal selvfølgelig også sørge for, at de butikker, vi har, er up to date hele tiden, siger Ejvind Okholm.

- Nu åbner vi jo snart den næste butik i en stor by, den i Fredericia til marts, og på den lange bane arbejder vi med også at etablere os i Esbjerg. Vi har fundet ud af, at vi godt kan begå os i de lidt større byer, tilføjer han.

Men forretningskonceptet - det vil fortsat være det, Henning og Esper Tobiasen knæsatte for 40 år siden. Hvorfor ændre på noget, der fungerer godt?

Annonce
Billund Ugeavis

Færdig før tid: Ny cykelsti ved lufthavnen er nu taget i brug

Annonce
Billund Ugeavis

Rundvisning og frokost: Politikere havde Ældre Sagen med på Christiansborg

Annonce
Billund Ugeavis

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Traditionsrig udstilling: Randbølgruppen udstiller igen i pinsen

Billund Ugeavis

Ole Hansen sikrer, at Legos ordrer er færdige til tiden: Nu fejrer han 25-års jubilæum

Billund Ugeavis

Lena hjælper Legos mange udlændinge med at falde til i Danmark: Hun arbejder med det kreative og innovative i Billunds succesvirksomhed

Billund Ugeavis

Vild ide om hestemekka til 400 millioner kroner lægges i graven: Foreningen bag nedlægger sig selv

Billund Ugeavis

Skole-OL rammer både biltrafik og busser i midtbyen: Her er området, hvor du ikke må køre

Billund Ugeavis

Torben fra Vorbasse fortsætter kamp imod motorvej

Billund Ugeavis

Billund er fyldt med spændende skulpturer: Jørgen tog initiativet - så du kan lære dem at kende

Billund Ugeavis

Anne Marie har haft passion for spændende grønt i brugsen i nu 25 år: Snart kan du være med til at fejre hende

Erhverv

Trækker sig fra central post: Lego-familien tager næste skridt i generationsskifte

Billund Ugeavis

Hos Rikke er der legetøj og dyr på væggen: Hun er børnenes fysioterapeut

Billund Ugeavis

Om få måneder er det slut: Billunds is- og sandwichpusher lukker

Billund Ugeavis

Vandel får et nyt pizzeria: Elite Pizza bliver et supplement til grillbaren Roadhouse

Annonce