Annonce
Billund Ugeavis

Bent er den sidste af Billunds første brandmænd: Efter 33 år går han nu på efterløn

Sidst i december deltog Bent Henriksen i sin sidste nytårsparole på stationen i Billund. Foto: Martin Ravn
For 33 år siden blev Bent Henriksen brandmand. Sammen med fem andre var de en del af Billunds første brandstation, og Bent var den sidste af de første, der var tilbage
Annonce

Billund: I 1986 fik Billund Kommune sin egen brandstation efter i mange år at have været hjælpestation til brandstationen i Grindsted, og Bent Henriksen var blandt de første seks brandmænd på den nye station.

Han endte med at være den sidste af de første, der var tilbage som aktiv deltidsbrandmand på stationen, for den 31. december havde han sin sidste vagt. Efter 33 år går den 63-årige vicevært på efterløn.

- Kammeratskabet på stationen er enormt, og det vil jeg komme til at savne, siger Bent Henriksen, der med garanti vil tage et smut forbi stationen på Granvej og hilse på kammeraterne en gang i mellem.

- Jeg bor jo i Billund, og jeg kan stadig koden til stationen.

Trafikuheld, er det værste. Når folk er fastklemt, og hvis der er børn involveret, det er noget, der sætter sig

Bent Henriksen

Annonce

Hændelser

Bent Henriksen har været med til store og små brande og ulykker, og der er kun kommet flere udrykninger i takt med, at Billund og dens virksomheder er vokset.

Han har hjulpet til, da en grisetransport væltede, slukket ildebrande hos private, på plejehjem og hos virksomheder. Og så var han med, da en stor brand hærgede Grene Sande.

Det er alt sammen oplevelser, man ikke sådan glemmer igen.

- Trafikuheld, er det værste. Når folk er fastklemt, og hvis der er børn involveret, det er noget, der sætter sig, fortæller brandmanden.

Annonce

At tale med hinanden

Heldigvis har der altid været hjælp at hente for både Bent Henriksen og kammeraterne, når hændelserne er blevet for tunge og fylder for meget.

- Vi er rigtig gode til at snakke om vores oplevelser på stationen. Vi kan også altid ringe til en psykolog, og nummeret hænger fremme, siger Bent, der også taler meget med sin kone, Erna, om de ting, der nogle gange kan forekomme, når man er brandmand og skal hjælpe til ved ulykker.

- Vi er gode til at tale om oplevelserne, men det er man også nødt til, siger Erna.

De hændelser, Bent har oplevet gennem tiden, har ikke på noget tidspunkt fået ham til at genoverveje sit arbejde. En fysisk skade var dog tæt på at tvinge ham til at stoppe.

- I 2006 var jeg ude til en brand i et værksted, hvor jeg faldt og fik en diskusprolaps, fortæller Bent, der kom sig igen over sin skade.

Bent Henriksen

Fylder 63 år i marts

Bor i Billund

Været brandmand i 33 år ved Billund Brandstation

Gift med Erna

Erna og Bent har tilsammen tre voksne børn og seks børnebørn

Annonce

'Bipperen'

Tilbage i 1986 arbejdede Bent Henriksen som brolægger i Billund Kommune og boede samtidig tæt på den nye brandstation. Det var derfor oplagt at spørge ham, om han ville være en del af det nye brandteam.

- Det er selvfølgelig noget, jeg talte med min kone om, da det er rigtig vigtigt, at familien står bag én, siger Bent.

I 33 år har Erna Henriksen støttet sin mand, når 'bipperen' har lydt med sin høje skingre hyletone, og Bent måtte skynde sig ud af døren.

'Bipperen' er en lille firkantet boks med oplysninger om, hvor der er brand og hvor mange brandfolk, der er brug for. Lyder den, skal brandfolkene på vagt melde tilbage med det samme, om de er klar. Og er de det, skal de være på stationen inden for fem minutter.

- Det er sket, at han er daffet af, når vi har haft gæster, siger Erna.

- Ja, og så har det ofte passet med, at jeg har været hjemme igen, når opvasken var klaret, tilføjer Bent.

Igennem alle årene har Bent Henriksen haft et sæt tøj liggende fremme i hjemmet, så han var klar til at hoppe i tøjet, hvis alarmen lød. For en brand eller ulykke tager ikke hensyn til, om det er dag eller midt om natten.

Uniformsjakken har Bent Henriksen haft i alle 33 år. Foto: Martin Ravn
Annonce

Stol på kollega

Senere på året holder Bent Henriksen også med sit arbejde som vicevært, men med tre voksne børn og seks børnebørn er der nok at se til.

- Jeg skal nok finde ud af noget, han kan lave, siger Erna, der for første gang i 33 år ikke længere skal være forberedt på, at manden kan blive kaldt ud på umenneskelige tidspunkter af døgnet.

Selvom han ikke længere vil have sin gang på stationen, er han stadig brandmand, for én gang brandmand, altid brandmand. Og drømmer man selv om at gøre en forskel for andre som en del af et brandkorps, har Bent Henriksen ét råd.

- For at blive en god brandmand, skal man skal kunne stole 110 procent på hinanden. Du skal vide, at selvom det bliver varmt, så løber din kollega ikke. Hvis du kan stole på din kollega, og din kollega kan stole på dog, kommer alt det andet bagefter, siger Bent.

Bent har været gift med Erna omtrent lige så længe, som Bent har været brandmand. Foto: Kristina V. Skjoldborg
'Bipperen' har aldrig været langt væk fra Bents åsyn. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Det er en ommer!

Annonce