Annonce
Billund Ugeavis

Bevar julestemningen i en coronatid: - Kærligheden kan coronaen ikke tage fra os

Sognepræst Solvej Paabøl Andersen. Arkivfoto: Kristina V. Skjoldborg
Julen er ikke, som den plejer, men derfor kan der sagtens komme noget godt ud af den alligevel, hvis man spørger en præst, en psykolog, en familieterapeut og julemanden.
Annonce

Mange kommer i år ikke til at holde jul med flere af deres kære, men der er råd at hente, for det skal nok blive en god jul alligevel, uanset om man skal holde den alene eller sammen med familien. Coronatiden skaber også nye muligheder, man både som familie og som enlig kan udforske.

Familieterapeuten: Lær hinanden at kende i familien

Familieterapeut Susanne Tranholm. Arkivfoto: André Thorup

Ifølge Susanne Tranholm, familieterapeut og ejer af Stilheden Psykoterapi i Billund vil julen i år for mange familier blive en mere rolig jul på grund af coronarestriktionerne. Det giver os nogle muligheder, vi skal udnytte rundt i familierne.

- Jeg håber, flere vil give sig tid til at snakke med hinanden og tage muligheden for at lære hinanden at kende og tænke mere over, hvad vi vil bruge vores tid på. Gå en tur, få snakket sammen eller hjælp hinanden med at lave mad og bage kager, siger hun.

Når man er mere sammen, kan der også opstå konflikter, men det kan ifølge familieterapeuten også være godt for familien.

- Der bliver flere konflikter, men vi kan lære noget om hinanden og os selv. Konflikter udvikler familierne, fordi vi lærer hinanden at kende, når vi tør sige dét, som er ubehageligt. Der opstår ikke konflikter, når vi ikke er sammen.

Psykologen: Tænk julen som en undtagelsessituation

Psykolog Jytte Skau. Arkivfoto: Martin Ravn

Sidder man ung som gammel og skal for første gang være alene til jul, er der også råd at hente.

- Det er godt at give sig selv lov til at tænke, at dette er noget nyt, som sker i denne undtagelsessituaiton, for hvis man vil have julen til at ligne noget, der var engang, bliver man sikkert skuffet. De ting, man holder meget af, og som man kan inddrage i sin jul, skal man tage med. Det man ikke kan, har man tilgode, lyder rådet fra Jytte Skau, der er autoriseret praktiserende psykolog i Billund.

Hun foreslår, man i julen laver faste aftaler med nogen at snakke med i telefonen eller over en videotjeneste.

- Med faste aftaler inden for en tidsramme har man noget at se frem til, forklarer hun.

Man skal heller ikke være bange for at række ud og vise, man er der.

- Forvent ikke folk kommer til én, men åbn op og prøv selv at være udadvendt. Er man en del af en boligforening, så skriv i den lokale gruppe, at man stiller julebag ud, eller stil julelys frem. Det behøver hverken være dyrt eller fancy.

Præsten: Coronanen kan aldrig tage kærligheden fra os

Sognepræst Solvej Paabøl Andersen. Arkivfoto: Kristina V. Skjoldborg

Hvis julen kan være ekstra svær, fordi man ikke kan være sammen med de mennesker, man holder af, kan man ifølge sognepræst Solvej Paabøl Andersen, huske sig selv på, at der er et lys forude.

- Lys i mørket er noget, vi taler om, og det er det, vi må prøve nu. Der er meget, der ikke kan lade sig gøre nu, men som vil kunne lade sig gøre sidenhen, og der er også noget nu, som er godt. Det skal vi være ekstra gode til at tænke over, siger Solvej Paabøl Andersen og understreger, at nok kan coronaen holde os mennesker adskilt fra hinanden, men der vil stadig være en kærlighed at holde fast i.

- Det er kærligheden, der gør, at der er nogen, vi ikke kan undvære, og kærligheden kan coronaen ikke tage fra os.

Julemanden: Det gælder om at glæde andre

Julemanden Kenneth Svingholm. Foto: Kristina V. Skjoldborg

Én der hvert år klarer sig igennem lange gavelister er julemanden.

- Lad nu være med at stresse. Julen kommer, når julen kommer. Det er ikke vigtigt, at alt er perfekt, det er vigtigt, at det er hyggeligt, lyder det fra julemanden, der går under det borgerlige navn Kenneth Svingholm.

I syv år har han besøgt familier i Vandel og omegn den 24. december som julemand.

- Vær glad og åben, det er en glædens tid. Det gælder om at glæde andre, ikke om at glæde sig selv. Tænk som et barn med ubekymret glæde ved udsigten til jul, lyder det fra ham.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Samfundssind

Annonce