Annonce
Billund Ugeavis

Borgere mangler hjælpemidler, og kommunen vil have mindre kontrol: - Der er jo ingen, der beder om en toiletforhøjer for sjov

Billund Kommune arbejder på at gøre det nemmere at få en rollator eller andre hjælpemidler. Arkivfoto: Morten Pape
Billund Kommune forsøgte fra efteråret 2019 at løse problemet med lang sagsbehandlingstid på hjælpemidler ved at holde åbent i hjælpemiddeldepotet nogle timer hver uge. Corona lukkede ned for det tilbud, og det bliver ikke genåbnet. Men kommunen eksperimenterer fortsat med at give en bedre service. Tillid fremfor kontrol kan være vejen.

Billund Kommune: Forleden bragte JydskeVestkysten historien om 94-årige, afdøde Annelise Petersen, hvis familie kritiserede Billund Kommune for at have en alt for striks visitation til hjælpemidler. Siden har redaktionen modtaget flere henvendelser fra andre, der på tilsvarende måde har oplevet kommunens visitatorer som alt andet end hjælpsomme og sagsbehandlingen langtrukken.

Det problem forsøgte man faktisk for nogle år siden at gøre noget ved. Nu skulle det være slut med at vente på at få en rollator, en badeskammel eller en strømpepåtager.

Billund Kommune åbnede hjælpemiddeldepotet på Heimdalsvej i Grindsted, så man selv kunne komme forbi og hente det hjælpemiddel, man havde brug for. En ergoterapeut var til stede for at hjælpe og snakke med borgerne om deres behov for hjælpemidler.

Annonce

Vurderede terapeuten, at man kunne få bevilget et bestemt hjælpemiddel, kunne man tage det med hjem med det samme. Samme dag, som avisen var på besøg, kom en borger og gik derfra med en rollator.

Service lukket

Så kom corona og lukkede landet og dermed også hjælpemiddeldepotets nye tiltag ned. Siden er servicen ikke blevet genoptaget.

- Man skal ind omkring visitationen, og så kan man efter aftale selv tage ud og hente et hjælpemiddel. Vi vil jo gerne styrke hastigheden på udlevering, men der bliver ikke åbent hus som før. Det virkede kun i de helt enkle sager, men i praksis viste det sig, at det var sjældent, at det var så enkelt, siger Thomas Foged, direktør for voksne og stabe.

Billund Kommune er dog ikke færdig med at undersøge, hvordan man kan hjælpe borgerne på en mere smidig måde end i dag.

Åbent hus på hjælpemiddeldepotet var bare ikke den helt rigtige måde:

- Der var ikke ret mange borgere, der henvendte sig på den måde, så nu prøver vi med telefon- og mailhenvendelser. Vi er også ved at prøve af, hvordan folk kan få en nemmere adgang til pedellerne på hjælpemiddeldepotet, siger Pia Mejborn, leder af voksenstøtteområdet.

Annonce

Fra kontrol til tillid

- Vi vil gerne arbejde os fra bevilingsinstansen til tillid, for vi tror jo ikke, at nogen borgere henvender sig for at få for eksempel en toiletforhøjer, fordi de synes, det er sjovt. Lige nu prøver vi at eksperimentere med, hvordan vi kan sætte ting mere fri, siger hun.

Og det bliver ikke noget, man kun vil sidde på rådhuset i Grindsted og filosofere over. Borgerpanelet, som gennem en periode har hjulpet Billund Kommune med at blive klogere på, hvordan ældre opfatter og bruger velfærdsteknologi i dag, og hvordan det kan give mere mening i hverdagen på sigt, fortsætter med at eksistere, selvom projektet egentlig er slut. Fremover skal borgerpanelet mødes hver anden måned.

- Nu har der været nogle sager oppe omkring hjælpemidler, og der vil vi gerne høre, hvad borgerpanelets perspektiv på det er. Vi vil gerne have panelets bud på, hvordan vi kan samarbejde bedre. Vi vil gerne være klogere på det, vi laver og gøre tingene på andre måder, end vi plejer, fastslår Pia Mejborn.

Vi vil gerne arbejde os fra bevilingsinstansen til tillid.

Pia Mejborn
Annonce
Billund Ugeavis

40-års jubilæum i Lego Koncernen: Kun tre år har hun været væk siden 1978

Annonce
Billund Ugeavis

Høreforeningen flytter sit foredrag til Vorbasse: Du er også velkommen

Annonce
Billund Ugeavis

Borgere mangler hjælpemidler, og kommunen vil have mindre kontrol: - Der er jo ingen, der beder om en toiletforhøjer for sjov

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Gennem 24 år stod Bent i spidsen for den lokale brugs: Og du finder ham stadig bag en disk - selvom han nu fylder 80

Billund Ugeavis

Flag i byerne manglede til årets første konfirmationer: Nu er en flagglad flok klar til sikre dannebrog i gaderne

Billund Ugeavis

Ny udstilling: Solvejgs billeder står i fritidscentret

Billund Ugeavis

Børnenes Hovedstad har fødselsdag - og så kom en kronprinsesse på besøg

Billund Ugeavis

Vorbasse fik besøg fra lokal garde

Billund Ugeavis

Gastropubben inviterer til koncert med Johnny Madsen Jam

Billund Ugeavis

Billund Gin blev til flere tusinde kroner i klubkasse

Billund Ugeavis

Find din indre ninja: Legoland inviterer til Ninjago Academy

Billund Ugeavis

21-årige Anton har heltestatus: - 20 mænd med slips kan også lege

Billund Ugeavis

Shuttlebussen er igen klar til at køre lokale og turister rundt mellem hoteller, butikker og attraktioner

Billund Ugeavis

Engang var det en gammel kro: Nu åbner i stedet et moderne tech-hotel med 18 værelser

Annonce