Annonce
Billund Ugeavis

Det hele startede med en drengeforelskelse i en neonfisk: Tonnys liv er lige så farverig som fiskene selv

Det er fiskenes underfundige løsninger på dagligdagens udfordringer, der fascinerer Tonny Brandt Andersen. Som når zebramalle-hannen holder hunnen fanget i en hule, hvor han spærrer udgangen, indtil hun har lagt æg, og efterfølgende vifter iltrigt vand ind til æggene med halen. Som når sneglehuslegende cichlider bruger tomme sneglehuse til huler og laver volde af sand ind mod naboen, så hele bunden til sidst ligner et stort krater, alt imens de partnerløse ”ungersvende” svømmer rundt oppe i toppen som nomader. Eller som når indiske cichlider arrangerer børnehave, hvor nogle fisk passer unger for de andre. Foto: Jacob Schultz
Diva-mødre, som bare skrider, og fædre, der bærer deres børn i munden. Billige udgaver fra Asien og den ægte vare, som han selv har fanget op fra fjerne floder. Det handler om fisk i Tonny Brandt Andersens liv. Og hans mange år med de små svømmere er lige så farverig og finurlig som fiskene selv.

Vorbasse: Hans hånd sænkes langsomt ned i akvariet. Pinocchio-mallen rører sig ikke ud af stedet. Langsomt og forsigtigt tager han rundt om fisken og løfter lidt op fra sandbunden. Så man kan se den store pose, den har hængende under munden, og hvor alle ungerne ligger trygt indeni.

- Dét kalder jeg selvtillid. De her Pinocchio-maller stoler simpelthen så meget på deres camouflage, at de bare bliver liggende, hvis der kommer en fare, eller hvis jeg ligefrem rykker rundt på den, siger TonnyBrandt Andersen.

Han lægger forsigtigt fisken på bunden igen. Det er en han. I fiskeverdenen er det hos nogle arter faderen, der passer ynglen, mens moderen som en anden diva er skredet, så snart hun har lagt sine æg. Mange maller har det sådan. Og søheste.

Annonce

- De er foran på ligestillingsområdet, må man sige. Måske endda lige til den gode side, siger Tonny Brandt Andersen og sender far-mallen med den opsvulmede underlæbe et omsorgsfuldt blik.

Akvarierummet

Vi er i privaten hos Tonny Brandt Andersen. Trods den uigenkaldelige københavnske accent bor han midt i Vorbasse i sit store hus, der tidligere husede hans akvarieforretning, Akvarie West.

Når man står her i "akvarierummet", føles det dog lidt, som om butikken slet ikke er lukket endnu. For her er alle fire vægge plastret til med det ene akvarie efter det andet. Fyldt med de fisk, som Tonny er så pjattet med.

Den lange næse kendetegner – selvfølgelig – Pinocchio-mallen. Her ses Tonnys stolte farfisk, som har ynglen liggende inde i undermunden. Når fiskene bliver store nok til at komme ud at svømme, lukker han dem ud af munden. Foto: Jacob Schultz

Ikke bare er han formand for Dansk Akvarie Union. Tonny Brandt Andersen har viet en stor del af sit livs timer til vandets små - og store - charmetrolde med alle deres finurlige finne-typer, yngelpleje, spisemønstre og mærkelige vaner.

Tonny skriver om fisk. Han holder foredrag om fisk. Han kender indgående til stort set alle typer akvarier, pumper og fiskefoder. Og så har han selv fanget eksotiske fisk hjem til danske akvarier fra Ecuador, Colombia, Brasilien og Uruguay.

Annonce

Vandet fossede ud

For at finde tilbage til starten på fiskeeventyret, skal vi helt tilbage til Brønshøj i 1960'erne, hvor Tonny voksede op. Mens han gik i folkeskolen, fik han sig en vane, som hverken var noget med fodbold eller racerbiler: Igen og igen besøgte han den lille lokale dyrehandler og stod i lang tid og betragtede sin øjesten, en lille rød neonfisk.

- Jeg faldt pladask for den. På underste halvdel er den rød, og på den øverste er den blå. Jeg kunne virkelig stå længe og se på den, sådan helt paralyseret.

Farverige fisk er de mest populære i dyrehandlen, men det er ikke den slags, Tonny har. Han er mere fascineret af fiskenes adfærd, og så er han imod, at man fremavler helt unaturlige arter. For eksempel finder han den rød-blå dværggurami rigtig flot, men her har man avlet og avlet, så man i dag har en helt rød og en helt blå fisk. Det, synes han, er synd. Foto: Jacob Schultz

Da Tonny Brandt Andersen endelig fik lov at få sine egne fisk, kom der en flænge i bunden af akvariet, vandet fossede ud, og det kostede en større renovering af gulv og væg i forældrenes hus, så de sagde nej tak til mere akvariesjov.

Men da Tonny flyttede hjemmefra, havde han allerede gået og købt adskillige akvarier ind, og nu tog det fart. Både med selv at holde fisk, men snart også med en lille akvarieforretning i en kælder på Vesterbro. Som senere flyttede til Vorbasse, hvor han kunne få mange flere kvadratmeter for pengene.

- Det var sjovt, da jeg kom herover i det jyske. Jeg startede med at ringe til politiet for at høre til kravene for en akvarieforretning, for de skulle jo godkende den. Men politimesteren sagde bare "Byg du din forretning, og så kommer vi og godkender". Der var ikke så meget hysteri herovre som i København, og faktisk blev jeg ved med at lave om og lave om, så akvarieforretningen nåede aldrig til at blive godkendt, ler Tonny.

Annonce

Fisk med faldskærm

Han og forretningen "Akvarie West" blev taget godt imod i Vorbasse, og kunderne kom langvejs fra, for Tonny vidste virkelig noget om fisk.

- Jeg er slet ikke til det med alle de fremavlede fisk som for eksempel slørhaler. Slørhaler er jo en guldfisk, som kineserne har avlet på, til den fik to haler. Men du giver da ikke en fisk faldskærm på! Det er da dyrplageri. Nej, slørhaler har jeg aldrig solgt, siger TonnyBrandt Andersen forarget.

Haps. Så har Tonny fanget en af de små fisk i akvariet. Foto: Jacob Schultz

- Problemet er, at Hr. og Fru Hansen tit bare gerne vil have en rød og en blå fisk, og så køber de det, som jeg kalder vingummifisk. Det er fisk, som er fremavlet til at have flotte farver, men som slet ikke findes i naturen, og de bliver tit fløjet hertil fra Asien og er nogle rigtig svage og indavlede fisk. Det samme med guppyer. En guppy lever i naturen et år eller to, men når de kommer fra Asien, lever mange af dem kun 14 dage.

Annonce

Tip-tip-tip-tip …

Han tilstår, at hans egne første fisk også var den slags vingummifisk. To orange sværddragere og to sorte Black Molly. Nu er han kommet på bedre tanker, og han sætter allermest pris på de fisk, han selv har været med ude at hente med hjem fra eksotiske lande.

- I Uruguay var jeg med ude at hente en cichlide, hvor hannen passer ungerne ligesom hos Pinocchio-mallerne. De var set i afrikanske floder, men ikke i sydamerikanske, så det var en stor oplevelse, og vi lavede et filmklip om det.

Man skal ikke undervurdere fisk. Engang opdagede jeg, at mine fisk svømmede hurtigere og nærmest dansede, når jeg stillede en pose fra TP Musikmarked på bordet foran dem. Det skete ikke, når jeg stillede en anden pose. Så gik de op for mig, at de var vant til, at fiskefoderet lå i sådan en fra TP Musikmarked, og at de kunne kende posen.

Tonny Brandt Andersen

Jeg har også været i Ecuador, hvor vi var et hold afsted, der fangede guppyer og tog med hjem. Jeg gav dem væk. Men i februar 2020 havde jeg en aftale med en fra Vejle Akvarieforening om, at jeg måtte få nogle unger. Det var nemlig tip-tip-tip-og-mange-flere-tip-oldebarnet til de guppyer, jeg havde været med til at fange. Det var godt nok sjovt, siger han.

Annonce

Et helt særligt navn

I dag er Tonny Brandt Andersen plaget af gigt over hele kroppen og har været førtidspensionist, siden han afhændede forretningen til en mand i Vildbjerg i 2013. Han kom ellers rigtig langt og havde kunder helt fra Frankfurt, ligesom han i sin webshop solgte fiskefoder, pumper og andet tilbehør som en af de fremmeste i landet. Fisk er der dog stadig masser af i Tonny Brandt Andersens liv. Han er formand for Dansk Akvarie Union og stadig aktiv med at holde foredrag og skrive artikler om spændende fisk. Og så har han været med i en helt særlig tv-udsendelse med TV-båndværkstedet, som sluttede en ring.

Tonny fra Vorbasse elsker sine fisk. Foto: Jacob Schultz

Dér i Brønshøj, hvor der i hans barndom lå en dyrehandler, hvor han forelskede sig i en neonfisk, ligger der i dag en akvariebutik. I udsendelsen går Tonny ind ad døren til butikken, for han kan næsten ikke andet med det navn, de har valgt til den: Neonfisken.

- Det er simpelthen for sjovt. Hvor surrealistisk, at de lige skulle vælge det navn. Men det har de åbenbart gjort, og for mig har det så en helt særlig betydning, smiler Tonny Brandt Andersen.

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Skulpturer i Børnenes Hovedstad: Vi har ikke kun brug for mad, men også kunst

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Efter 20 år: Organist går på pension - sådan kan du sige farvel

Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Billund Kommune vil være klimaneutral i 2050

Billund Ugeavis

25 år hos Lego: Kim Klæstrup Jensen fejrer jubilæum

Billund Ugeavis

Hva, hvor skal vi hen du?

Billund Ugeavis

Årets First Lego League er skudt i gang

Billund Ugeavis

Se pressemøde fra Legoland: Her er årets nyheder 2022

Billund Ugeavis

Fra lærling til senior manager: Percy fejrer 25 år hos Lego

Billund Ugeavis

Svømmeklub sætter fokus på frivilligheden

Billund Ugeavis

Billund Syds nye boligområde: Få symbolske indrømmelser - Er det godt nok?

Billund Ugeavis

Billunds mest populære gå-i-byen-sted endte som en vildtbevokset firkant

Billund Ugeavis

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Billund Ugeavis

Maskiningeniør udfordrer Lego-designere i udstilling i Lego House

Billund Ugeavis

Billund Centret er ikke bare præstens arbejdsplads - det er hans favoritspot i Billund

Billund Ugeavis

Snart kan børn helt ned til seks år testes på skolerne: - Det bliver gjort med omsorg og forståelse, lover skolechef

Billund Ugeavis

En læser foreslår: Vil et LED-skilt kunne skabe mere liv i byen?

Billund Ugeavis

Nye boligområder i de mindre byer – Virkelig godt, men jeg har et par opfordringer!

Billund Ugeavis

Efter stor debat: Kommende grundejere i Billund Syd får  friere valg, når de vil bygge hus

Billund Ugeavis

Nu kan du også købe begravelsen online: Nogle vil hellere sidde hjemme i fred og ro

Billund Ugeavis

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Billund Ugeavis

Virksomhedernes vilkår sættes på dagsordenen til debatarrangement

Billund Ugeavis

Designeren bag den første Lego-hest fejrer 40-års jubilæum

Billund Ugeavis

Forfatter fortæller om tilblivelsen af Lego-bog - og signerer den

Annonce