Billund: I en plastkasse ligger fyldte vandflasker, og Else Lykke beder de otte deltagere om hver at tage to, for det er tid til styrkeøvelser. Armene ud til siden, op og bagved. Et par muntre kommentarer falder, og fællesrummet på Lindegården fyldes med latter.
I 60 år har gymnastikken været en del af 73-årige Else Lykkes liv, både som gymnast, træner og bestyrelsesmedlem.
Men nu er det slut. Else Lykke har taget sin sidste tørn som træner for det ugentlige gymnastikhold på Lindegården, som hun har haft siden 2006.
- Jeg tænker, det er på tide, jeg stopper. Nu har jeg gjort mit, siger hun.
Else Lykke trådte til, da holdet mistede sin instruktør, fordi det blev besluttet, at Lindegårdens aktiviteter, skulle bæres af frivillige kræfter.
- Deltagerne er så taknemmelig og viser en glæde, når de kan gøre noget, de ikke troede, de kunne længere, siger hun og håber derfor, holdet finder en ny instruktør.
Børnegymnastik
Mange voksne, der som seks-syv-årige gik til gymnastik i den lokale forening i Billund, har med stor sandsynlighed mødt Else Lykke.
Else LykkeAlle dyrkede gymnastik, mine søskende gik til gymnastik, og min far ledede et gymnastikhold
Fra slutningen af 1970'erne og frem til 2002 var hun leder for et populært børnehold med over 40 børn på, når der var flest.
- Det er fantastisk at se børn mestre øvelserne, hvordan de bliver gode til at bruge deres kroppe, fortæller hun.
Else Lykke var også idémageren til Halløj i Hallen - et arrangement i Billund Idrætscenter, der fra 1991 og frem til coronaens indtog i 2020 blev afholdt flere gange om året.
- Jeg syntes, det var synd, at forældre ikke så, hvordan deres børn udviklede sig til gymnastik, så jeg opfandt Halløj i Hallen, så forældre og børn havde mulighed for at være sammen, forklarer hun.
Skal stadig vandre
Else Lykke har været en del af gymnastikkens verden lige så længe, hun kan huske.
Det begyndte, da hun som 12-årig boede med sin familie i landsbyen Vrenderup og meldte sig på det lokale gymnastikhold, og allerede som 14-årig blev hun træner for et nyoprettet børnehold.
- Alle dyrkede gymnastik, mine søskende gik til gymnastik, og min far ledede et gymnastikhold, fortæller Else Lykke.
Da hun i begyndelsen af sine 20'ere i 1972 flyttede med manden til Billund, var det ligeledes naturligt for hende at blive en del af gymnastikforeningen.
Og der gik ikke mange år, før hun meldte sig ind i bestyrelsen og samtidig blev træner for et nyoprettet børnehold.
- Jeg syntes, der manglede et hold, hvor børnene kunne lære at bruge deres kroppe, slå kolbøtter og lege med redskaber, fortæller hun.
Hun har også været formand for Billund Gymnastikforening og initiativtager, formand og leder af Idræt om dagen siden slutningen af 1990'erne. Idræt om dagen er et aktivitetstilbud for mænd og kvinder over 60 år.
Derfor er det også en anelse vemodigt at stoppe efter så mange år, men selvom hun ikke længere er træner, betyder det ikke, hun vil være mindre aktiv. Hun laver selv daglige gymnastikøvelser, og så går hun ture sammen med andre motionister ved blandet andet Grene Sande.
- Jeg er en del af Vandrefuglene i Billund, hvor jeg planlægger turene, og det bliver jeg ved med, siger hun.
Efter at have trukket i elastikker, lavet strækøvelser, kastet med bolde og kærligt leet, når selv den erfarne Else Lykke ikke kunne gribe bolden bag ryggen, melder hun, at træningen er ovre. To deltagere gør kaffekanderne fra den obligatoriske pause gøres rene, mens andre hjælper med at sætte stole på plads, inden de alle siger farvel til hinanden.