Annonce
Billund Ugeavis

Et lille stykke Japan i Billund: Keiko og Gregers vil lære danskerne om det japanske køkken

Gregers og  Keiko Yoshiyasu Lindvig har siden november 2020 drevet den japanske webshop Yoshiya. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Vi kender alle at savne leverpostejen eller rugbrødet, når vi er ude at rejse. Sådan havde Keiko og Gregers Yoshiyasu Lindvig det også med japanske retter, da de kom til Danmark, og derfor har de nu lavet deres egen webshop varer som natto, mirin og tofu.
Annonce

Billund: Efter at have boet i to år i Danmark med ingen eller kun ringe mulighed for at købe japanske produkter, valgte det dansk-japanske par Keiko og Gregers Yoshiyasu Lindvig at åbne deres egen butik på nettet, kaldet Yoshiya.

- Alle, der har været i udlandet ved, hvordan det er at savne et ordentligt stykke rugbrød. Vi kunne ikke flyve til Japan, og da vi gerne ville have mange varer, besluttede vi os for, at vi også lige så godt kunne sælge produkterne til andre, forklarer Gregers Yoshiyasu Lindvig.

Han kommer selv fra Danmark, mens Keiko er fra Japan. Ifølge parret er Yoshiya den eneste danske forretning, der udelukkende sælger japanske produkter. Butikken gik i luften i november 2020 og har allerede 150 forskellige varenumre inden for både frostvarer, delikatesser, dagligvarer og snacks.

- Vi blev mere og mere ambitiøse, og vi ville have det største udvalg kun med japanske varer, forklarer Gregers.

Ikke alt kommer dog fra Solens Rige, for det ville være for omkostningsfuldt.

- Risen kommer for eksempel ikke fra Japan, da den ville være for dyr at få hertil. Den kommer fra Italien, men er godkendt af både Keiko og andre japanere, siger han og smiler til sin hustru.

- Ja, de er gode. Nu har vi faktisk svært ved at spise andre slags ris, siger Keiko Yoshiyasu Lindvig.

Annonce

Japan, Kina og Danmark

Gregers og Keiko mødte hinanden i Kina, hvor de begge studerede kinesisk. Senere fik Gregers job i en dansk virksomhed i Kina og nu efter 12 år, er Gregers vendt hjem til Danmark med sin familie.

Yoshiya

Dansk-japansk netbutik.

Sælger japanske dagligvarer.

Ejes af Keiko Yoshiyasu Lindvig.

Holder til i Billund.

Læs mere om Yoshiya på: yoshiya.dk

- Vi savnede en have og at bo et sted, hvor børnene trygt kunne færdes, fortæller Gregers Yoshiyasu Lindvig, der oprindeligt er vokset op i Bjerringbro.

 Gregers og Keiko Yoshiyasu Lindvig bruger selv de produkter, de sælger i deres eget køkken. Foto: Kristina V. SKjoldborg

Parret slog sig efter hjemkomsten dog ned i Billund.


man skal endelig ikke holde sig tilbage med spørgsmål, for vi vil bare gerne udbrede kendskabet til det japanske køkken

Keiko Yoshiyasu Lindvig, ejer af Yoshiya


- Vi ledte efter et sted med en international skole, og på det tidspunkt var det enten København eller Billund, og så blev det her, forklarer han.

I Kina gik børnene også på en international skole med samme skolesystem, som den internationale skole i Billund tilbyder.

Keiko er flydende i både kinesisk og japansk. Det er dog ikke altid nok for at finde et arbejde i Danmark, men som ejer af netbutikken er hun nu fuld beskæftiget.

- På den måde får hun også skabt sig et større netværk, forklarer hendes mand, der assisterer sin hustru i fritiden. Han er på nuværende tidspunkt selv jobsøgende.

Annonce

Meget andet end sushi

Hvis man tror, at japansk mad kun er sushi eller ramensuppe, tager man fejl.

- Sushi er kun en lille del af det japanske køkken, forklarer Gregers Yoshiyasu Lindvig.

Faktisk spiser familien meget sjældent selv sushi derhjemme.

- Det er sådan noget, man spiser ude i Japan, for det er for besværligt at lave hjemme, fortæller han.

Parrets fokus er heller ikke finere japansk madlavning, men japansk husmandskost – den mad der traditionelt laves i de japanske hjem. Og det hitter, for der tikker ordrer ind fra hele Danmark.

- Med vores salg af særligt natto kan vi se, at vi ramte et eller andet, siger han.

Natto er fermenterede sojabønner, og generelt fylder grøntsager og ikke mindst fisk en stor del af japanernes kost.

Man er altid velkommen til at skrive til parret, hvis man har spørgsmål til nogle produkter. Foto: Kristina V. Skjoldborg

- I Japan spiser man meget fisk og mange grøntsager. Fisken er så frisk i supermarkederne, at man kan servere den rå, fortæller Keiko Yoshiyasu Lindvig.

På butikkens virtuelle hylder finder man ikke fisk, men til gengæld er der produkter som mirin, miso og kenko mayonnaise.

Og lyder det hele lidt for eksotisk, er der hjælp at hente på hjemmesiden med både opskrifter og uddybende forklaringer på, hvad de enkelte produkter bruges til.

- Vi elsker, når danskere er nysgerrige på det japanske køkken, så man skal endelig ikke holde sig tilbage med spørgsmål, for vi vil bare gerne udbrede kendskabet til det japanske køkken, siger Keiko Yoshiyasu Lindvig og hendes mand supplerer:

- Da vi startede op, havde vi det sådan, at går det ikke med butikken, så spiser vi bare det hele selv, siger Gregers.

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Lysfest i Billund Kirke

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce