Annonce
Billund Ugeavis

Et stykke Billund i Holland: Legofans hylder klodsens moderby

Trådene til Danmark er tydelige. Privatfoto
I Holland findes et legomuseum kaldet 'Mini Billund'. Her er alt, hvad hjertet begærer af lego fra hele legetøjskoncernens levetid. Nogle af tingene er direkte hentet fra Billund.

Holland: Det kan godt være, at Billund er legoklodsens fødeby, og at Lego tiltrækker medarbejdere fra hele verden til byen.

Men også udenfor Danmarks grænser har klodsen vakt opsigt. Blandt andet i Holland, hvor der findes et helt særligt museum dedikeret til legoklodsen, kaldet Mini Billund.

Eller: Det gjorde der. Museet har desværre meddelt, at det definitivt er lukket som følge af coronarestriktionerne i Holland. Det er ifølge museets facebookside uvist, hvad der videre skal ske med museets og dens genstande. Flere af artefakterne er en del af en privat samling.

Men indtil for nyligt, kunne du her finde alt fra de første træfigurer som den velkendte træand og disneyhunden Pluto. Museet har også legoklodserne, fra dengang Lego endnu ikke havde udviklet det velkendte rørsystem, de første minifigurer, det nostalgiske Fabuland og de allernyeste udgivelser fra Star Wars-universet.

De unikke æsker

Her er de helt unikke æsker, der aldrig kom ud i butikkernes hylder som for eksempel en model af toget i Legoland, et Mærskskib eller en legomodel af Ole Kirks hus.

Og virker nogle af deres store legomodeller bekendte, er det med god grund. Deres kontakter til både Lego og Legoland har skaffet dem modeller, der har stået i forlystelsesparken. Museet har sågar en af parkens gamle safaribiler stående fra forlystelsen af samme navn.

- Vi har nogle gode forbindelser til Lego, siger Annemieke Planken.

Hun har været daglig leder af Mini Billund og passede også museets tilhørende legoforretning.

Og så er hun en kæmpe legofan og har sammen med museets tre medarbejdere og mange frivillige bidraget med egne byggeprojekter til museets udstilling.

Annonce

I Billund flere gange

Annemieke Plankens favoritspot i det nu lukkede museum er kælderen. Her er der en panoramaudsigt med bygninger, lys og et gennemkørende tog, som standser forskellige steder.


Vi ved efterhånden ikke, hvor vi skal putte tingene hen

Annemieke Planken


Dette sted er bygget af de frivilliges frie fantasi og er også et hit blandt museets yngre gæster.

Lego fra før plastikken. Privatfoto

Kælderen er ikke det eneste sted, museumslederen holder af.

Mini Billund

  • Museum og legobutik i Holland.
  • Åbnede i 2016. Lukket i 2021.
  • Museets samling strækker sig fra de første Lego-trælegetøj til de nyeste sæt.
  •  Læs mere om museet på: minibillund.nl

På museet har hun også haft sin egen udstilling, hun selv har bygget, der viser de fire årstider og hollandske traditioner, der er forbundet med dem.

Museet er fyldt med ting og sager fra gulv til loft. Privatfoto

- Lego er cool. Alt kan laves af Lego, det er virkelig kun fantasien, der sætter grænser, siger Annemieke Planken.

De store figurer er hentet direkte fra Legoland. Privatfoto

Siden hun var barn, har hun interesseret sig for plastikklodsen, men det var særligt, efter hun fik børn, og de var gamle nok til selv at bygge med lego, at hun kastede sig over sine egne byggeprojekter.

Museet holder til i en lille by nær Rotterdam. Privatfoto

Som legofans er Annemike selvfølgelig medlem af en legofanklub for voksne i Holland, og har været i Billund op til flere gange endda. Hun har både besøgt fabrikken flere gange, Lego Idea House og selvfølgelig Legoland og Lego House.

En stor del af samlingen er privatejet. Privatfoto

- Lego er populært i Holland, og under coronaen er interessen vokset, fortæller hun.

I Holland er underholdningsprogrammet "Lego Masters", hvor legofans skal dyste om at lave de mest spektakulære kreationer også blevet et kæmpe hit.

Flere modeller står bag glas. Privatfoto
Annonce

100 om dagen

I ferieperioder har der i gennemsnit været 100 besøgende om dagen i museet.

Selvfølgelig er der også et område, hvor gæster kan bygge løs. Privatfoto
Mere trælegetøj og fortællingen og Legos begyndelse. Privatfoto

Det er primært hollændere, der besøgte stedet, men de har også en del besøgende fra Belgien og Sydeuropa. Kendskabet til museet er primært gået fra mund til mund, og mange at Legos medarbejdere i Holland og nabolandene har været forbi for at få et indblik i legoklodsens historie.

Virker bilen bekendt? Den har stået i Legoland. Privatfoto
Museet og den tilhørende butik strækker sig over tre etager. Privatfoto
Annonce

En privat samling

Mini Billund holdt til i en gammel mælkefabrik i den lille by Wargenberg uden for Rotterdam, hvor den åbnede den 1. oktober 2016.

I kælderen er det museets ansatte og frivillige, der viser deres byggeevner frem. Privatfoto

Annemieke Planken er en stor legofan, og det er hendes samlever, Paul van Boekhout, også. Han er tilmed en inkarneret samler, og museet bygger på hans unikke samling af lego.

- Jeg spurgte, om vi ikke skulle udstille tingene, for der begyndte at være alt for mange ting, derhjemme, men nu har de fundet deres rette plads, siger Annemieke.

Mini Billund er også populær for skoler at besøge. Privatfoto

En stor del af museets samling stammer stadig fra Pauls private kollektion, han begyndte for 25 år siden.

Nye som gamle modeller står side om side. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

35-årige Teboho laver vilde tricks på skateboardet: - En musiker stopper heller ikke med at spille musik, fordi han bliver ældre

Billund Ugeavis

Teboho har bygget ramperne til Billunds nye skaterområde: - - Det er som om, de unge i byen må ikke være synlige, men skal gemmes væk

Billund Ugeavis

Billund IF fik ny storsejr

Billund Ugeavis

Vorbasse er med i en ny sang

Annonce