Annonce
Billund Ugeavis

Forsker: Normalt at føle sorg over mistet kæledyr

Ifølge forsker fra Aalborg Universitet føler mange kæledyrsejere, at det er unormalt, hvis de føler sorg over et mistet dyr. Men man er langt fra ene om disse følelser.

Annonce

Hvorfor få kremeret Fido og sætte urnen på en hylde i stuen? Ifølge Tia G.B. Hansen, forsker i psykologi på Aalborg Universitet med speciale i relationen mellem menneske og dyr, kan en mulig forklaring findes i den særlige tilknytning, mennesker kan have til deres kæledyr.

- Det er ikke mange arter, hvor der kan ske tilknytning på tværs, som vi mennesker kan have med dyr som hunde og katte, forklarer Tia G.B. Hansen.

Hunden og katten er ikke længere "bare" et dyr, men et unikt individ. Med et særligt forhold kan der dermed følge en sorg, når kæledyret afgår ved døden.

- Mange mennesker føler en stærk sorg over at miste et kæledyr, men tror, de er alene med det, siger Tia G.B. Hansen.

Hun fortæller, at ifølge amerikanske og canadiske undersøgelser føler flere ejere af kæledyr dyb sorg, når dyret er afgået ved døden, men føler samtidig, at de bliver nødt til at skjule deres sorg for ikke at skille sig ud.

- I en canadisk undersøgelse lykkedes det at få svar fra 80 procent af alle dem, hvis hund eller kat var blevet aflivet på en af 14 forskellige dyrlægeklinikker. Her så forskerne mange symptomer på sorg, og for 30 procent af deltagerne vurderede forskerne sorgen til at være betydelig. I samme undersøgelse fandt forskerne paradoksalt nok, at cirka halvdelen af deltagerne fandt det pinligt og stigmatiserende at sørge over deres dyr. De følte, at der nok var noget i vejen med dem, når de kunne sørge over et dyr.

Annonce

Bearbejd sorgen gennem symbolsk bånd

Ifølge Tia G. B. Hansen har opfattelsen af sorg, og hvordan man bedst kommer gennem den, ændret sig gennem tiden.

- En gang havde man i forskningen en opfattelse af, at sorg var noget, der gik over. Ifølge moderne sorgteori kan man genskabe et symbolsk bånd til den afdøde for at bearbejde sin sorg. Det er ofte gennem billeder, man mindes den afdøde. Måske bruger nogle en urne i hjemmet på samme måde, forklarer Tia G.B Hansen.

Et symbolsk bånd kan dermed også være at få kremeret sit kæledyr. I det hele taget mener Tia G.B. Hansen, at der er sket en kulturel ændring i, hvad der er acceptabelt i forhold til de følelser, der følger, når et kæledyr dør.

- Det er blevet mere okay at erklære og stå ved, at man er i sorg over sit afdøde kæledyr.

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Rådyrene må være jaget ud

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Et værdigt ældreliv!

Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Erhvervschefen fylder 50 år

Annonce