Annonce
Billund Ugeavis

Fra midlertidigt tjenerjob til hotelchef: Torben Klovborg Christiansen fylder 50 år

Den 2. januar 2020 fylder Torben Klovborg Christiansen 50 år. Foto: Martin Ravn
Torben Klovborg Christiansen skulle bare have et midlertidigt tjenerjob i Billund, men små 30 år senere er han stadig i byen - nu med kone, børn og sit eget hotel.
Annonce

Billund: Dialekten afslører ham stadig.

- Jeg er født og opvokset i Odense, siger Torben Klovborg Christiansen, der fylder rundt den 2. januar. Fødselsdagen skal selvfølgelig fejres på Hotel Refborg, som han til marts 2020 har ejet i fem år.

Torben Klovborg blev uddannet tjener i slutningen af 1980’erne, og i 1991 kom han til Billund, hvor han har hængt ved siden.

Foruden Refborg er han også forpagter på Restaurant Tarok - restauranten ved Billund Trav, og han samarbejder også med Bamsemuseet om museets ’bamsecafé’.

Men da Torben var en stor dreng på 17 år i Odense, var det bestemt ikke tjenervejen, han ville.

Han ville være skuespiller.

Lever vi egentlig det liv, vi gerne vil leve? Jeg havde altid gerne villet være selvstændig, og så måtte det briste eller bære, og heldigvis ’bærer’ det

Torben Klovbog Christiansen

Annonce

Glemte at søge ind

I 1980’erne var Torben Klovborg derfor fast besluttet på, at det var skuespiller, han skulle være i sit voksenliv.

- Jeg var en del af en teaterskole for børn og unge i Odense og havde også flere roller i Den Fynske Landsby, fortæller Torben Klovborg, hvis forældre accepterede skuespillerdrømmen.

- Men de syntes også, jeg skulle have mig en uddannelse, tilføjer Torben.

Han havde derfor regnet ud, at hvis han tog tjeneruddannelsen, ville han, når han var færdiguddannet, akkurat være gammel nok til at søge ind på skuespillerskolen, der på dette tidspunkt havde en minimumsalder på 21 år.

- Men jeg glemte at søge ind, siger Torben Klovborg.

Han har dog ikke fortrudt, at han aldrig forfulgte barnedrømmen.

- Jeg sidder ikke tilbage og ærgrer mig, for jeg bruger alligevel skuespillet i dag. Jeg er både ude som julemand, og laver Leif Maibom-monologer til arrangementer her på Refborg, siger Torben Klovborg.

Annonce

Hotelchef

Torben Klovborg blev udlært som tjener på Otterup Hotel på Nordfyn.

- Det var en relativ hård oplæring, men det var også en anden tid. Hvis der var behov for at arbejde i 18 timer, så gjorde man det, og jeg trivedes også med det, fortæller Torben.

Knap var han færdiguddannet, før han flyttede ind på hotellet og blev hotelchef. Det var dog hverken den første eller sidste gang, han stod øverst med ansvaret, for allerede som 17-årig var han chefpiccolo på Fyens Stiftstidende.

- For mig er ansvar ikke noget, man tager, men noget, man udviser, siger Torben.

Chefstillingen i Otterup holdt dog kun et år.

- Jeg arbejdede rigtig meget, og til sidst sagde min krop stop. Så jeg sagde op om lørdagen, flyttede ud om søndagen og tog hjem til mine forældre.

Den unge mand skulle finde sig selv, så da han en uge senere læste i Jyllands-Posten, at de søgte en tjener til Hotel Propellen i Billund, slog han til og fik jobbet.

- Jeg havde brug for at tage et skridt tilbage og bare være tjener igen, siger Torben, der ikke kendte en eneste i byen, da han kom hertil.

- Nej, men det skulle jo også bare være midlertidigt.

Det midlertidige ophold i byen er indtil videre næsten 30 år.

Torben Klovborg Christiansen

Fylder 50 år den 2. januar

Ejer Refborg Hotel og Spiseri

Er født og opvokset i Odense

Uddannet tjener

Bor til dagligt i Billund sammen med sin kone Marianna og deres to døtre på 15 og 18 år

Annonce

Drømmen at være selvstændig

Der gik ikke mange år, før Torben Klovborg blev restaurantchef og senere underdirektør på Hotel Propellen, men inderst inde drømte han om at være selvstændig.

1. marts 2015 blev drømmen til virkelighed, da han overtog Billund Kro sammen med Tommy Refshøj og skabte Refborg Hotel og Spiseri.

- Lever vi egentlig det liv, vi gerne vil leve? Jeg havde altid gerne villet være selvstændig, og så måtte det briste eller bære, og heldigvis ’bærer’ det, siger Torben Klovborg.

Hotellet blev gennemrenoveret, restauranten blev til ’et spiseri’, og der blev tilføjet en butik med delikatessevarer.

- Jeg håber, vi med tiden kan udvide med flere værelser. Vi vil stadig være Billunds mindste sted med fokus på den personlige relation, hvor jeg har tid til at være sammen med mine gæster, siger Torben.

1. marts 2020 har Torben Klovborg Christiansen været ejer af Refborg i fem år.Foto: Martin Ravn
Annonce

Prioriterer familien

Privat bor Torben Klovborg i Billund sammen med sin kone Marianna og deres to døtre på 15 og 18 år.

Hvordan fik du tid til at møde Marianna, når du arbejdede så meget?

- Det er let nok, for jeg ansatte hende, da jeg var på Hotel Propellen, siger Torben smilende.

Familien har en stor betydning for ham, og den har været med gennem hele processen, da han overtog Billund Kro.

- Refborg er et familieprojekt, vi alle er en del af, forklarer Torben, der også sørger for at prioritere tid sammen med familien.

- Vi har et hus i Spanien, vi rejser til flere gange om året, og så kan være Refborg være Refborg, når vi er dernede. Men så har jeg heldigvis nogle gode medarbejdere, der kan tage beslutninger, siger Torben Klovborg.

Torben Klovborg Christiansen er glad for, han tog springet ud i at blive selvstændig for fem år siden.Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Hejnsvig Missionshus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Taxachauffør blev overfaldet af sin kunde

112

To biler stødte sammen på Gammelbro

Annonce