Annonce
Billund Ugeavis

Fra slagterforretning til pizza á la carte: Der kommer til at ske mange forandringer hos Steakhouse

Ergin Yayan er i dag indehaver og et velkendt ansigt hos Billund Pizza & Steakhouse. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Siden 2005 er der blevet serveret pizza på Hovedgaden 19. Inden da var det bøffer og koteletter, og endnu tidligere var det skrædderen, der holdt til på grunden.

Billund: Hver dag langes der pizzaer over disken hos pizzeriaet Steakhouse på Hovedgaden 19, og sådan har det været siden 2012.

- Da vi overtog forretningen, lavede vi restauranten fuldstændig om, både herinde og ude i køkkenet, fortæller Ergin Yayan.

Der er ikke altid blevet serveret pizzaer på adressen. Hvis vi skruer tiden tilbage til 1912, lå der en helt anden bygning.

Annonce

- Det har været almen beboelse, muligvis med butik, men hvad det var, ved vi ikke, fortæller lederen af Grene Sogns lokalhistoriske arkiv, Linda Nielsen.

Hvad vi til gengæld ved, er, at i 1936 rykker skræddermester Erling Skov Frandsen ind. Han er tilmed jøde, og under anden verdenskrig bliver han en del af modstandsbevægelsen.

- Hvordan han klarede det, ved jeg ikke, men det gjorde han, fortæller Linda Nielsen.

Slagter til pizzarier

I 1948 sælger han dog sin forretning til en anden skrædder, nemlig Poul Andersson, der senere bygger en forretning længere nede på Hovedgaden.

Hovedgaden 19 i Billund i 1957. Svend Riis, Poul Andersson, Victor Christensen og ukendt. Foto: Udlånt af Lokalhistorisk Arkiv for Grene Sogn

I 1962 bliver butikken omdannet til en slagterforretning, og i 1968 bliver den efterhånden aldrende bygning revet ned for at blive genopbygget som en splinterny butik med slagter Nissen i spidsen. Det er han helt frem til 2005, hvor bygningen bliver solgt, slagteren lukker, og et pizzeria flytter ind.

Billund før og nu

  • Hver uge sætter vi på Billund Ugeavis fokus på et sted, bygning eller lignende i Billund. Vi undersøger dens historie og dens betydning dengang som nu.
  • Artiklerne er en del af kampagnen BillundLIV, der stiller skarpt på Billund som en by i rivende udvikling og alle dens muligheder.
  • Artiklerne er udarbejdet i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv for Grene Sogn.
  • Kampagnen løber til og med årets udgang.

I 2012 rykker Ergin Yayan ind med sit team og har været der lige siden.

Da vi overtog forretningen, var der ingen kunder, og i dag har vi en stor kundekreds og føler os som en del af byen.

Ergin Yayan, indehaver af Billund Pizza og Steak House

- Der er rigtig stor forskel fra da dengang og til nu. Da vi overtog forretningen, var der ingen kunder, og i dag har vi en stor kundekreds og føler os som en del af byen, fortæller indehaveren.

Annonce

Fremtiden

Frem til 2019 ejede Steakhouse udelukkende nederste etage af bygningen, men i dag ejer pizzeriaet hele bygningen og har desuden udvidet restauranten med en terrasse for at få mere plads.

- Der kommer til at ske mange forandringer, siger indehaveren og løfter gerne sløret for nogle af planerne:

- Der skal bygges om, for vi kunne godt tænke os mere plads og at skille restaurantgæster fra takeaway, men vi ved ikke, hvornår det bliver.

Hovedgaden 19 i 1993 og 2021. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Grene Sogn / Kristina V. Skjoldborg
Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Der er behov for ændringer i lægevagtsordningen

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Erik var et prægtigt menneske og en fremragende formidler

Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Mit nye favoritspot i Billund: CoCon eller Bilma? Uanset, hvad det hedder, drømmer jeg om det!

Billund Ugeavis

Billund Trav er klar til den sidste runde

Billund Ugeavis

Mit favoritspot: Trappen på Gammelbro

Billund Ugeavis

Børnenes hovedstad fik sin fødselsdagsgave: - Det har potentiale til at blive et vartegn for Billund

Billund Ugeavis

Museet rykker ind i lufthavnen

Billund Ugeavis

En meget sjovere motionsdag: Alle elever fra Billunds skoler brugte energien i Wow Park

Billund Ugeavis

Hvor længe vil du vente?

Billund Ugeavis

Tom Donovan spiller på Gastropub

Billund Ugeavis

En læser efterspørger: Lav en platform, så vi kan se, hvad der sker i byen

Billund Ugeavis

Den gamle kroejer går igen: - Han kan lige så godt gøre lidt nytte, hvis han alligevel er her

Billund Ugeavis

Skulpturparken får lysoptog til vinter

Billund Ugeavis

Kom i halloweenstemning: Hent et gratis græskar hos Blomstergalleriet

Billund Ugeavis

Hanne Grue fejrer 40-års jubilæum hos Lego

Billund Ugeavis

Kære byrådskandidater: Vil du kunne se borgerne i den sydlige del af byen i øjnene og fortælle dem, at opgraderingen af Grenevej ikke har noget med motorvejen at gøre?

Billund Ugeavis

Fra Legoland til Hong Kong: Birthe Jensen fejrer 25 år hos Lego

Billund Ugeavis

Generationsskifte: Alise og Kristina overtager tandlægeklinikken i Skovparken

Billund Ugeavis

Danske Seniorer arrangerede gratis bustur

Billund Ugeavis

Da Matas var en smugkro i afholds-Billund

Billund Ugeavis

Billund tænder lys og støtter Knæk Cancer

Billund Ugeavis

Ældresagens IT-café er tilbage og udvider

Billund Ugeavis

Når Jari vil følge med i byens udvikling, tager han et smut til toppen af Lego House

Annonce