Annonce
Billund Ugeavis

Grindsted-Billund Soroptimistklub er 25 år og hjælper kvinder i hele verden - og lokalt

Marianne Madsen, til højre, og Birthe Krog har været soroptimister i mange år og elsker det. Onsdagens jubilæum skulle have været fejret med en fest, men den er som det meste andet udskudt. Foto: Martin Ravn
Grindsted-Billund Soroptimistklub har onsdag eksisteret i 25 år. Klubben hjælper andre kvinder både lokalt og rundt om i verden.
Annonce

Billund/Grindsted: Birthe Krog har været med siden starten for 25 år siden. I dag er hun pensionist, men dengang arbejdede hun som sundhedsplejerske i Grindsted, og det var en kollega, der fik hende tændt på ideen om at være med til at oprette en lokalafdeling af den verdensomspændende organisation Soroptimisterne.

Organisationen med det særprægede navn, der kommer af latin, hjælper kvinder i hele verden - med uddannelse, erhvervsmuligheder, sundhed og andet. Helt lokalt er det soroptimistklubben, der hver år sørger for julekurve til en gruppe lokale kvinder, mens de ude i verden støtter projekter i blandt andet Mali, Grønland og Georgien.

- Man får et udsyn til verden, og det er fantastisk at være med til, synes Birthe Krog, der lige nu er næstformand og forbereder sig på til efteråret at afløse Marianne Madsen på præsidentposten.

Marianne Madsen, tidligere ergoterapeut i Grindsted og underviser på ergoterapeutskolen i Esbjerg, har været med i 17 år.

- Man er ikke bare med i en lokal klub. Man er en del af noget verdensomspændende - og får samtidig et lokalt netværk, siger hun.

Grindsted-Billund Soroptimistklub

Har onsdag den 18. marts eksisteret i 25 år. Jubilæumsfesten skulle have været holdt den 28. marts i Gyttegård Café, men er aflyst på grund af coronavirus.

Grindsted-Billund Soroptimistklub har 28 medlemmer i alle aldre, et par stykker på vej og vil gerne være lidt flere. De er alle veluddannede og tæller både en læge og en tandlæge, en ingeniør og en kontorchef samt bankfolk og lærere med flere.

Soroptimist kommer af latin: Sorores af optimum, søstre, der vil det bedste.

Soropmistklubben er del af en verdensomspændende bevægelse med 1400 medlemmer i Danmark og 70.000-80.000 medlemmer på verdensplan.

Omdrejningspunktet er at støtte og hjælpe piger og kvinder.

Annonce

Vigtige mandage

Klubben mødes den første mandag hver måned på Hotel Legoland - til hyggesnak, middag og foredrag. Her går man til bords efter et system, der gør, at de samme ikke sætter sig sammen. Det sker for at undgå kliker og gøre det nemmere for nye medlemmer at finde sig til rette.

Indimellem er der også virksomhedsbesøg, og har man lyst til mere samvær, har soroptimisterne både en gå-, litteratur- og en biografklub. Indimellem arrangerer kvinderne endvidere private kammeratskabsaftener, og når der skal tjenes penge, går en flok sammen og serverer ved selskaber i Magion. På den måde tjener de penge til klubbens arbejde.

En stor del af soroptimisternes arbejde går jo netop ud på at samle penge ind og støtte kvinder. Klubben støtter blandt andet en grønlandsk sommerlejr for børn, der ellers ikke ville komme på ferie. Klubben støtter også projekt "Giv en pige ret" i Mali. Piger uden fødselsattester har ingen rettigheder overhovedet, og soroptimisterne hjælper dem med identitetspapirer.

- Er man en pige i Mali og uden fødselsattest, kan man ingenting. Man eksisterer ikke, fortæller Marianne Madsen.

Det er netop for at hjælpe den slags kvinder, at Birthe Krog gik med i bevægelsen.

- Jeg vil gerne være med til at fremme kvinders muligheder i verden, så de kan komme i skole og give dem muligheder for at udvikle sig, så de ikke er så undertrykte, siger Birthe Krog.

Lige nu støtter klubben også en ung medicinstuderende i Georgien, som de har fået kendskab til gennem "Georgiens venner", som Marianne også er en del af.

- Som kvinde i Georgien skal man have en uddannelse for at kunne klare sig, men det er dyrt, og folk må sælge ud af deres ting, låne penge af familien eller droppe skolen et halvt år for at tjene penge, fortæller hun.

Annonce

Julekurve og sprogskole

Grindsted-Billund Soroptimistklub har siden 2010 givet julekurve til enlige kvinder med børn i lokalområdet. Indholdet i kurvene er blandt andet blevet samlet ind i lokale supermarkeder, hvor kvinderne har oplevet stor gavmildhed fra kunderne. De har støttet enkelte lokale kvinder gennem flere år og har kig på flere, som kunne bruge en stærk hånd.

På sprogskolen i Billund hjælper de eleverne med at blive bedre til at tale det svære danske sprog.

- Så får vi en elev og en halv time til en snak på tomandshånd. Det fungerer rigtig godt, synes Birthe Krog.

Annonce

Nye er velkomne

Grindsted-Billund Soroptimistklub har 28 medlemmer og to nye på vej. Flere nye er velkomne, og selvom man skal foreslås af et af de andre medlemmer, må man gerne henvende sig selv, hvis man tror, det er noget for en.

Medlemmerne er i alle aldre. Mange er erhvervsaktive, men også her mærker man, at yngre har et andet forhold til at være med i noget fast.

- Vi mødes jo én dag om måneden, og det er det, der gør det svært for mange - og det gjorde det i hvert fald for mig for 25 år siden: En fast dag om måneden kan man godt sætte af. Ellers har mange det nok sådan i dag, at de helst vil kunne gå til og fra, siger Birthe Krog.

Og det bedste argument har hun på rede hånd: Man kan gøre noget for piger og kvinder samtidig med, at man selv har et sammenhold med andre kvinder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce