Annonce
Billund Ugeavis

Helen er fødselshjælper: - En fødsel er noget, du aldrig glemmer

Helen Hansen har været doula i omkring 11 år. Foto: Kristina V. Skjoldborg
I omkring 11 år har Helen Hansen været en "doula", en fødselshjælper der støtter den fødende kvinde og partneren før, under og efter fødslen.
Annonce

Hejnsvig: En doula er en certificeret fødselshjælper, der støtter fødende kvinder før, under og efter en fødsel. De blander sig ikke i lægerne eller jordemødrenes beslutning, men er der udelukkende som støtte for kvinden.

Helen Hansen har været certificeret doula i omtrent 11 år.

- Jeg har altid gerne villet hjælpe fødende kvinder, for en fødsel er noget, du aldrig glemmer, fortæller Helen Hansen.

Forløbet hos Helen foregår således, at man booker sig ind hos hende, typisk fra uge 20 i graviditeten.

Helen Hansen

Bor i Hejnsvig.

Har været doula i omkring 11 år

En doula er en ikke-medicinsk fødselshjælper, der selv har født, og som støtter og vejleder kommende forældre før, under og efter en fødsel.

Helen har født fire børn.

Er doula for mellem to og tre par om året.

Ordets oprindelse er græsk og betyder "tjenerinde".

Doulaer er særligt udbredte i engelsktalende lande.

Læs mere om Helen og hendes doula-virksomhed på: www.doulajylland.dk.

- Vi begynder altid med en uforpligtende samtale, for det er vigtigt, at kemien er der mellem parret og mig, forklarer hun.

Hvis kemien er tilstede, er næste fase fødselsforberedelsen, hvor Helen blandt andet gennemgår vejrtrækningsøvelser og øvelser med en rebozo, som er et langt tørklæde, der blandt andet bruges til at massere maven, afspænde og berolige den gravide krop.

Annonce

Supplement - ikke stedfortræder

Fra den kommende mor har termin, kan parret ringe til doulaen alle døgnets timer op til to uger efter termin. Og når de ringer, kommer Helen så hurtig, hun kan.

- En jordmorder har fokus på barnet, og de gør virkelig et godt stykke arbejde, men en doula er der kun for dig, siger Helen og understreger, at hun ikke er en stedfortræder for partneren.


Jeg har altid haft en naturlig tilgang til fødsler og troet på, at det skulle min krop nok klare, men det er altså ikke, fordi det har været som at smutte mandler

Helen Hansen, doula


- Partneren er en vigtig medspiller, og jeg underviser også i, hvordan den kommende far kan støtte og hjælpe den kvinde, han elsker så meget, under fødslen.

En uge efter barnet er kommet til verden, laver Helen en opfølgning på forløbet.

- Når fødslen går i gang, er det en følsom situation, og man får en stærk relation til parret, siger Helen, der stadig har kontakt med flere af parrene, hun har hjulpet.

Annonce

Født fire børn

Det er typisk kvinder, der skal føde for anden gang, som kontakter den jyske doula.

- Det er ofte, fordi den første fødsel ikke var en god oplevelse, at de kontakter mig, siger Helen.

Helen Hansen har født fire børn i sit liv, og alle fødsler har været forskellige, men fælles for dem er, at hun har kunnet klare dem uden at få smertestillende.

- Jeg har altid haft en naturlig tilgang til fødsler og troet på, at det skulle min krop nok klare, men det er altså ikke, fordi det har været som at smutte mandler, fortæller hun.

Som doula har hun også overværet fødsler, der nær havde endt galt, hvor barnet var født med navlestrengen rundt om halsen, eller hvor fødslen endte i kejsersnit.

- Heldigvis er ingen endt med varige mén, siger Helen.

Annonce

Corona

Helen Hansen har typisk mellem to og tre fødsler om året, men med coronaen blev der stille. I begyndelsen af coronaen, var det slet ikke muligt at komme ind på sygehusene, men nu hvor landet er åbnet op, kan hun igen begynde at hjælpe de kommende forældre.

En rebozo er et af de klassiske redskaber en doula bruger i forbindelse med fødselsforberedelsen. Foto: Kristina V. Skjoldborg

- En doula er lidt en luksusting, og for nogle vil det være noget, der bliver valgt fra, siger Helen.

Annonce

Vejen til at blive doula

Helen Hansens vej til at blive certificeret doula begyndte, da hun og hendes mand i en årrække boede i et bofællesskab i Bangkok i forbindelse med ungdomsmissionsarbejde. Det er 37 år siden.

En veninde ville gerne have Helen med til sin fødsel, fordi hun havde hørt, at det var gået godt med de tre fødsler, Helen på dette tidspunkt havde været igennem. Veninden selv havde ikke gode erfaringer med sine foregående fødsler.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle under min venindes fødsel, men jeg gjorde det, der faldt mig naturligt. Hver gang hun fik en ve, fulgte vi hinandens vejrtrækning, så det blev helt symbiotisk, fortæller Helen.

Fødslen gik godt, og efterhånden rygtedes det, at Helen var en god støtte under fødsler.

- I mange år hjalp jeg bare privat og dem, jeg kendte, siger hun.

For 12 år siden var Helen ligeledes med, da hendes datter skulle føde i England.

- Mor, du skal være doula, sagde min datter til mig, og jeg lovede at tjekke op på, hvad det var for noget, når jeg kom hjem til Danmark igen, fortæller Helen, der kort tid efter tog uddannelsen i København og siden dengang har arbejdet som doula.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Rådyrene må være jaget ud

Billund Ugeavis

Et værdigt ældreliv!

Billund Ugeavis

Erhvervschefen fylder 50 år

Annonce