Annonce
Billund Ugeavis

Helge på 57 er youtuber: - Jeg vil gerne vise youtube fra en anden vinkel

Helge Saugmann er 57 år og bor i Hejnsvig. Foto: Kristina V. Skjoldborg
I Hejnsvig sidder Helge Saugmann og laver youtube-videoer. Målet er at få de positive historier, han møder på sin vej ud i verden.
Annonce

Hejnsvig: - Jeg er youtuber, siger Helge Saugmann som noget af det første i telefonen, men det er ikke derfor, han ringer. Han vil bare lige høre, om det er i orden, at han lægger en video op på sin youtubekanal, hvor han læser op af Billund Ugeavis.

Stemmen tilhører ikke den stereotype forestilling af en youtuber. Det her er ikke en teenager.

Hvem er denne mand, der kalder sig selv for en youtuber? Vi aftaler at mødes dagen efter hjemme hos ham i Hejnsvig.

- Du kan genkende huset på det islandske flag, forklarer Helge i telefonen. Og ganske rigtigt, i den lille carport hvor en brun trailer holder parkeret, hænger et stort islandsk flag og pryder indervæggen.

Helge Saugmanns hus er et af de mindste, jeg længe har set. Efter 41 år er han for knap en uge siden vendt tilbage til sin hjemstavn, til et nyrenoveret etværelses gult murstenshus på under 40 kvadratmeter.

- Jeg havde ikke troet, jeg ville komme tilbage igen, og slet ikke til et pinocchio-hus, siger han.

Helge mistede sit arbejde efter fem år på en gård nær Aalborg, og tilfældigvis var der et ledigt hus til leje i hjembyen og arbejde på et landbrug i området.

Entreen i pinocchio-huset er kombineret køkken og indgang, hvor der lige akkurat er plads til en håndvask, bord, kaffemaskine og ovn, men så er pladsen også brugt.

- Er du til friluftsliv, eller vil du hellere sidde indenfor? Spørger han.

Vi vælger den friske luft og sætter os til rette i festivalstolene ved hans kabeltromle-kaffebord på den grønne plæne med mælkebøtter lige bag carporten.

- Jeg har selv slebet bordet ned, fortæller han.

I midten af bordet står der horn fra galloway-køer som pynt.

Livet er en tallerkenkunstner, der forsøger at holde tallerkenerne i gang, mens han hele tiden tilføjer nye, uden at nogle af tallerkenerne falder. Jeg havde for mange tallerkener i gang.

Helge Saugmann, youtuber

Annonce

Positive historier

Helge Saugmann beskriver sig selv som ”youtuber”, folkesanger og en levende fortæller, men kun som fritidsbeskæftigelse, for det er ikke noget, han vil tjene penge på.

- Jeg havde gået og filmet i lang tid, og så syntes en tidligere kollega, at jeg skulle have mig en youtube-kanal, så han hjalp mig med et oprette en, siger Helge.

I løbet af et års tid har han lagt 1500 videoer op på sin kanal, og efterhånden har videoerne samlet haft over 20.000 visninger.

- Jeg fortæller om det, der interesserer mig, og jeg er ikke afgrænset geografisk, forklarer han.

De fleste af hans uploades er ikke mere end 10 sekunder til et par minutter, filmet med hans iphone. Der er ingen grænser for, hvad videoerne kan handle om, så længe Helge kan se den gode historie. Han har for eksempel uploadet videoer om sin morfar, der var frihedskæmper, en video fra det lokale pizzeria i Hejnsvig, en video taget ude i naturen og videoer, hvor han synger fællessange med sin elskede guitar.

- Det er den gode og positive historie, som driver mig. Jeg vil gerne vise Youtube fra en anden vinkel – at det ikke kun er fint og flot, for det behøver det ikke at være. Lad os få de gode historier frem!

Annonce

Landbrug og Island

To temaer fylder dog lidt mere end andet, og det er landbrug og Island.

For Helge Saugmann er landmand, og han vil gerne vise den positive side af landbruget, som han synes for ofte bliver fremstillet negativt.

- Jeg kan huske TV2 viste en video af en veganer, der stod og græd foran et slagteri, og så tænkte jeg, at hvis landsdækkende tv kan vise sådan noget, så kan jeg også vise positive historier fra landbruget, for jeg er stolt af vores erhverv, siger Helge.

Landbruget går også igen i videoerne fra Island. Nogle af videoerne er filmet, da han selv var på vulkanøen i 2018, andre er fra nogle islandske venner.

Det særlige forhold til Island begyndte allerede i 1980’erne, hvor han arbejde på vulkanøen for en familie, han den dag i dag stadig har kontakt til.

- Det er naturen, isen, bjergene, fjeldene og de fantastiske mennesker, som bor der, jeg kan lide ved landet, forklarer Helge og slår pludselig over i et par islandske sætninger.

- Jeg kan det næsten flydende, siger han bagefter på dansk.

Helge Saugmann

Er 57 år.

Han bor i Hejnsvig, hvor han er flyttet tilbage efter 41 år.

Uddannet inden for landbrug.

Har gennem tiden blandt andet arbejdet med kvæg, i spejderbevægelsen og været med i opstarten af en naturbørnehave.

Er youtuber i sin fritid. Kanalen hedder "Helge Saugmann": youtube.com/channel/UClJM-SNUb8Zt2idBtmQ9wDQ

Har en kæreste og tre voksne børn fra et tidligere ægteskab.

Annonce

Depressionen

Helge Saugmann har i dag en kæreste og tre voksne døtre fra et tidligere forhold. Han har, siden han blev udlært i 1980’erne, arbejdet på forskellige landbrug rundt omkring i Jylland, i USA og i Island.

Han har også været aktiv i spejderbevægelsen, og 1990’erne var han med til at starte en naturbørnehave op i Skjern-området.

Men trods rejser og et varierende arbejdsliv, har Helge også mødt sine udfordringer.

- Livet slår kolbøtter, siger Helge, og for et øjeblik hører vi kun fuglenes kvidren i naboens bøgetræ.

- Livet er en tallerkenkunstner, der forsøger at holde tallerkenerne i gang, mens han hele tiden tilføjer nye, uden at nogle af tallerkenerne falder. Jeg havde for mange tallerkener i gang.

Sådan beskriver Helge sin situation for 14 år siden, hvor han fik en depression og blev indlagt på psykiatrisk afdeling i Herning i trekvart år.

Indlæggelsen inkluderede behandling med elektrochok. I sidste ende kostede det ham hans ægteskab og familieliv.

- Det er utrolig svært at stå på sidelinjen og have en pårørende, der er psykisk syg, siger han og understreger, at han har det godt i dag.

- Jeg har lært, at vi skal lade nogle af tallerkenerne falde. Du kender ordsproget ”græd ikke over spildt mælk”. Det skal man heller ikke, for intet er spildt, siger Helge.

I dag har han også fået et bedre forhold til sine døtre, men det har taget år.

- Til min ene datters bryllup sidste år, sagde jeg, at ”i dag kan jeg rumme jer”. Det har jeg ikke altid kunnet, siger Helge, der i dag er medicinfri.

Helge Saugmann bruger en stor del af sin fritid på at lægge videoer på Youtube. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce

50 følgere

Nok har Helge Saugmann over 1000 videoer og over 20.000 visninger, men tager man et kig på hans kanal, er der kun 50 abonnenter.

Det slår dog ikke landmanden ud, og han kan fortælle om flere episoder, hvor der gennem Youtube er blevet lagt mærke til ham. Han fortæller blandt andet, at han efter at have filmet til et rejseforedrag om Jordan og efterfølgende lagt det op på Youtube, blev kontaktet af, hvad der angiveligt var en rejseleder fra Jordan.

Han ville lige gøre youtuberen opmærksom på, at hvis han nogensinde kom til Jordan, så var der også andre attraktioner i landet, han bestemt ikke måtte gå glip af.

- Tænk, at en mand fra Jordan havde fået øje på det, lille Helge går og laver, siger Helge.

Han fortæller også, at han efter at have uploadet en spejdersang blev kontaktet af nogle søskende, der ville have ham til at indspille en video til deres mors 70-års fødselsdag, som de ville vise foran gæsterne. Moren havde selv været aktiv i spejderbevægelsen i mange år.

- Så blev jeg også lige festsanger.

Helge elsker musik og har spillet guitar, siden han var syv år. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce

Målet

Trods en glæde over en jordaners opmærksomhed, virker Helges tilgang til Youtube alligevel uselvisk. Han ønsker ikke at være kendt, og der er ikke noget videre mål for kanalen, for som han siger:

- Skal vi have et mål?

Det er historien, der er drivkraften og et lille håb om, at han måske kan hjælpe andre med at nå deres drømme.

- Det kan være, der er en ny musiker eller kommende stjerne, som gerne vil bruge min kanal til at komme ud til flere, siger Helge.

Lige nu er det særligt historier fra lokalområdet, der optager ham, fra naboerne til det lokale pizzeria, men basen i Hejnsvig er midlertidig.

- Jeg er lidt af en nomade-landmand, så hvor rejsen går hen næste gang, er ikke til at sige, fortæller Helge.

Han bliver dog fortsat i Danmark.

- Jeg havde set en interessant stilling i Australien, men jeg bliver i Danmark, for jeg er blevet morfar.

Grillen har Helge selv bygget. Foto: Kristina V. Skjoldborg

Sin mobil og en tripod er alt, hvad Helge bruger, når han lægger videoer op. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Hejnsvig Missionshus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Taxachauffør blev overfaldet af sin kunde

112

To biler stødte sammen på Gammelbro

Annonce