Annonce
Billund Ugeavis

Hos Heidi er kattene konger: - Jeg elsker også hunde, men katte er mere ”badass"

Mennesker er lettere at fotografere end katte. Foto: Kristina V. Skjoldborg
I 10 år har Heidi Kristiansen drevet Højvang Kattepension, en pension hvor katten er i centrum. Som på et hotel har de hver sin egen kattebakke, lænestol, kradsetræ og mulighed for underholdning, som indehaveren selv står for.
Annonce

Vorbasse: Højvang Kattepension ligger idyllisk mellem Skjoldbjerg og Vorbasse. Idyllen fortsætter, når man træder fra gårdspladsen og ind i den ombyggede stald, for der er en ubeskrivelig ro over stedet og de 13 katte, der i dette øjeblik holder til i pensionen.

Flere af dem følger interesseret med i, hvem det er, der er trådt ind på gangen, mens andre bare har travlt med at slibe kløerne i et kradsetræ.

I pensionen er der 55 store bure. Hvert med egen kattebakke, lænestol og kradsetræ. Med undtagelse af en lille håndfuld bure har alle kattene desuden adgang til deres egen private lille gård hele døgnet.

I 10 år har Heidi Kristiansen drevet Højvang Kattepension, og normalt ved denne tid plejer stort set alle bure at være fyldt med katte. For når danskerne ikke rejser så meget som før coronavirusset, er det også begrænset, hvor meget de har behov for at få passet deres katte.

- Så har jeg fået tiden til at gå med at male, siger Heidi, der er regner med, at kattene nok skal komme igen.

- Hele sommeren er booket, og jeg har en meget lang venteliste af folk, der gerne vil have deres kat passet, når de skal i sommerhus, så det skal nok gå.

Den var dyr, og hvor mange katte tror du, har brugt den? Nul.

Heidi Kristiansen, ejer af Højvang Kattepension

Annonce

Fra Sjælland til Jylland

Heidi Kristiansen er vokset op i Rødovre og har i flere år boet i Nordsjælland, men i 2006 besluttede hun og manden Torben, at nu skulle de med resten af familien rykke teltpælene op og flytte til Jylland. Drømmen var at bo på et nedlagt landbrug.

- Det kom sig af, at vi havde set Hammerslag, siger Heidi med et grin.

- Vi fandt ud af, at vi kunne få meget mere for pengene i Jylland, siger Heidi, og der gik da heller ikke længe, før de fandt det helt rette sted.

- Vi skulle se tre huse, og dette var nummer to. Da vi havde set det, ville vi ikke se flere, for da havde vi besluttet os.

Heidi Kristiansen fik arbejde som bogholder på deltid, mens hun startede sin pension op ved siden af. Det begyndte dog med et helt andet og større dyr, nemlig heste.

- Det var et kæmpe arbejde og slet ikke sjovt, men tog derimod al min tid, siger Heidi, der kort tid efter lukkede hestepensionen.

Parret fik renoveret hestestalden, og i sommeren 2010 kunne Heidi slå dørene op til sin kattepension.

- Det her, dét er sjovt, siger Heidi, der slet ikke er vokset op med katte.

- Jeg fik først en kat, da jeg var 18 år, men jeg har altid elsket dyr. Katte er bare noget specielt, de er enspændere og kommer, når de har lyst. Jeg elsker også hunde, men katte er mere ”badass”, fortæller Heidi.

Annonce

Begyndelsen

Heidi Kristiansen åbnede sin pension i maj 2010, hvilket viste sig at have både sine fordele og ulemper.

- Da jeg startede, fandt jeg ud af, at mange katteejere normalt booker pasning allerede i januar, for det er der, man beslutter sig for, hvornår man holder sommerferie. Så mange havde allerede fundet et sted, da jeg begyndte, forklarer Heidi.

Heldigvis var der stadig mange kæledyrsejere, som manglede at finde et sted til deres firbenede ven.

- Det var ikke svært for mig at komme i gang, og den første sommerferie var der allerede fyldt, siger hun.

Der gik heller ikke længe, før Heidi sagde sit arbejde som bogholder op for at satse alt på kattene.

- Det er en fordel, at jeg tidligere har arbejdet med regnskaber, for det betyder, jeg selv kan stå for det, mens min mand hjælper mig med det digitale i forhold til hjemmeside og optimere googlesøgningerne.

Højvang Kattepension

Ligger mellem Skjoldbjerg og Vorbasse

Drevet og ejet af Heidi Kristiansen

Har 10 års jubilæum

Pensionen har 55 burer/værelser

Annonce

Motorvej truer

- Jeg tager gerne 10 år mere, kommer det prompte fra Heidi Kristiansen.

- Jeg elsker, at jeg er selvstændig og selv kan bestemme. Min hobby er blevet mit arbejde, og det er meget sjovere at gøre rent her end inde i huset.

Der er bare den en hage ved det, at en motorvej kan spolere fremtiden. Den nye midtjyske motorvej er stadig til diskussion, og kommer den til at gå vest om Billund, vil den ramme det yderste af kattepensionen.

- Jeg prøver ikke at tænke så meget over det, men vi vil ikke kunne bo her, hvis den kommer. Vi bor her, fordi her er idyllisk, og fordi vi kan have vores hunde og høns gående frit, siger hun.

I 10 år har Heidi Kristiansen drevet Højvang Kattepension. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce

Leg med katte

Hver dag åbner Heidi Kristiansen burene på skift, så kattene kan løbe ud i midtergangen, hvor der er masser af kattelegetøj. Midtergangen fører ud til en lille gård med et cafébord og en stol. Når vejret er godt, åbner Heidi døren, så kattene kan komme ud og se på kaninerne, der befinder sig sikkert bag stålhegnet.

Hun køber jævnligt nyt legetøj til kattene, og det nyeste gadget er et stort hjul, kattene kan løbe i.

- Den var dyr, og hvor mange katte tror du, har brugt den? Nul, siger Heidi med et smil.

Heidi finder en gammel longepisk frem, der normalt bruges til heste.

- Det her er alligevel det bedste legetøj, siger hun og vifter med den foran main coon katten Freja, hvis jagtinstinkt straks bliver vakt til live, og hun dasker ivrigt efter spidsen af pisken.

- Med denne kan jeg underholde alle kattene på én gang, fortæller Hedi og uddyber:

- De kan lege med den, selvom de er i burene, for vi har bygget burene sådan, at de lige akkurat kan få poten ud og gribe fat efter den.

Albert nyder solen. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce

Kattevideoer

Heidi Kristiansen er meget aktiv på de sociale medier, hvor hun hver dag lægger billeder og videoer op af de katte, hun har i pensionen, hvilket er til stor fornøjelse for både ejere og følgere af pensionens Facebook og Instagram.

- Jeg viser alle kattene frem, og jeg gør det, fordi jeg synes, det er sjovt, og fordi ejerne kan sidde i Sydspanien og se, at deres kat har det godt, når de savner den, fortæller Heidi, der har 1400 følgere på Facebook og 4000 på Instagram.

- Jeg har en del fra Asien, som følger min side, og det er altså ikke følgere, jeg har købt, understreger hun.

Jagtinstinktet vækkes til live. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce

En livsstil

Hedi Kristiansen tæller ikke antallet af timer, hun bruger i pensionen.

- Det er min hobby. Jeg har altid gerne villet have forskellige slags katte, og nu kan jeg have det og samtidig tjene penge på det.

Der er meget arbejde i en kattepension, men heldigvis har hun sin voksne datter og en ungarbejder til at hjælpe sig. Foruden fodring og tilsyn med kattene skal der både støvsuges og dampes, når kattene tjekker ud af deres værelse.

- Jeg tror, man skal være lidt speciel for at have en kattepension, siger hun.

Måske har hun ret. Hun skal i hvert fald altid arbejde, når andre holder fri, men det passer hende fint.

- Min datter passer pensionen, hvis jeg skal ud at rejse. Det er hun rigtig god til, men når jeg er afsted, så savner jeg tit mit hjem, og jeg savner mine dyr, siger Heidi.

Ud over kattene i pensionen bor der fire katte, tre hunde, kaniner, kyllinger og en høne på landstedet.

Heidi ved, hvornår kattene har lyst til at tale med hende, og hvornår de ikke gider menneskekontakt. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce

Katte er konger

I entreen til kattepensionen står flere små kattefigurer og pryder langs væggen og i vindueskarmen.

Det er katteejerne, som efter en hjemvendt ferie har medbragt en kattefigur, og efterhånden er det blevet til en tradition.

- Det begyndte med, at jeg satte katte op i vinduet til pynt, og efterhånden kom der flere og flere katte til, siger Heidi, men understreger at det er fuldkommen frivilligt, om man vil medbringe en kat til samlingen.

Flere katteejere vender år efter år tilbage til Højvang Kattepension for at overlade deres elskede kat i Heidis varetægt, og de kommer fra hele Jylland, Fyn og Nordtyskland.

Ser man anmeldelser på Google og Facebook, bliver stedet da også beskrevet som et ”hotel for katte”, hvor kattene bliver behandlet som ”konger”.

Heidi Kristiansen smiler beskedent.

- De skal være i centrum. Jeg elsker dyr, og alt hvad jeg kan gøre for dem, gør jeg.

Katteejere er meget forskellige, og selvom tørfoder er inkluderet i prisen, medbringer nogle også stegt fisk eller kylling.

- Ejerne kommer selv med den mad, kattene skal have, og så har jeg en fryser at opbevare det i. Kattene skal have det lige som derhjemme, siger Heidi og tilføjer:

- Det her er et slags hotel for katte.

Kattefigurer fra hele verden. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Kattepensionen holder til hjemme i privaten hos Heidi Kristiansen. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Hvad har de gang i? Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Hejnsvig Missionshus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Taxachauffør blev overfaldet af sin kunde

112

To biler stødte sammen på Gammelbro

Annonce