Annonce
Billund Ugeavis

I 60 år har Tove og Ib holdt sammen: - Jeg nedlagde hende på en militærøvelse

Ib og Tove Pedersen. Foto: Kristina V. Skjoldborg
En farvehandel på Hovedgaden i Billund endte med at fylde en stor del af Ib og Tove Pedersens liv - selvom det i første omgang ikke var Toves ønske.
Annonce

Billund: I 84 år har Ib Pedersen boet i Billund. Tove kom til for 60 år siden, og gennem 24 år havde de en farvehandel på Hovedgaden 18 – omkring der hvor Beth Baun ligger i dag.

84-årige Ib er født og opvokset i Billund, mens 80-årige Tove er fra Randers. De mødte hinanden, da Ib var i militæret og på øvelse ved Randers.

- Jeg plejer at sige, at jeg nedlagde hende på militærøvelse, siger Ib med et glimt i øjet.

Han har også et bud på, hvordan deres forhold har kunnet holde så længe:

- Jeg tror, det er vigtigt, man giver plads til hinanden i stedet for at være egenrådig og forsøge at styre alting selv, siger Ib Pedersen.

At tage tilbage til Danmark endte med at være den bedste beslutning, jeg har truffet

Tove Pedersen, 80 år

Annonce

Overtagelse af malerforretningen

I Billund boede de først i en lille hybel, Ibs far havde skaffet, men hurtigt skaffede de sig penge til at kunne bygge deres eget.

I 1959 flyttede parret til Norge.

Ib Pedersen er uddannet maler og arbejdede hos en malermester, mens Tove, der er uddannet inden for ”manufaktur”, stod i børneafdelingen i en stor forretning.

- Så blev min mor syg, og min far bad os om at komme hjem og hjælpe ham med butikken, siger Ib.

Og det gjorde de.

- Jeg var så ked af at skulle af sted, for vi havde det så godt i Norge og havde på de fire måneder allerede fået mange nye venner, siger Tove.

- Inden jeg flyttede sammen med Tove, arbejdede jeg på Grønland, hvor jeg tjente en del, siger Ib, der hjalp sin far med forretningen, mens Tove fik arbejde i en tøjbutik.

Det måtte hun dog hurtigt stoppe med.

- Der var ikke så mange muligheder for at få børnene passet, så da vi fik vores andet barn, gik jeg hjemme. At passe børn er et stort stykke arbejde, forklarer Tove.

De endte med at få seks børn.

I 1964 døde Ibs mor af kræft, og i 1968 kom Ibs far ud for en trafikulykke, hvori han mistede livet. Parret købte herefter forretningen. Ib stod for at gennemrenovere butikken og den tilhørende private bolig, mens Tove stod for butikken.

- At tage tilbage til Danmark endte med at være den bedste beslutning, jeg har truffet. Jeg var så glad for den farvehandel, siger Tove Pedersen.

Annonce

Sundt legeme

Parret solgte forretningen og dermed også deres private hjem i 1990, efter de kunne se, at det begyndte at gå nedad med salget. Herefter fik Ib Pedersen arbejde i skilteafdelingen på Modulex, og Tove fik pension på grund af sygdom.

I dag bor de stadig i Billund, og i midten af juli kunne de fejre diamantbryllup i den by, der har forandret sig meget, siden Ib var dreng.

- Det er svært at kende byen, men det er også svært at komme rundt med alt det byggeri, siger Ib, hvis barndomshjem og farvehandel er revet ned og erstattet med nyere byggeri.

- Men man kan heller ikke standse udviklingen, siger Tove.

Selvom det er længe siden, de solgte butikken, holder de sig stadig i gang. Foruden de seks børn, er der nu også ni børnebørn, og så går Ib og Tove i fitness tre gange om ugen.

- Jeg plejer at sige, at jeg gør det for at blive gammel. Jeg bliver ikke gammel, hvis ikke jeg gør det, siger Ib med et smil.

Ib og Tove Pedersen

Ib er 84 år, Tove er 80

Bor i Billund

Ejede en farvehandel i Billund fra 1968 til 1987.

Udlejede forretningen i 1987.

Solgte forretningen i 1990.

Har seks voksne børn og ni børnebørn

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Rådyrene må være jaget ud

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Et værdigt ældreliv!

Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Erhvervschefen fylder 50 år

Annonce