Annonce
Billund Ugeavis

Kæledyrenes sidste rejse: Kom med på krematoriet

Lige så stille bliver kæledyret lagt på vognen. Foto: Kristina V. Skjoldborg

Når et kæledyr er afgået ved døden, vælger flere at få det kremeret. Kæledyrskrematoriet ved Randbøl et af de steder, hvor kremeringen finder sted.

Annonce

Randbøl: Lugten i den lille lagerhal kan bedst beskrives som en blanding mellem brændt og sødelig. Den kommer fra ovnen - en mindre kremeringsovn hentet hjem fra Florida i USA. Ovnen fyrer med gas og kan nå temperaturer på mere end 850 grader, hvilket er lovpligtigt. For når et kæledyr kremeres, må der ikke være "bløde dele" tilbage, kun støv, aske og lidt rester af knogler, når den lille time er gået.

I 13 år har kremeringsovnen været i gang et par gange om ugen, og den kremerer alt fra hunde, katte og marsvin til slanger og papegøjer. Fra tidlig morgen til tidlig aften er ovnen i gang. Dyrene kommer til kæledyrskrematoriet på forskellig vis. Enten er det Michael Sanner, som driver Kæledyrskrematoriet sammen med sin kone Annette Laursen, der henter dyrene ved dyrlægerne i Trekantområdet. Eller også kommer kæledyrsejerne selv med deres afdøde dyr efter aftale med krematoriet.

Hvis ejerne vil, kan de følge deres kæledyr hele vejen. Fra det endelige farvel i venterummet, kan de se kæledyret nænsomt blive placeret i ovnen af Michael Sanner, og når kremeringen er ovre, kan asken tages med hjem i en urne.

Nogle kæledyr bliver kremeret sammen. Det kaldes fælleskremering, og så får ejerne ikke asken tilbage. Andre kæledyr bliver enkeltkremeret, hvilket vil sige alene, og så puttes asken efterfølgende i en pose eller urne, alt efter hvad der ønskes, og gives tilbage til ejerne.

For nogle, tager det lang tid at sige farvel, og de vil måske også rigtig gerne tale om deres afdøde kæledyr. Andre vil slet ikke tale og vil bare have det overstået

Michael Sanner, ejer af Kæledyrskrematoriet

Kæledyrskrematoriet ved Randbøl

Prisen for at få kremeret en afdød hund er 1.250 kroner, inklusiv en standardurne.Det er også muligt at fravælge urne eller tilkøbe en anden slags.

Kæledyrskrematoriet sender også asken, hvis ikke det er muligt at afhente den.

Ønsker man selv at aflevere sit afdøde kæledyr, skal man først kontakte krematoriet.

Krematoriet kremerer alle slags kæledyr fra hunde og katte til fugle og krybdyr. De har sågar oplevet at skulle kremere en abe.

Krematoriet kremerer ikke produktionsdyr, heller ikke heste, kælegrise eller klappegeder.

Der er i alt fem dyrekrematorier i Danmark.

Ovnen bliver åbnet og gjort klar. Foto: André Thorup
Annonce

Bedemænd for kæledyr

- Vi mærker en klar øget efterspørgsel på at få sit kæledyr enkeltkremeret, siger Annette Laursen.

Det er omkring 13 år siden, at hun og hendes mand greb chancen for at prøve noget nyt. I forvejen drev de også en hundepension, som de stadig har.

- På grund af hundepensionen var vi her alligevel, og da vi havde pladsen, tænkte vi, at vi da godt kunne klare også at have et dyrekrematorie, siger Michael Sanner.

Parret fik derfor bestilt en ovn i Florida, indrettet et kølerum og efter længere tids søgen efter diverse godkendelser, kunne de åbne i 2006. På forhånd havde de forberedt sig på, hvordan de skulle håndtere de døde dyr. Men der var én ting, de ikke havde forberedt sig på: Kæledyrsejerne og deres mangeartede følelser.

- Vi lærte lynhurtigt, hvor vigtigt det er at aflæse mennesker, og i dag gør vi det allerede, når de ringer. For nogle tager det lang tid at sige farvel, og de vil måske også rigtig gerne tale om deres afdøde kæledyr. Andre vil slet ikke tale og vil bare have det overstået, forklarer Michael Sanner og bliver suppleret af sin hustru:

- Man kan næsten sige, vi er en slags bedemænd for kæledyrsejere.

Lige så stille bliver dyret skubbet ind i ovnen. Det hele gøres ét dyr ad gangen, også selvom det er en fælleskremering, det vil sige, der er flere dyr, som skal kremeres sammen. Foto: André Thorup
Efter en times tid i ovnen er dette, hvad der er tilbage. Foto: André Thorup
Asken hældes til sidst i en urne, hvis det er det, ejerne af kæeldyret ønsker. Foto: André Thorup
Der er urner i flere forskellige størrelser og farver. Firkanten med hjertet er til at markere et eventuelt gravsted for kæledyret. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Det er en ommer!

Annonce