Annonce
Billund Ugeavis

Kabalen er gået op efter turbulens og præstemangel: Lokalkendt politiker bliver præsternes chef

Peter Fredensborg, præst i Billund og Grene kirker, er fra nu ny provst i Grene Provsti. Han er også lokalpolitiker i Billund Kommune, her ved opstillingsmødet for Venstre forud for kommunalvalget. Arkivfoto: Jacob Schultz
Peter Fredensborg, præst og politiker, er ny provst for de 18 præster i Grene Provsti. Han er allerede i gang med sine nye opgaver og indsættes officielt den 22. maj.

Billund: Peter Fredensborg, 53 år og præst i Billund-Grene kirke, er fra 1. maj også ansat som provst, altså som leder for sine mange præstekolleger i Grene Provsti.

Fredag fik han selv beskeden om, at han er udpeget til jobbet, søndag blev det offentliggjort på Facebook, og mandag har Peter Fredensborg sit første møde på kontoret i kirkehuset i Grindsted. Han er nemlig ansat allerede per 1. maj og afløser dermed Anna Marie Erbs, som tidligere var provst og præst i Grindsted.

Peter Fredensborg glæder sig til sine nye opgaver:

Annonce

- Det er en mulighed som ikke opstår ret tit, så jeg kunne ikke lade den passere. Jeg har været præst i 20 år og kender kulturen godt indefra, og så valgte jeg at forfølge den nye mulighed, siger han.

Som provst får Peter Fredensborg det overordnede ansvar for den samlede økonomi i provstiet, der omfatter alle kirker i Billund Kommune og et par håndfulde i Vejle Kommune, blandt andre Give, Randbøl og Nørup kirker. Når en af de 18 præster har ferie, orlov eller er syg, er det fra nu af Peter Fredensborg, der skal sørge for, at en anden præst tager sig af opgaverne.

Tilsyn med de 26 kirker i provstiet er også en af hans opgaver. Det betyder, at Peter Fredensborg kommer rundt i hele provstiet efter en fastlagt plan, så han hvert tredje år besøger den enkelte kirke.

Turbulens er forbi

Han træder ind i sit nye lederjob efter en turbulent periode i blandt andet Grindsted, hvor tre præster, heriblandt provst Anna Marie Erbs, på én gang valgte at opsige deres job. Samtidig var der et ledigt embede i blandt andet Thyregod, og i en tid med præstemangel virkede det svært at få kabalen til at gå op. Nu er det lykkedes.

- Der er ansat to nye præster i Grindsted, og de skal nok få et godt samarbejde med den tilbageværende præst, Steen Søvndal, der. Det vil jeg i hvert gøre mit mit, så jeg synes, at fremtiden tegner lyst, siger han.

Peter Fredensborg, som i næsten 20 år har været præst i Billund og Grene kirker, fortsætter selv som præst halvdelen af tiden og sammen med Solvej Paabøl Andersen og Hanne Kobbelgaard.

Annonce

Provst, præst og politik

I det hjemlige sogn går kabalen op med den samme normering som i dag, idet han har droppet den delvise orlov, han havde taget for at passe sit byrådsarbejde. Nu er Peter Fredensborg tilbage i den kirkelige sammenhæng på fuld tid.

Ved siden af har han arbejdet i kommunalbestyrelsen i Billund Kommune, hvor han er i gang med sin anden periode for Venstre. Han sidder i økonomiudvalget og er formand for børn- og ungeudvalget. Det er et særligt udvalg, der blandt andet skal godkende, når børn skal tvangsfjernes.

Han går altså et krævende arbejdsliv i møde:

- Jeg er godt klar over, at det er en stor stilling, jeg træder ind i, men det vil jeg få til at hænge sammen med mit arbejdet i byrådet. Jeg har absolut ingen planer om at stoppe med mit politiske arbejde, siger Peter Fredensborg.

Jeg er godt klar over, at det er en stor stilling, jeg træder ind i.

Peter Fredensborg

Peter Fredensborg

  • 53 år.
  • Oprindelig sønderjyde. Opvokset i landsbyen Nybøl mellem Sønderborg og Gråsten.
  • Kontoruddannet og siden teologiuddannet ved Aarhus Universitet.
  • Ansat som sognepræst i Billund siden 2002.
  • Medlem af Billund Kommunalbestyrelse, hvor han er i gang med sin anden periode som kommunalpolitiker. Har tidligere været formand for Venstres byrådsgruppe, er i i dag i økonomiudvalget samt formand for børn- og ungeudvalget (det udvalg, som tager stilling til tvangsanbringelser).
  • Gift med Elsebeth, der arbejder som social- og sundhedsassistent på en genoptræningsafdeling i Sdr. Omme.
  • Har tre børn: Filip, Malene og Laura.

Søndag den 22. maj klokken 14 kommer biskoppen til Billund for officielt at indsætte Peter Fredensborg i jobbet som provst. Alle er velkomne.

Annonce
Billund Ugeavis

Høreforeningen flytter sit foredrag til Vorbasse: Du er også velkommen

Annonce
Billund Ugeavis

Borgere mangler hjælpemidler, og kommunen vil have mindre kontrol: - Der er jo ingen, der beder om en toiletforhøjer for sjov

Annonce
Billund Ugeavis

Flag i byerne manglede til årets første konfirmationer: Nu er en flagglad flok klar til sikre dannebrog i gaderne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Børnenes Hovedstad har fødselsdag - og så kom en kronprinsesse på besøg

Billund Ugeavis

Ny udstilling: Solvejgs billeder står i fritidscentret

Billund Ugeavis

Vorbasse fik besøg fra lokal garde

Billund Ugeavis

21-årige Anton har heltestatus: - 20 mænd med slips kan også lege

Billund Ugeavis

Gastropubben inviterer til koncert med Johnny Madsen Jam

Billund Ugeavis

Billund Gin blev til flere tusinde kroner i klubkasse

Billund Ugeavis

Find din indre ninja: Legoland inviterer til Ninjago Academy

Billund Ugeavis

Flagene er blevet hejst ved indfaldsvejene

Billund Ugeavis

Shuttlebussen er igen klar til at køre lokale og turister rundt mellem hoteller, butikker og attraktioner

Billund Ugeavis

Engang var det en gammel kro: Nu åbner i stedet et moderne tech-hotel med 18 værelser

Annonce